Region

Kako je uhapšena bivša predsednica Vrhovnog suda Crne Gore: Tereti se za dva krivična dela

Komentari

Autor: Vijesti, Euronews Srbija

18/04/2022

-

16:58

Kako je uhapšena bivša predsednica Vrhovnog suda Crne Gore: Tereti se za dva krivična dela
Aerodrom u Podgorici - Copyright EPA/KOCA SULEJMANOVIC

veličina teksta

Aa Aa

Na aerodromu u Golubovcima noćas je uhapšena nekadašnja predsednica Vrhovnog suda Crne Gore Vesna Medenica. Kako navode Vijesti, ona je imala kartu za Beograd, u jednom smeru.

Medenica je uhapšena po nalogu Specijalnog državnog tužilaštva, ali je nekoliko sati nakon hapšenja hospitalizovana u Centru za kardiologiju Kliničkog centra Crne Gore jer joj je pozilio. Medenica je trinaest godina bila predsednica Vrhovnog suda, a prethodno je od 2003. do 2007. godine obavljala i funkciju vrhovne državne tužiteljke.

Prema informacijama Vijesti, po nalogu Specijalnog državnog tužilaštva Vesna Medenica uhapšena je nešto posle 22 sata, kada je krenula na let za Beograd. Kako se dodaje, ona je kod sebe imala kartu u jednom pravcu.

Sagovornici iz Uprave policije su za podgorički medij naveli da je Medenica uhapšena nakon što je predala putne isprave službenicima granične policije i da se očekuje da bude privedena nadležnom specijalnom Tužilaštvu. 

U međuvremenu, nekoliko sati nakon hapšenja, ona je primljena u Urgentni blok Kliničkog centra Crne Gore. Nedugo zatim rečeno da je njeno zdravstveno stanje stabilno, ali da će biti zadržana na lečenju.

Specijalni tužioci sumnjiče je za dva krivična dela, stvaranje kriminalne organizacije i protivzakonit uticaj.

Ministarstvo pravde, ljudskih i manjinskih prava Crne Gore soapštili su da pozdravljaju slučaj hapšenja Medenice, poručivši da ono predstavlja "pozitivan signal za pravosudni sistem Crne Gore i početak snažnije, odlučnije borbe protiv visoke korupcije i organizovanog kriminala."

Ko je Vesna Medenica?

Vesna Medenica je kao jedina žena, 2003. godine ušla u državni vrh, najpre kao vrhovna tužiteljka, a od 2007. kao predsednica Vrhovnog suda. Na čelu Vrhovnog suda bila je punih 13 godina, do ostavke koju je podnela krajem 2020. godine.

Printscreen YouTube/Vijesti Online

 

Nakon što je sudija Vrhovnog suda Ivica Stanković izabran za Vrhovnog državnog tužioca, njena moć je u toj instituciji oslabila, navodi podgorički portal.

Navodi se i da je pomoć u slučaju stigla od Evropola, odnosno da su Specijalno državno tužilaštvo u Uprava policije od te organizacije dobili transkripte razgovora njenog sina i dugogodišnjeg telohranitelja.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa