Region

Probijanje zvučnog zida uznemirilo Zagrepčane, mislili da je zemljotres

Komentari

Autor: Tanjug

03/07/2022

-

10:41

Probijanje zvučnog zida uznemirilo Zagrepčane, mislili da je zemljotres
Probijanje zvučnog zida uznemirilo Zagrepčane, mislili da je zemljotres - Copyright EPA/Nikola_Solic

veličina teksta

Aa Aa

U Zagrebu i okolini juče se čula snažna detonacija, od koje su mnogi građani bili uplašeni i uznemireni, misleći da je u pitanju zemljotres. Međutim, ispostavilo se da je u pitanju bilo probijanje zvučnog zida, kako je objasnilo hrvatsko ministarstvo odbrane (MORH). 

Na stotine ljudi prijavilo je podrhtavanje tla na sajtu Evromediteranskog seizmološkog zavoda (EMSC), kako su rekli iz te ustanove. Naveli su da je najviše prijava došlo iz Zagreba, Velike Gorice i Siska.

Naime, zbog letačkih aktivnosti 191. eskadrile lovačkih aviona MiG 21 došlo je do probijanja zvučnog zida u vremenu od 12 do 14 sati na području više županija, kako je saopšteno iz MORH. Takođe, dodali su i da se "sve aktivnosti sprovode u područjima propisanih zona letova, u skladu sa regulativom i pravilima koji regulišu upotrebu vazdušnog prostora u Republici Hrvatskoj".

Bez obzira što u saopštenju piše kako je sve urađeno u skladu sa propisima, ministar odbrane Mario Banožić ipak je zatražio da se utvrdi čija je odgovornost to što građani nisu unapred obavešteni šta će se dešavati. 

"Žao mi je što je današnji probni let aviona Hrvatskog ratnog vazduhoplovstva uznemirio građane Grada Zagreba. Došlo je do evidentnog propusta u radu Hrvatskog ratnog vazduhoplovstva, a time i Glavnog štaba Oružanih snaga koji su, putem uobičajenih kanala komunikacije propustili unapred obavestiti javnost o mogućem probijanju zvučnog zida", naveo je Banožić.

Odgovornost je, na kraju, prihvatio prvi čovek Hrvatskog ratnog vazduhoplovstva, brigadni general Mihael Križanec. On je rekao da ministar odbrane i načelnik Glavnog štaba nemaju apsolutno nikakve veze sa slučajem, i da je odgovornost na njemu.

"Došlo je do određenog propusta u Hrvatskom ratnom vazduhoplovstvu, najava nije otišla na vreme. Izvinjavam se svima koji su bili uznemireni, ali molim ih za razumevanje, visoke su temperature, teško je raditi, a molim da razumeju da smo mi radili i danas, radićemo sve vikende i celo leto ako bude potrebno, i ako je u interesu i cilju zaštite hrvatskog neba", naveo je Križanec, prenela je Hina.

"Moji podređeni su napravili propust i odgovornost je apsolutno moja", dodao je Križanec.

Komentari (0)

Evropa