Region

Đeljošaj: Crna Gora će biti okosnica Otvorenog Balkana

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug

26/06/2022

-

19:15

Đeljošaj: Crna Gora će biti okosnica Otvorenog Balkana
Predsedništvo Crne Gore - Copyright Euronews/Stefan Goranović

veličina teksta

Aa Aa

Crna Gora ne sme biti inferiorna kad je u pitanju inicijativa Otvoreni Balkan, izjavio je predsednik Albanske alternative Nik Ðeljošaj, i ukazao da iako je mala zemlja, Crna Gora mora biti među glavnim činiocima tog projekta.

Ðeljošaj kaže da ne razume inferiornost pojedinih političkih struktura u Crnoj Gori.

"To je ispod nivoa, ali svakome bi trebalo ponuditi šansu da se promeni. Mi smo članica NATO i ne bi trebalo da strahujemo od bilo koga. Treba da se otvorimo za saradnju sa svima, a pogotovo sa komšijama", napisao je Ðeljošaj na svom Tviter nalogu, prenosi RTCG.

Okosnicu Otvorenog Balkana, kako je rekao, činiće Crna Gora, Albanija i Severna Makedonija - tri države članice NATO, uz veliku podršku SAD.

"Crna Gora ne sme biti inferiorna u ovom procesu, nego kao članica NATO-a, iako mala zemlja, mora da bude među glavnim činiocima projekta. Ne razumem inferiornost pojedinih političkih struktura u Crnoj Gori. Pogotovo smatram poražavajućim strah od Vučića", napisao je Đeljošaj na Fejsbuku. 

"Kosovo će, kao najmlađa država, takođe biti deo Otvorenog Balkana. To je, uz Srbiju i Bosnu i Hercegovinu, ukupno šest država. Otvoreni Balkan je zajednički projekat naših najznačajnijih međunarodnih partnera, a ja sam lično edukovan, ne samo politički, da se svrstavam uz američke vrednosti, bez izuzetaka", rekao je Ðeljošaj.

Otvorenim Balkanom se, smatra on, stavlja tačka na međusobno priznanje Srbije i tzv. Kosova i zatvara se, kako je rekao, "najvažnije otvoreno pitanje između država Zapadnog Balkana".

"Gledajmo u budućnost, a ne u prošlost. Treba da preuzmemo odgovornost, a ne da da od svega i svačega pravimo nacionalnu temu. Želimo ekonomski razvoj i saradnju. Ko želi da ostane u devedesetima - srećno mu bilo. Ja to sigurno ne želim i neću", poručio je Đeljošaj.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa