Region

Malenica: Hrvatska neće dopustiti raspisivanje međunarodne poternice protiv optuženih pilota

Komentari

Autor: FoNet

22/08/2022

-

23:25

Malenica:  Hrvatska neće dopustiti raspisivanje međunarodne poternice protiv optuženih pilota
Malenica: Hrvatska neće dopustiti raspisivanje međunarodne poternice protiv optuženih pilota - Copyright Prinskrin/Youtube/SBTV - Slavonskobrodska televizija

veličina teksta

Aa Aa

Hrvatska će iskoristiti sva raspoloživa pravna sredstva kako bi zaštitila svoje pilote, izjavio je danas hrvatski ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica, nazvavši proces u Srbiji politički montiranim pokušajem koji bi mogao da bude razlog za blokiranje ulaska Srbije u Evropsku uniju.

"Vlada Hrvatske jasno je istakla da će zaštititi sve svoje državljane, sve svoje branitelje, generale, a u ovom konkretnom slučaju pilote. Iskoristićemo sva pravna sredstva koja nam stoje na raspolaganju, ako dođe do toga", rekao je Malenica za RTL, prenosi Hina.

To pre svega znači, naglasio je, da Hrvatska u ovom konkretnom slučaju koji se odnosi na pilote neće dopustiti raspisivanje međunarodne poternice.

"Prerano govoriti o konkretnim pravnim potezima"

Malenica je istakao da je to jedan od konkretnih mehanizama i alata koje Hrvatska ima na raspolaganju, iako je zasad prerano govoriti o konkretnim pravnim potezima, budući da Hrvatska još nije dobila nikakvu informaciju vezanu uz proces koji se vodi u Srbiji i sve o čemu se govori zasniva se na objavama srpskih medija.

Ocenio je da je tu "pre svega reč o pokušaju politički montiranoga procesa" i poručio da će Hrvatska učiniti sve da zaštiti svoje generale i dignitet Domovinskog rata.

Prema njegovim rečima, Hrvatska je sprovela oko 3.000 krivičnih postupaka koji se odnose na ratne zločine, a u poslednjih godinu dana nema neodgovorene zamolnice koja se odnosi na Srbiju.

Malenica je rekao da se Hrvatska što se tiče pravnog poretka i zakonodavstva jasno usmerila prema Evropskoj uniji i postavio pitanje "šta Srbija radi u tom smeru i da li zaista želi da uđe u Evropsku uniju".

"Ovakav način i ovakvo zakonodavstvo u Srbiji, ova kvazijurisdikcija koja se zloupotrebljava, nije jedan od načina kako država koja pretenduje da uđe u Evropsku uniju treba da radi", rekao je Malenica.

Dodao je da će Hrvatska iskoristiti sve pravne mehanizme koji joj stoje na raspolaganju i "insistirati da se takva kvazijurisdikcija ukine i da se određena pitanja reše bilateralno".

Hrvatsko Ministarstvo pravosuđa i uprave prethodno je saopštilo da od nadležnih organa Srbije nije primilo zvaničnu informaciju o podizanju ili potvrđivanju optužnica protiv oficira hrvatskog ratnog vazduhoplovstva za zločine počinjene u vojno - policijskoj akciji "Oluja".

Optužnica protiv četiri hrvatska pilota

Apelacioni sud u Beogradu potvrdio je rešenje Višeg suda u Beogradu kojim je potvrđena prva optužnica koju je sprsko Tužilaštvo za ratne zločine podiglo protiv oficira hrvatskog ratnog vazduhoplovstva za zločine počinjene u Oluji, dogovorenoj na sastanku vojnog i političkog rukovodstva Hrvatske na Brionima 31. jula 1995. godine.

Potvrđenom optužnicom obuhvaćena su četvorica pripadnika hrvatskog ratnog vazduhoplovstva Vladimir Mikac (67) iz Ptuja, Zdenko Radulj (69) iz Osijeka, Željko Jelenić (69) iz Pule i Danijel Borović (64) iz Varaždina.

Na teret im se stavlja da su izvršili krivično delo ratni zločini protiv civilnog stanovništva u saizvršilaštvu. Drugostepeni sud je odbio žalbe branilaca okrivljenih i potvrdio prvostepenu odluku Posebnog odeljenja za ratne zločine Višeg suda u Beogradu, precizirano je u odluci objavljnoj na sajtu Apelacionog suda u Beogradu.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa