Region

Uprava za bezbednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove u Crnoj Gori: Situacija sa ptičjim gripom nije alarmantna

Komentari

Autor: Tanjug

11/04/2022

-

09:33

Uprava za bezbednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove u Crnoj Gori: Situacija sa ptičjim gripom nije alarmantna
Tanjug/AP/Ariel Schalit - Copyright Tanjug/AP/Ariel Schalit

veličina teksta

Aa Aa

Situacija sa ptičjim gripom u Crnoj Gori nije alarmantna, ali bi mogla da bude i zato bi trebalo shvatiti svu ozbiljnost situacije, izjavio direktor Uprave za bezbednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove Vladimir Ðaković.

Ðaković je rekao da je potrebno reagovati da se virus ne bi preneo sa divljih na domaće ptice, kao i da za sada nije registrovano uginuće kod domaće živine. Ðaković je rekao da se ptičji grip pre Crne Gore pojavio u Albaniji, Severnoj Makedoniji, Srbiji i BiH, kao i da je bilo pitanje dana kad će biti registrovan i u Crnoj Gori.

"Ako uzmemo u obzir da je u toku migracija ptica, logično je da, ako je tamo bilo bolesti, pojavi i kod nas. Situacija nije alarmantna što se tiče zdravlja ljudi, ali moramo da poštujemo određene mere. Ne smemo dozvoliti da se sa divljih ptica prenese na domaće ptice", rekao je Ðaković za RTCG.

Istakao je da su donete mere koje će doprineti sprečavanju širenja ptičjeg gripa: "Odredili smo krizno područje. Urađena je analiza, ispostavilo se da je reč o virusu H5N1". Marija Šoškić-Popović iz Centra za zaštitu i proučavanje ptica (CZIP) kazala je da je prema poslednjim podacima u Crnoj Gori zabeleženo 15 uginulih jedinki pelikana na Skadarskom jezeru.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa