Region

Hapšenje koje je uzburkalo Bugarsku - Istraga 120 slučajeva i dvočasovni pretres kuće: Za šta se tereti Bojko Borisov

Komentari

Autor: Euronews Srbija

18/03/2022

-

21:09

Hapšenje koje je uzburkalo Bugarsku - Istraga 120 slučajeva i dvočasovni pretres kuće: Za šta se tereti Bojko Borisov
Bojko Borisov - Copyright AP/Olivier Hoslet

veličina teksta

Aa Aa

Bivši premijer Bugarske Bojko Borisov priveden je sinoć tokom velike operacije ministarstva unutrašnjih poslova u svom domu u blizini Sofije. Zvaničnici kažu da je to deo istrage koju vodi Evropsko tužilaštvo o zloupotrebi evropskih fondova, a njegov advokat navodi da "slučaj više ima veze sa iznudama". Borisov se sada nalazi u centralnom zatvoru, a hapšenje je usledilo nakon posete evropske javne tužiteljke Laure Koveši Bugarskoj.

Bugarsko tužilaštvo je danas saopštilo da je Borisov uhapšen u sklopu istrage o navodnim ucenama koje datiraju iz perioda od 2014. do 2019. godine.  

Osim Borisova pritvoreni su i bivši ministar finansija Vladislav Goranov i medijski savetnik partije GERB Sevdalina Arnaudova. Tužilaštvo bi trebalo da odluči da li da produži pritvor Borisovu ili da ga oslobodi, nakon što pregleda sve detalje istrage.   

Borisov je nekoliko puta negirao da je uradio bilo šta loše povodom istrage o korupciji u prethodnoj deceniji.

profimedia

 

O tome za šta se tačno tereti bugarski premijer postoje pomalo oprečne informacije. Dojče vele piše da je reč o zloupotrebama EU fondova i da je policija obavila hapšenja nakon što je istražila 120 slučajeva koji se odnose na pomoć iz EU.

Optužbe se odnose na javne tendere, podsticaje za poljoprivredu, građevinu i fondove za oporavak od pandemije. Lokalni mediji su preneli da je policija izvela pretrage u nekoliko gradova širom zemlje. Navodno je kuća Bojka Borisova pretraživana dva sata.  

"Niko nije iznad zakona", napisao je na društvenim mrežama aktuelni premijer Kiril Petkov.  

Međutim, kako prenosi Politiko, advokat Bojka Borisova je rekao da za sada protiv njega nije podignuta optužnica. On je takođe naveo da je njegov slučaj više u vezi sa iznudama nego sa zloupotrebom fondova EU.

Podetimo, Borisov je već 6. januara ove godine bio saslušan u policiji zbog fotografija koje su objavljene u lokalnim medijima sa zlatnim polugama i novčanicama navodno postavljenim pored njegovog kreveta.

U junu 2020. nekoliko medija objavilo je fotografije pištolja, zlata i gomile novca na noćnom ormariću u rezidenciji Borisova. On je tada rekao da su fotografije nameštaljka, preneo je Blumberg.

Hapšenje posle posete čuvene tužiteljke

Inače, svega nekoliko sati pre hapšenja Borisova, Sofiju je posetila evropska javna tužiteljka Laura Koveši koja se tom prilikom sa bugarskim ministrima unutrašnjih poslova i pravde, kao i sa glavnim tužiocem Bugarske.  

Ova vest objavljena je i na Tviter nalogu evropskog javnog tužilaštva, a na društvenim mrežama su se ubrzo pojavili komentari koji ovu posetu povezuju sa kasnijim hapšenjem bivšeg bugarskog premijera, ali takve spekulacije, za sada, nisu zvanično potvrđene.

Euronews Srbija

Podsetimo, Rumunka Laura Koveši postala je poznata kao borac protiv korupcije u svojoj zemlji u vreme dok je radila kao tužiteljka a potom i kao šefica nacionalnog antikorupcijskog direktorata. Tokom njenog rada u Rumuniji u zatvoru je završilo više stotina političara među kojima je bilo i ministara, senatora, gradonačelnika i direktora državnih kompanija. 

Protesti iz partije Bojka Borisova 

Bugarska polucija pojavila se ispred kuće Bojka Borisova sinoć nešto posle 20 sati.  Daniel Mitov predstavnik stranke "Građani za Evropski razvoj Bugarske" rekao je da je akcija policije krenula, a da advokati još nisu stigli.

Tanjug AP/Giannis Papanikos

 

"Došlo je oko 10 policajaca u civilu, bez automobila. Počeli su pretres bez prisustva advokata. Pravno ima mnogo propusta. Ovo nije ništa drugo nego kriza vlasti", rekao je Mitov. 

Zbog ovoga su na desetine simpatizera i članova stranke demonstrirali ispred kuće Borisova dok je on još bio unutra. Pokušali su da spreče da ga policajci izvedu iz kuće. 

Bojko Borisov je bio na poziciji premijera Bugarske od 2009. do maja 2021. godine, sa kratkom pauzom u periodu od 2013. do 2014, a njegova "era" završena je tek nakon što su prošle godine u toj zemlji održani vanredni parlamentarni izbori čak tri puta. 

Nakon što je partija Nastavljamo promene (PP) koja svoju platformu zasniva na borbi protiv korupcije u decembru postigla koalicioni sporazum sa još tri stranke, formirana je nove vlada Bugarske predvodi premijer Kiril Petkov.

Prvu regularnu vladu od aprila 2021. kada je tadašnji premijer Bojko Borisov dao ostavku posle deset godina na vlasti usred besa javnosti zbog korupcije čini četvorostranačka koalicija koja kontroliše 134 od 240 mesta u bugarskom parlamentu.

Komentari (0)

Evropa