Region

DPS odlučio da uskrati podršku vladi, Abazović poručuje: Videćemo šta je stav većine poslanika

Komentari

Autor: Euronews Srbija

10/07/2022

-

15:33

DPS odlučio da uskrati podršku vladi, Abazović poručuje: Videćemo šta je stav većine poslanika
Milo Đukanović i Dritan Abazović - Copyright AP/Hektor PustinaTanjug AP/Darko Vojinović

veličina teksta

Aa Aa

Demokratska partija socijalista je posle sednice Predsedništva stranke saopštila da je jednoglasno doneta odluka da se uskrati podrška vladi Dritana Abazovića. Ovlašćen je klub poslanika DPS-a da u toku naredne nedelje preduzme adekvatne pravne radnje u skupštini. Premijer Dritan Abazović poručio da će se videti šta je stav većine poslanika. 

Kako je navedeno u saopštenju DPS-a, na sednici Predsedništva stranke kojom je predsedavao Milo Đukanović, izraženo je "žaljenje zbog promene političkog kursa Vlade Crne Gore kojom je, suprotno političkom sporazumu o njenom formiranju, Vlada napustila prioritetni zadatak ispunjavanja obaveza iz agende evropskih integracija i ishitreno, neodgovorno i bez konsultacija sa stručnom javnošću ušla u zaključivanje Ugovora sa SPC čime je nanela neprocenjivu štetu državnim interesima Crne Gore".

"Takvom promenom prioriteta od strane Vlade propuštena je prilika da se obezbedi snaženje konsenzusa građanske, proevropske politike, a umesto toga, potpuno bespotrebno i autodestruktivno potencirane su stare podele u Crnoj Gori čime je ozbiljno ugrožena iznenadno ukazana šansa da naša Crna Gora, kao država koja već dugo prednjači u procesu pregovora sa EU, u dogledno vreme postane i njena prva sledeća članica", stoji u saopštenju DPS-a.  

Dodaje se da će DPS bez odlaganja nastaviti komunikaciju sa svim parlamentarnim partijama u cilju dolaska do optimalnih rešenja u vezi sa pitanjima koja zahtijevaju širi politički konsenzus. 

"Na sednici je konstatovano da je Demokratska partija socijalista, nakon pada 42. Vlade Crne Gore, davanjem manjinske podrške u Skupštini nastojala da obezbedi pretpostavke za dostizanje kvalifikovane većine čime bi bilo omogućeno imenovanje na ključnim pozicijama u pravosuđu. Na taj način Crna Gora bi dobila završna merila u poglavljima 23 i 24, i time učinila izvesnom svoju evropsku budućnost. U tom kontekstu, DPS je i u procesu pregovora i u toku rada Vlade, pokazivao maksimalnu širinu, kooperativnost i spremnost za postizanje kompromisa, upravo pretpostavljajući ključni strateški državni interes dnevnopolitičkim razlikama i razmiricama među konstituentima novoformirane parlamentarne većine", ističe se u saopštenju. 

Kako navodi Demokratska partija socijalista, "ugovor sa Srpskom pravoslavnom crkvom, izglasan bez prethodne javne rasprave, uz mnogobrojne manjkavosti koje su javno saopštene od stručne javnosti, predstavnika NVO sektora i brojnih političkih subjekata, a čija sadržina značajno ugrožava državne interese Crne Gore, pitanje je od najvišeg nacionalnog značaja, preko koga nemamo pravo da pređemo bez adekvatnog i jasnog političkog odgovora". 

"Kako bismo izbjegli današnji scenario, više puta smo, tokom prethodne nedelje upozoravali da se ovo pitanje ne može rešavati ishitreno, te da je bilo nužno uključivanje stručne i naučne javnosti, kako bi se u inkluzivnom procesu došlo do finalne sadržine teksta koji na adekvatan način štiti interese države Crne Gore. Predsedništvo je konstatovalo da, kako navedeni apeli nijesu urodili plodom, već je sasvim suprotno, iskazano neshvatljivo odsustvo volje za sadržajnim dijalogom koje je u finalu rezultiralo Vladinim faktičkim napuštanjem evropskog kursa, nije ostavljen prostor za dalje pružanje podrške manjinskoj Vladi. Zbog svega navedenog, Predsedništvo je jednoglasno donijelo odluku da uskrati podršku 43. Vladi Crne Gore i ovlastilo Klub poslanika Demokratske partije socijalista da u toku naredne nedelje preduzme adekvatne pravne radnje u Skupštini", navedeno je u saopštenju.

Abazović: Videćemo šta je stav većine poslanika

Predsednik Demokratske partije socijalista Milo Đukanović i članovi Predsedništva partije na sednici danas raspravljali su o daljim potezima nakon što je Vlada u petak usvojila Predlog Temeljnog ugovora sa SPC, i nakon što je SDP poručio da više nema njihovu podršku.

Podsetimo, Vlada Crne Gore usvojila je u petak odluku o Temeljnom ugovoru sa Srpskom pravoslavnom crkvom, ali je ovo pitanje, koje nisu uspele da reše prethodne crnogorske vlade, najavilo krizu i u ovoj aktuelnoj, manjinskoj.

Nakon što je DPS doneo odluku da uskrati poverenje vladi, oglasio se i premijer Dritan Abazović. On je pozdravio tu odluku i rekao da je "odgovorno i državnički kada niste u mogućnosti da pomognete državi, da joj makar ne odmažete."

"Videćemo šta je stav većine poslanika. Crna Gora mora dalje - kriminal, korupcija i nacionalizam nisu opcije. Pobediće evropska budućnost!", poručio je Abazović na Tviteru.

On je ranije, komentarišući najave da će vlada izgubiti podršku zbog Temeljnog ugovora, rekao da su takve izjave ucenjivačke i da on nije ikebana, te da neće podleći pod uticaj onih protiv kojih se politički bori.

"Ja se ne kolebam ni jedne sekunde, kao ni za jednu političku odluku u životu", poručio je on.

Na sednici vlade o Temeljnog ugovoru Abazović je rekao da je to pitanje neopravdano izazvalo previše pažnje, i napomenuo je da taj dokument nije iznad Ustava i zakona Crne Gore.

Ukazao je da su se na račun Temeljnog ugovora čule ne baš korektne primedbe, koje nisu utemeljene, zbog čega je predočio javnosti, u direktnom prenosu sednice, o čemu se radi u pojedinim članovima Ugovora koje su bili sporni.

Pročitao je stav 4, koji glasi da je hrišćanska crkva, a ne, ističe, SPC, na prostoru današnje Crne Gore od apostolskih vremena i njenog kontinuiteta - misije, kroz istoriju i pravoslavlje, od uspostavljanja Zetske, Budimljanske i Humske episkopije, odnosno Žičke arhiepiskopije 1219/1220. godine...

"Nigde se u pasusu ne pominje SPC. Pogledajte se i uverite se sami, tekst je javan, pa vidite da li je ovo tačno ili razne interpretacije”, rekao je Abazović.

Odbacio je i primedbe na član 2, u vezi sa javno-pravnim ovlašćenjima, i tumačenja da se on odnosi na navodno prenošenje ovlašćenja sa države na crkvu.

"To nema veze sa tim, radi se o njihovim ovlašćenjima u skladu sa kanonskim pravom SPC, da ljudima mogu da izdaju krštenicu. Dakle, ko je odlučio da se krsti, da može da dobije parpir da je taj verski obred urađen na tom mestu. Ako je tu nešto problematičnno, mislim da je to zlonameran komentar", rekao je Abazović.

Rekao je i da ne stoje tvrdnje u vezi sa izgradnjom hramova, jer je propisano da se to odnosi samo na ono što gradi Crkva, gde je Crkva jedna ugovorna strana.

"Sve što piše odnosi se isključivo na nadležnosti države ili jedne verske zajednice (SPC), dok druge zajednice imaju svoja prava i obaveze, one su već uređeni ili će biti, ako se za to iskaže interesovanje na potpuno isto način”, rekao je Abazović.

Ne stoje, kaže, ni tumačenja u vezi sa kulturnim dobrima da će "neko da ponese manastire u Čacak ili Leskovac”.

"Da demistifikujem tu vrstu propagande. Nijedno kulturno dobro ne može da se proda, izmesti, izuzev u skladu sa zakonodavstvom Crne Gore", rekao je Abazović.

On je poručio i da ne postoji ugovor koji je iznad zakona i Ustava Crne Gore, o čemu god da se radi.

"Želimo da se Crna Gora pomiri. Imaćemo identičan tretman prema svim drugim verskim zajednicama, koje izraze želju. Zašto je cilj da ovo pitanje sada tretiramo? Možemo i za dva, pet meseci, pet godina, ali je cilj da ljudima pomerimo fokus na nešto što je stvarno važno za životni standard", rekao je Abazović.

Komentari (0)

Evropa