Region

Ðukanović: DPS će biti stožer državne politike

Komentari

Autor: Tanjug

17/06/2022

-

23:00

Ðukanović: DPS će biti stožer državne politike
Milo Đukanović - Copyright EPA/BORIS PEJOVIC

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Demokratske partije socijalista (DPS) i predsednik Crne Gore Milo Ðukanović izjavio je večeras da je politika njegove partije ranih devedesetih sačuvala mir, učvrstila stabilnost i unapređivala međunacionalne i međuverske odnose, uspostavila ekonomsku održivost, trasirala nacionalne interese i njenu viziju razvoja.

Ðukanović je povodom dana stranke rekao da je politika DPS Crnu Goru dovela do obnove nezavisnosti i Crnoj Gori obezbedila realizaciju krupnih investicija u saobraćajnoj, turističkoj i energetskog infrastrukturi.

Osvrnuvši se na 30. avgusta 2020. godine, kada je DPS izgubio na parlamentarnim izborima i prešao u opoziciju, pripisao je to slabosti koje se, kako je rekao, događaju nakon trodecenijske vlasti.

U tom procesu, kako navodi, pokazali su da imaju kapacitet da slabosti otklanjaju i unapređuju kvalitet politike.

"Ipak, nije to bilo najteže iskušenje. Najteže je bilo kako odbraniti Crnu Goru od nacionalističkih nasrtaja posle 30. avgusta 2020. godine. Svi ideolozi i akteri velikodržavnog nacionalizma na Balkanu su naš poraz razumeli kao otvorena vrata za promociju retrogradne politike, i kao okidač za ponovni pokušaj aneksije Crne Gore. Krupno iskušenje je bilo suočiti se sa tom političkom, medijskom i finansijskom ofanzivom na Crnu Goru. To je bila najteža ofanziva u savremenoj Crnoj Gori", rekao je Ðukanović.

Iskušenje je, kazao je, bilo toliko veće što se trebalo nositi sa njim iz posve nove perspektive - iz perspektive opozicionog delovanja.

Ipak, rekao je, Crna Gora je ostala na matičnom toku razvoja, sačuvala nezavisnost, učvrstila međunarodni i međunacionalni sklad i dobre odnose sa susedima.

Ðukannović je rekao da je Crna Gora sada u boljem stanju, ali da su ključni izazovi tek pred njom.

"Moramo pokazati da smo spremni da nastavimo sa reformama, da radimo na daljem unapređivanju našeg rata kako bismo naredne godine nakon izbora preuzeli stožer državne politike", naveo je Ðukanović, preneli su podgorički mediji.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa