Region

Optužnica protiv 12 učesnika protesta u Severnoj Makedoniji

Komentari

Autor: Tanjug

12/07/2022

-

16:11

Optužnica protiv 12 učesnika protesta u Severnoj Makedoniji
Optužnica protiv 12 učesnika protesta u Severnoj Makedoniji - Copyright Tanjug/AP/Boris Grdanoski

veličina teksta

Aa Aa

Osnovno javno tužilaštvo u Skoplju podnelo je nadležnom sudu optužnice protiv ukupno 12 učesnika protesta protiv francuskog predloga za ukidanje bugarskog veta za početak pregovora Severne Makedonije sa Evropskom unijom.

Kako je saopštilo tužilaštvo, posle prethodnog postupka devet osoba je optuženo za "učešće u masi koja će počiniti krivično delo", a tri osobe se gone za "izazivanje opšte opasnosti".

Na javnom okupljanju građana, 5. i 6. jula, devet okrivljenih učestvovalo je u nasilju ispred Sobranja Republike Severne Makedonije, gađajući policajce u kordonu ispred zgrade parlamenta kamenicama, bekaton pločicama, gvozdenim predmetima, saobraćajnim znakovima, kantima za otpatke i pirotehnikom, obrazloženo je u saopštenju.

Povređeno je 27 policajaca, od kojih jedan teško, a optuženi su oštetili parlament u ukupnom iznosu od oko 9.300 evra, kao i policijsku opremu i policijsko vozilo.

Za sedmoricu okrivljenih sud je u prethodnom postupku odredio meru kućnog pritvora, dok je petorici izrečena mera pritvora.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa