Region

Stara većina u Crnoj Gori "visi o koncu": Dok vreme curi, sve oči uprte u razgovor "zavađenih" u poslednjem trenutku

Komentari

Autor: Teodora Kostić

13/09/2022

-

19:52

Stara većina u Crnoj Gori "visi o koncu": Dok vreme curi, sve oči uprte u razgovor "zavađenih" u poslednjem trenutku
Stara većina u Crnoj Gori "visi o koncu": Dok vreme curi, sve oči uprte u razgovor "zavađenih" u poslednjem trenutku - Copyright EPA/BORIS PEJOVIC, Tanjug/Dragan Kujundžić, Milica Nikolić, Pixabay

veličina teksta

Aa Aa

Ni posle četiri sastanka, brojnih predloženih mandatara i više potpisanih dokumenata, partije pobednice parlamentarnih izbora u Crnoj Gori ne mogu da se dogovore oko nove vlade koja bi dovršila mandat koji su im građani poverili na izborima 30. avgusta 2020. godine.

Skoro dva sata trajali su poslednji pregovori predstavnika partija "stare" većine, a rezultat je sabran u jednoj rečenici predsednika Nove srpske demokratije Andrije Mandića: "Isrpljene su sve mogućnosti za postizanje dogovora u ovom sastavu".

Tri koalicije, "Za budućnost Crne Gore", "Mir je naša nacija" i "Crno na bijelo", proglasile su pobedu nad DPS-om. Danas, dve godine kasnije, Crna Gora se politički dosta promenila. Pale su dve vlade, promenjen je predsednik Skupštine, neki su osnovali političke pokrete, iako su u vladi bili kao nestranačke ličnosti. Da bi se izašlo iz političke krize, razgovore stranaka pobednica inicirao je Demokratski front.

Za dogovor je ostalo još samo pet dana, do 19. septembra, kada ističe rok za novu, 44. vladu Crne Gore. Predsednik države Milo Đukanović od četvrtka će već početi da poziva predstavnike stranaka na razgovore, kako bi video da li postoji mandatar za sastav nove vlade. Ukoliko do toga ne dođe, Crna Gora će na prevremene parlamentarne izbore.

Gde je zapelo?

Odmah po izglasavanju nepoverenja vladi Dritana Abazovića, Demokratski front je zakazao razgovore "stare" većine. Od prvog dana DF je predložio  Andriju Mandića za mandatara, iako se tom predlogu predsednik delegacije Evropskog parlamena u Crnoj Gori Vladimir Bilčik otvoreno usprotivio. Smatrali su da im zbog izbornog rezultata, po kojem su najjača partija u pobedničkom bloku, mesto premijera prirodno pripada. Međutim, kako ne bi kočio pregovore, na jučerašnjem sastanku, Mandić je odlučio da odustane od funkcije mandatara.

Građanski pokret URA jasno je predložio da mandatar treba da bude njihov lider i dosadašnji premijer Dritan Abazović. Demokrate su ranije najavile da neće imati svoje kandidate za premijera i predsednika Skupštine, pa su juče prvi put izneli imena osoba za koje smatraju da bi trebalo da obavljaju te funkcije. Njihov uslov bio je da to budu žene.

Tako su  predložili za predsednicu Skupštine Branku Bošnjak, a bivšu ministarku zdravlja Jelenu Borovinić Bojović za premijerku. Međutim, taj predlog je odbijen, najpre zato što DF smatra da nije u redu da neko drugi ističe za kandidata osobu koja je član njihovog pokreta, što je Branka Bošnjak, a URA smatra da je predlog Demokrata da funkcije preuzmu žene neiskren.

"Takav stav Demokrata da apriori neko mora biti muškarac ili žena, biti onoliko ili ovoliko star je razlog da se ne postigne dogovor", rekao je poslanik GP URA Miloš Konatar.

Nije usvojen ni predlog Marka Milačića iz Prave Crne Gore da mandatar bude lider Demosa Miodrag Lekić.

Neće sa DPS-om, ali ne mogu ni zajedno

Pokazao je predsednik Nove srpske demokratije i jedan od lidera Demokratskog fronta Andrija Mandić dokument sa potpisom 41 poslanika koji su stali iza toga da neće saradnju sa Demokratskom partijom socijalista, što se činilo kao korak ka postizanju dogovora partija pobednica na poslednjim parlamentarnim izborima u Crnoj Gori.

Prinskrin/Facebook/Demokratski front

 

Međutim, iako su se saglasile da su za dogovor i da ne žele da dozvole povratak DPS-a Mila Đukanovića na vlast, čini se da strankama pobednicama to nije dovoljno kako bi obnovili saradnju.

Sve vreme pregovora, odmah po padu vlade Dritana Abazovića najveće nesuglasice traju između Demokrata Alekse Bečića i GP URA Dritana Abazovića. Zbog toga što su uz poslanike DPS-a glasali za pad Abazovićeve vlade, iz GP URA od prvog dana optužuju Demokrate da su u političkom savezu za strankom Mila Đukanovića.

To neslaganje jasno se videlo i na poslednjem sastanku, kada su predstavnici obe stranke optuživali jedni druge da miniraju pregovore.

"Nažalost, i pored brojnih ustupaka koje smo dali i svega što smo založili kako bi proces rezultirao uspehom nismo naišli na saglasnost, pre svega kolega iz URA koji su nastavili da insistiraju da Abazović bude novi mandatar”, poručio je poslanik Demokrata Dragan Krapović.

Sa druge strane, Konatar je uslov Demokrata opisao kao apsurdan, dodajući ironično: "Nijedan kandidat ne ispunjava uslove Demokrata – nisu žene".

"Ja to tumačim kao način da ovaj dogovor propadne i da se do kraja ispoštuje dogovor sa DPS-om”, ocenio je Konatar.

Rešenje u sastanku Abazovića i Bečića?

Od dogovora i dalje ne odustaje jedan od lidera Demokratskog fronta Andrija Mandić koji je najavio da će opet organizovati sastanak, ali ovoga puta malo drugačiji. On će do četvrtka na razgovor pozvati sada predsednike stranaka, a ne njihove predstavnike.

Prema njegovom sudu, nesuglasice mogu rešiti samo lider GP URA Dritan Abazović i lider Demokrata Aleksa Bečić. Da bi došlo do dogovora, neko od njih će morati da odustane od svog predloga: ili Demokrate od toga da mandatar bude žena, ili Abazović od toga da ponovo bude premijer.

EPA/BORIS PEJOVIC, Profimedia

 

"Crna Gora više nije jedina zemlja na svetu koja nikada na izborima nije smenila vlast. Crna Gora piše istoriju. 30 godina smo čekali ovo. Znali smo da je ovo pobednički put koji vodi Crnu Goru u sigurnu budućnost", izjavio je 30. avgusta 2020. lider Demokrata Aleksa Bečić  u noći kada su proglašeni izborni rezultati.

U toj istoj noći, uz vatromet, baklje i skandiranje "pobjeda, pobjeda", Abazović je okupljenima poželeo "srećnu slobodu" na koju su, kako je rekao, čekali.

"Trideset godina smo čekali da se smeni vlast, mnogi nisu verovali, ali ovi ljudi ovde su verovali. Svima neka je srećno. Rekli smo da ćemo ispisati istoriju i ispisali smo je. Mafija više neće vladati Crnom Gorom", poručio je Abazović.

Da li će se to čekanje zaista završiti, zavisiće, po svemu sudeći od sastanka Bečića i Abazovića.

Đukanović izbore vidi kao najrealniju opciju, DPS se uveliko sprema u Podgorici

Predsednik Crne Gore i DPS-a Milo Đukanović ostavio je rok strankama da do 19. septembra predlože mandatara za novu vladu. On će od četvrtka početi da poziva stranke na razgovore. Ako niko ne dođe u njegov kabinet sa predlogom vlade, Đukanović će prema ustavnim ovlašćenjima raspustiti Skupštinu i zakazati vanredne parlamentarne izbore.

Ðukanović je kazao da je najrealnije da Crna Gora krene u organizaciju vanrednih parlamentarnih izbora i dodao da je teško predvideti do čega će dovesti pregovori parlmentarne većine.

AP/Hektor Pustina

 

"Crnoj Gori je hitno potrebna odgovorna politička vlada. Ozbiljna šteta je naneta tokom prethodne dve godine državi i sada je potrebno sanirati te probleme i dobiti dobru upravu nad Crnom Gorom", rekao je Ðukanović.

On tvrdi da u parlamentu ne postoji raspoloženje za formiranje nove vlade i da je realnije da se ide u organizaciju izbora da se dođe do odgovorne vlade.

"Verujem u taj scenario, prethodan period nije otreznio lidre partija da se posvete nacionalnim interesima", kazao je Ðukanović odgovarajući na pitanja novinara, prenela je podgorička Pobjeda.

Za to vreme, DPS se uveliko priprema za lokalne izbore koji će biti održani 23. oktobra u Podgorici. Ta stranka formirala je široku koaliciju koju je nazvala građanskim blokom. Na izbore u glavnom gradu pod listom "Pokret Svi za naš grad – dr Ivan Vuković" zajedno će izaći DPS, Socijaldemokratska partija, Socijaldemokrate, Bošnjačka stranka, Liberalna partija, Građanska inicijativa 21. maj, DUA, Nova levica i Demokratska romska partija.

Od stranaka "stare" parlamentarne većine niko do sad nije izašao sa kandidatom za izbore u Podgorici. Naprotiv, oni su i dalje podeljeni zbog izglasanih takozvanih "zetskih zakona", kojima je Podgorica dobila na novu opštinu Zeta, čime je ta izborna jedinica prekrojena.

Komentari (0)

Evropa