Region

Golob dobio mandat za sastav nove vlade Slovenije: Prioririteti - energenti i novi talas epidemije kovida-19

Komentari

Autor: Tanjug

23/05/2022

-

18:26

Golob dobio mandat za sastav nove vlade Slovenije: Prioririteti - energenti i novi talas epidemije kovida-19
Robert Golob - Copyright Tanjug AP/AP Photo

veličina teksta

Aa Aa

Slovenački predsednik Borut Pahor uputio je danas parlamentu predlog za imenovanje Roberta Goloba za mandatara nove vlade o čemu će poslanici glasati u sredu.

"Pismeno sam predsednicu parlamenta obavestio da predlažem Roberta Goloba, predsednika stranke Pokret Sloboda, za predsednika vlade", kazao je Pahor na zajedničkoj konferenciji sa Golobom.

Pahor je prethodno obavio konsultacije sa liderima poslaničkih klubova svih pet stranaka u novom sazivu i utvrdio da će Golobova koalicija triju stranaka imati većinu jer ima 53 mandata od ukupno 90 poslaničkih mesta u slovenačkom Državnom zboru, prenosi Hina.

Golob je naveo da očekuje da će poslanici o njemu kao mandataru nove vlade glasati već u sredu, što je prvi mogući rok i da sa koalicionim partnerima želi da skrati postupak imenovanja nove vlade na minimum, jer je brzina u ovom slučaju kljucna.

"Uspeli smo oblikovati čvrstu i stabilnu koaliciju, a glavni razlog za to što nam se žuri je nastojanje da ovo leto iskoristimo za rad. Prvi prioriteti kojima ćemo se baviti su poskupljenje energenata i suočavanje s mogućim novim talasom epidemije kovida-19", kazao je budući slovenački premijer.

Najavio je da će nova vlada nastojati da sprovodi politike koje će građane "ujedinjavati, a ne deliti".

"Želim biti predsednik vlade koja neće deliti birače nego ih povezivati, bez obzira na to za koju su stranku na izborima glasali", rekao je Golob.

Pošto bude potvrđen, novoimenovani premijer ima rok od najviše dve sedmice da u parlament pošalje listu ministarskih kandidata, nakon čega slede postupci predstavljanja pred matičnim parlamentarnim odborima i glasanje za koje je potrebna natpolovična većina glasova.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa