Region

Ustavni sud Crne Gore odbio žalbu bivše predsednice Vrhovnog suda Vesne Medenice

Komentari

Autor: Tanjug

29/06/2022

-

10:35

Ustavni sud Crne Gore odbio žalbu bivše predsednice Vrhovnog suda Vesne Medenice
Ustavni sud Crne Gore odbio žalbu bivše predsednice Vrhovnog suda Vesne Medenice - Copyright Prinskrin/Youtube/CEDEM

veličina teksta

Aa Aa

Ustavni sud Crne Gore odbio je žalbu bivše predsednice Vrhovnog suda Vesne Medenice o pritvoru sa obrazloženjem da je njena žalba paušalna i da joj prava nisu povređena.

Medenica, koja je u pritvoru, podnela je ustavnu žalbu Ustavnom sudu, pozivajući se na kršenje prava iz Ustava Crne Gore i Evropske konvencije za ljudska prava.

"Formalno pozivanje na povredu određenog ustavnog ili konvencijskog prava, bez navođenja pravno utemeljnih navoda koji predstavljaju ustavnopravne prihvatljive razloge i ukazuju na povredu označenog prava, ne čini ustavnu žalbu dopuštenu u tom delu", piše u obrazloženju Ustavnog suda, u koji je podgorički dnevnik Dan imao uvid.

Ustavni sud ističe da u predmetnom slučaju iz osporavanih rešenja proizilazi da su sudovi zaključili da postoji osnovana sumnja da je podnositeljka (Vesna Medenica) izvršila krivično delo protivzakonit uticaj, da je imala zadatak da se informiše o kretanju predmeta u Vrhovnom sudu, da se upoznaje sa stanjem u spisima, da javlja organizatoru druge podatke od interesa za kriminalnu organizaciju, kao i da sa pozicije predsednice Vrhovnog suda, raspolažući informacijama i podacima do kojih je došla tokom obavljanja funkcije, utiče da organizatori i članovi kriminalne grupe ne budu otkriveni prilikom prenošenja i prodaje neocarinjene robe iz Slobodne zone Luke Bar.

"Sudovi su takav zaključak utemeljili da u dosadašnjem toku istrage prikupljeni dokazani na postojanje sumnje da je okrivljena Vesna Medenica, ovde podnositeljka ustavne žalbe, preko trećeg lica prihvatila obećanje mita za drugog da korišćenjem svog službenog položaja posreduje da se izvrši neka službena radnja na način kako je to bliže navedeno u obrazloženju osporenog rešenja. Sud je u rešenju zaključio da polazeći od navedenog, sve okolnosti ukazuju da bi okrivljena boravkom na slobodi ometala krivični postupak uticajem na saučesnike i svedoke. Ustavni sud zapaža da u osporenom rešenju nije izostala sveobuhvatna analiza činjenica vezanih za utvrđivinje osnovanosti određivanja pritvora", navode u Ustavnom sudu.

Ustavni sud podseća da "količina" činjenica i dokaza koji potkrepljuju osnovanu sumnju, odnosno zaključak o osnovanoj sumnji je u nadležnosti redovnog suda, pa stoga nije na Ustavnom sudu da ispituje da li dato obrazloženje zadovoljava ovaj nivo.

"S obzirom na navedeno, Ustavni sud ocenjuje da je u smislu standarda koji proizilaze iz prakse Evropskog suda koju Ustavni sud sledi, u okolnostima konkretnog slučaja, Viši sud na osnovu dokaza utvrdio činjenice i stoga obrazloženje nije proizvoljno....", navodi se, između ostalog, u obrazloženju.

Medenica je u pritvoru od aprila, a sumnjiči se za učestvovanje u kriminalnoj grupi koju je predvodio njen sin Miloš Medenica, koji je takođe u pritvoru.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa