Region

Dvoje dece nakon autobuske nesreće u Bugarskoj i dalje u teškom stanju - biće potrebne još dve operacije

Komentari

Autor: BTA

16/08/2022

-

08:15

Dvoje dece nakon autobuske nesreće u Bugarskoj i dalje u teškom stanju - biće potrebne još dve operacije
Dvoje dece nakon autobuske nesreće u Bugarskoj i dalje u teškom stanju - biće potrebne još dve operacije - Copyright Euronews/Ljiljana Pavlović

veličina teksta

Aa Aa

Dvoje dece je i dalje u teškom stanju i nalaze se na intenzivnoj nezi, a ekipa Univerzitetske bolnice "Pirgov" u Sofiji sprovdi sve neophodne mere kako bi se njihovo stanje poboljšalo, rekao je za novinare izvršni direktor bolnice dr Valentin Dimitrov.

Dvoje dece koja su teško povređena u udesu na auto-putu Trakija u subotu uveče prevezena su juče iz bolnice u Staroj Zagori u Sofiju.

Nakon duže operacije, jedno dete je noć provelo mirno, a biće potrebne još dve intervencije kako bi se njegovo stanje poboljšalo. Dr Dimitrov kaže da će intervencije biti izvršene nakon što lekari dečje traumatologije procene stanje deteta.

"Nema direktne opasnosti po živote dece, ali njihovo stanje nije lako. U pripravnosti su svi timovi - dečja traumatologija, neurohirurgija, kardiologija na raspolaganju su za sve što treba. Na raspolaganju su i sve strukture bolnice i imamo punu saradnju sa Ministarstvem zdravlja i cele zemlje", rekao je dr Dimitrov dodajući da je trenutno potrebno samo vreme.

Euronews/Ljiljana Pavlović

 

Deca će ostati u "Pirgovu" sve dok ne bude opasnosti po njihov život, prenosi Euronews Bugarska.

Još jedno dete će biti operisano u Tiršovoj

Sedmoro dece je juče iz Stare Zagori prebačeno u Srbiju i ona se nalaze u Dečjoj bolnici u Tiršovoj. Dr Marija Lukač u razgovoru za Euronews Srbija kaže da je njihovo stanje stabilno i da nisu životno ugroženi.

"Povređena deca su stigla juče oko 20 časova, a pregledi su trajali do ponoći. Urađena je osnovna dijagnostika. Samo jedan dečak ima težu povredu lakta i biće operan, isključili smo sumnje da je u pitanju povreda kičme", rekla je ona.

Kaže da ostala deca imaju lakše povrede mekih tkiva i ostaće u bolničkim uslovima još nekoliko dana.

"Danas je otpuštena jedna devojčica, ostali će se sukcesivno puštati"

Euronews TV

Dr Lukač kaže da su deca bila preplašena kada su stigla u Tiršovu i dalje pod utiskom situacije iz Bugarske.

"U stranoj zemlji u kojoj ne znaju jezik, bili su hospitalizovani. Danas ćemo uključiti i psihologa. Kod nas su sa decom mlađom od 10 godina i roditelji. Svi su u zajedničkim sobama i poznaju se, dozvoljeno im je da jedu i piju, što u Bugarskoj nisu mogli zbog dijagnostike", zaključuje ona.

U Starog Zagori, kako javlja dopisnica Euronews Srbija, ostalo je još troje dece na lečenju jer još nisu spremna za transport. Osim dece u Zagori su i dva povređena muškarca. Jednom je amputirana potkolenica, ali su oni dobro. Danas izlaze iz intenzivne nege na odeljenje - jedan će biti na ortopediji, drugi na grudnoj hirurgiji.

Podsetimo, osmoro dece i četvoro odraslih povređeno je u saobraćajnoj nesreći u Bugarskoj, kada se autobus iz Srbije koji je prevozio decu i odrasle sa folklornog ansambla u Nesebaru, prevrnuo na auto-putu Trakija.

 

 

 

Komentari (0)

Evropa