Region

Šef grčke obaveštajne službe podneo ostavku zbog prisluškivanja novinara

Komentari

Autor: FoNet / Kathimerini

05/08/2022

-

17:03

Šef grčke obaveštajne službe podneo ostavku zbog prisluškivanja novinara
Šef grčke obaveštajne službe podneo ostavku zbog prisluškivanja novinara - Copyright Tanjug/AP/Yiannis Panagopoulos/Eurokinissi

veličina teksta

Aa Aa

Šef grčke obaveštajne službe Panajotis Kontoleon je danas podneo ostavku, pošto se vlada u Atini našla izložena pritisku da objasni upotrebu opreme za prisluškivanje.

Kontoleon je podneo ostavku posle pogrešnih akcija tokom zakonitih procedura prisluškivanja, saopšteno je iz kabineta grčkog premijera Kirjakosa Micotakisa.

Prema grčkom zakonu, tužilac je dužan da potpiše svaki nadzor.

Kontoleona, koji je na tu funkciju postavljen u avgustu 2019. godine, zameniće generalni sekretar Ministarstva spoljnih poslova Temistoklis Demiris, prenosi Kathimerini. Očekuje se da će Demiris obavestiti parlamentarni odbor za etiku i transparentnost o ovim dešavanjima nakon letnje pauze.

Ranije ove nedelje, dva poslanika koji su razgovarali sa Rojtersom pod uslovom da ostanu anonimni rekli su da je Kontoleon priznao tokom parlamentarnog odbora 29. jula da je njegova služba špijunirala Tanasisa Kukakisa, finansijskog novinara koji radi za CNN u Grčkoj.

To ročište sazvano je nakon što je lider socijalističke opozicione partije PASOK, Nikos Andrulakis, podneo žalbu najvišim sudskim tužiocima zbog pokušaja prisluškivanja njegovog mobilnog telefona špijunskim softverom Predator.

Androulakis, koji je takođe član Evropskog parlamenta, rekao je da je saznao za pokušaj nakon što ga je obavestila služba za sajber bezbednost Evropskog parlamenta nekoliko dana pre nego što je podneo žalbu 26. jula.

Kathimerini navodi da je tužilac započeo istragu na osnovu ovih navoda.

Vlada tvrdi da grčke vlasti ne koriste opremu navodno upotrebljenu prilikom prisluškivanja Kukakisa, niti posluju sa njenim proizvođačima, javlja Rojters. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa