Region

Milanović preti "miniranjem" deklaracije NATO samita: "Tretiraju nas kao sitan kusur"

Komentari

Autor: Jutarnji list, Tanjug

13/06/2021

-

12:28

Milanović preti "miniranjem" deklaracije NATO samita: "Tretiraju nas kao sitan kusur"
Milanović preti "miniranjem" deklaracije NATO samita: "Tretiraju nas kao sitan kusur" - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa
Čelnici 30 članica NATO okupiće se u ponedeljak na samitu u Briselu na kom bi trebalo da se donesu odluke o reformama Saveza do 2030. godine. Na samit, kako je prvobitno najavljeno, ide hrvatski predsednik Zoran Milanović, a društvo je trebalo da mu pravi ministar spoljnih poslova Girdan Grlić Radman, koji je od toga navodno odustao.
 
Kako piše Jutarnji list, ministar je odustao jer mu je, kako je izjavio, "ispod časti" da ide s predsednikom zbog njegovih "primitivnih izjava".
 
Milanović je danas oštro reagovao i doveo u pitanje usvajanje zajedničke deklaracije na samitu.
 
"U komunizmu se porodica Gordana Grlića Radmana obogatila, na privatizaciji kafilerije, a on je dobio hrvatsko ime Gordan, kao ja Zoran. Tata mu je bio funkcionar. Neće biti problem s Grlićem, još dogovaramo završnu deklaraciju samita. Neke zemlje ne žele spominjanje Dejtonskog sporazuma. Moraću o tome na samitu da razgovaram, inače nećemo dati suglasnot na završnu deklaraciju jer nas tretiraju kao sitan kusur. Neko ima problem da se u završnoj deklaraciji NATO spominje Dejtonski sporazum i tri konstitutivna naroda. Kao da je deklaraciju pisala neko nevladina organizacija iz Sarajeva, ne mislim se vratiti u Zagreb s tim", rekao je.
 
Kako je rekao, to pokazuje kakve planove za BiH imaju neki međunarodni krugovi.
 
"To preko Hrvatske neće proći. Nisam mislio time da se bavim", dodao je predsednik.

I Krivokapić sutra na samitu

Predsednik Vlade Zdravko Krivokapić predvodiće delegaciju Crne Gore na NATO samitu, koji će sutra biti održan u Briselu.
 
"Sastanak šefova vlada i država članica NATO biće prilika da se razmotre pitanja od značaja za bezbednost evroatlantskog područja, kao i predlozi za dalje jačanje Alijanse", saopšteno je iz Vlade Crne Gore.
 
Članovi delegacije biće i ministar inostranih poslova Ðorđe Radulović i ministarka odbrane Olivera Injac, prenela je RTCG.
 
Na marginama NATO sastanka, Krivokapić će imati susrete sa najvišim zvaničnicima država članica NATO, a tokom boravka u Briselu, sastaće se i s visokim predstavnicima Evropske unije.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa