Region

Hrvatski kontrolori leta najavili štrajk za četvrtak, dnevno će pogoditi 400.000 putnika

Komentari

Autor: Fonet

19/07/2022

-

21:34

Hrvatski kontrolori leta najavili štrajk za četvrtak, dnevno će pogoditi 400.000 putnika
Hrvatski kontrolori leta najavili štrajk za četvrtak, dnevno će pogoditi 400.000 putnika - Copyright Google Maps, profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Sindikat kontrolora leta Hrvatske saopštio je da će njegovi članovi stupiti u štrajk u četvrtak u sedam sati i tada će broj aviona koje lete iznad Hrvatske biti smanjen na 40 odsto od ukupno propisanog kapaciteta.

Što se tiče saobraćaja na domaćim aerodromima, on će ostati nepromenjen do 23. jula, kada će kapaciteti svih aerodroma u Hrvatskoj, osim aerodroma Osijek, biti smanjeni na 50 odsto od ukupnog broja planiranih letova.

Reagujući na tu odluku, Hrvatska kontrola vazdušne plovidbe saopštila je da je Uprava do sada prihvatila 33 zahteva Sindikata kontrolora leta kojima su značajno unapređena prava radnika, a posebno kontrolora leta, prenosi Hina.

Kao primer su naveli da je povećan broj dana godišnjeg odmora koji može iznositi i više od 35 radnih dana godišnje, kao i dodatno povećanje broja dana rekreacionog odmora kontrolora leta na 15, od čega se sedam dana odnosi na program zbrinjavanja stresa koje finansira poslodavac u hotelima.

Pored toga, Uprava je ponudila sindikatima i povećanje plata svim radnicima od pet odsto, a kontrolorima leta sedam osto, povećanje iznosa regresa na 7.000 kuna neto, povećanje iznosa naknade za trošak prevoza do 1.500 kuna neto, kao i povećanje iznosa jubilarnih nagrada za 50 odsto - u rasponu od 6.000 do 33.000 kuna neto.

U saopštenju se navodi da se okvirno procenjuje da će najavljeni štrajk kontrolora leta direktno pogoditi oko 400.000 putnika dnevno, delom kroz nerealizovane prelete kroz vazdušni prostor Hrvatske, a delom zbog otkazivanja sletanja i poletanja na domaće aerodrome.

Finansijski učinak je takođe značajan, jer ukupni potencijalni gubitak prihoda po danu štrajka iznosi oko 2,3 miliona kuna, stoji u saopštenju. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa