Region

Abazović: Jako smo blizu usklađivanja Temeljnog ugovora sa SPC

Komentari

Autor: Tanjug

08/06/2022

-

13:53

Abazović: Jako smo blizu usklađivanja Temeljnog ugovora sa SPC
Dritan Abazović - Copyright EPA/BORIS PEJOVIC

veličina teksta

Aa Aa

Premijer Crne Gore Dritan Abazović izjavio je danas da su Vlada Crne Gore i SPC vrlo blizu postizanja saglasnosti za potpisivanje Temeljnog ugovora i da će taj dokument biti potpisan čim se to desi.

Na pitanje Tanjuga kada će biti potpisan Temeljni ugovor, Abazović je rekao da to za Vladu Crne Gore nije top tema.

"Od Temeljnog ugovora u Crnoj Gori mediji prave top temu, ali to nije za Vladu Crne Gore top tema. To je jedno pitanje koje mora da se izmesti iz dnevnog reda u korist države i SPC. Čim dođemo do teksta, a već smo u razgovorima, ne vidim nikakav problem. Ne mogu da ga identifikujem, ja to pitanje tretiram kao i svako drugo. Pošteno, kako sa drugim verskim zajednicama tako i sa SPC", naveo je Abazović.

Čim budemo imali usklađenost, a jako smo blizu, potpisaćemo, poručio je Abazović.

Dodao je da će onda Vlada Crne Gore to pitanje staviti ad akta i da će svi onda imati identičan tretman u verskim pitanjima.

On je naveo da ne vidi u izjavi Sergeja Lavrova o Otvorenom Balkanu nikakav ruski uticaj po pitanju te regionalne inicijative, kao i da nije čuo tokom samita u Ohridu nijedan argument uvezi sa tom inicijativom koji bi bio protiv interesa Crne Gore.

"Lavrov je dao izjavu da podržava OB i to je kao ruski uticaj", rekao je Abazović odgovarajući na pitanja novinara.

Kaže da i SAD podržavaju OB, kao i da je na samit u Ohridu došao i američki ambasador SAD u Beogradu Kristofer Hil, kao i da se obratio Gabrijel Eskobar sa podrškom za OB.

"Da li to onda znači da oni iz SAD žele da pomognu politiku Putina", upitao je Abazović i rekao da stvarno ne misli da neko u to veruje.

"Taj mentalitet nas je ostavio na marginama EU", ocenio je Abazović i dodao da to neki rade zbog ličnih interesa i etiketiraju određene stvari.

Poručio je da želi da se rebrendira Zapadni Balkan i da treba sa Zapadnog Balkana poslati potpuno drugačiju poruku.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa