Region

Istraživanje: Skoro 60 odsto građana Crne Gore smatra da su izbori jedino rešenje za izlaz iz krize

Komentari

Autor: Tanjug

18/04/2022

-

13:23

Istraživanje: Skoro 60 odsto građana Crne Gore smatra da su izbori jedino rešenje za izlaz iz krize
Profimedia - Copyright Profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Skoro 60 odsto građana Crne Gore smatra da su izbori jedino rešenje za izlazak iz političke krize, a više od polovine da ih treba organizovati odmah, ili u što skorijem roku, pokazalo je istraživanje Agencije MINA i Centra za monitoring i istraživanje (CeMI).

Prema istraživanju, 13,9 odsto crnogorskih građana misli da vanredne izbore ne treba organizovati.

"Da vanredni izbori treba da se organizuju odmah, ili u što skorijem roku smatra 50,5 odsto građana, dok 14,4 odsto ne zna ili ne može da proceni", pokazali su rezultati istraživanja.

Takođe, većina simpatizera Demokratskog fronta (DF) i Demokrata smatra da vanredni izbori treba da budu organizovani odmah, kao i gotovo većina simpatizera Demokratske partije socijalista (DPS) odnosno njih 49 odsto.

Na pitanje koje rešenje političke krize biste najpre podržali, 57,3 odsto građana Crne Gore odgovorilo je da su novi izbori jedino rešenje, dok je 13,4 odsto odgovorilo da ne zna ili nema stav.

Prema podacima istraživanja, 14,3 odsto njih najpre bi podržalo manjinska vladu uz podršku DPS-a i njenih partnera.

Novu vladu koju bi formirale stranke trenutne parlamentarne većine podržalo bi 7,5 odsto građana, a manjinsku vladu bez podrške DPS-a i njegovih partnera 7,4 odsto.

Euronews/Stefan Goranović

 

 

Istraživanje je pokazalo da 19,3 odsto građana smatra da manjinska vlada treba da se oformi i ima ograničen mandat na godinu, a 9,5 odsto da treba da se oformi i ima pun mandat do 2024. godine.

Kako se navodi, jedan od ova dva koncepta podržava većina simpatizera URA, Socijaldemokratske partije (SDP) i manjinskih stranaka, te preko 40 odsto simpatizera DPS-a, Socijaldemokrata (SD).

Deo ispitanika, njih 16,9 odsto, smatra da je potrebna tehnička vlada koja će u što skorijem roku sprovesti vanredne izbore, a u koju bi ušle partije vlasti i opozicije.

Prema istraživanju, 16 odsto građana misli da je potrebna vlada sa stabilnom većinom sastavljena od partija sadašnje vlasti, dok je 6,1 odsto njih stava da je potrebna vlada sa stabilnom većinom, sastavljena od partija sadašnje opozicije i Građanskog pokreta URA.

Na pitanje kakav je vaš stav o konceptu manjinske vlade u Crnoj Gori, gotovo polovina, 47,8 odsto odgovorilo je da ne zna ili ne može da proceni, preneo je portal RTCG.

Inače, istraživanje javnog mnjenja sprovedeno je od 5. do 22. marta, na uzorku od 961 ispitanika.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa