Region

Rama: Severna Makedonija treba da prihvati novi francuski predlog

Komentari

Autor: Tanjug

01/07/2022

-

18:35

Rama: Severna Makedonija treba da prihvati novi francuski predlog
Tanjug/AP/Manu Fernandez - Copyright Tanjug/AP/Manu Fernandez

veličina teksta

Aa Aa

Albanski premijer Edi Rama izjavio je danas da bi Severna Makedonija bez oklevanja trebalo da prihvati novi francuski predlog, koji je, prema njegovim rečima, i poslednji i otvara put za početak pregovora za Albaniju i Severnu Makedoniju.

U susretu sa novinarima, nakon Samita NATO-a, koji je održan u Madridu, Rama je predstavio napore uložene na postizanje sporazuma koji otvara put za zvaničan početak pregovora, prenela je MIA. Sve vreme je, kako kaže, bio u kontaktu sa predsednikom Francuske Emanuelom Makronom, koji, prema njegovim rečima, zaslužuje veliku zahvalnost i priznanje, jer je lično pratio ovaj proces 48 sati i čak i posle ponoći, razmenjivao poruke sa Ramom.

"Po mom mišljenju, novi predlog, koji je ujedno i poslednji, mora da se dobro razume u Severnoj Makedoniji, to je potpuno prihvatljiv predlog i vlada, većina, parlament, treba da ga prihvate bez oklevanja. Društvo u Severnoj Makedoniji treba da se oseća potpuno oslobođeno jer je prevaziđen ćorsokak i otklonjene neke nijanse koje su prethodni predlog činile neprihvatljivim", rekao je Rama.

Albanski premijer je kazao da je imao konstruktivan razgovor sa predsednikom Bugarske Rumenom Radevim.

"Najnoviji francuski predlog, koji je ujedno i konačan, daje Severnoj Makedoniji mogućnost bezuslovnog pristupanja i otvara put zvaničnom početku pregovora za članstvo obe zemlje u Evropskoj uniji! Kažem braći Makedoncima i Albancima u Severnoj Makedoniji: Prihvatite!", napisao je Rama juče na društvenim mrežama.

U tekst francuskog predloga unete su izmene koje garantuju prava Bugara u Severnoj Makedoniji kroz ustavne promene u toj zemlji i obavezuju Skoplje da održi dobre odnose sa Bugarskom.

Komentari (0)

Evropa