Region

Abazović: Voleo bih da mandatar bude aktivistkinja Ćalović-Marković, takav profil osobe treba

Komentari

Autor: Tanjug

13/09/2022

-

16:51

Abazović: Voleo bih da mandatar bude aktivistkinja Ćalović-Marković, takav profil osobe treba
Dritan Abazović - Copyright Tanjug/Miloš Milivojević

veličina teksta

Aa Aa

Premijer i lider Građanskog pokreta URA Dritan Abazović, saopštio je danas da bi civilnu aktivistkinju Vanju Ćalović Marković voleo da vidi kao mandatara za sastav nove vlade.

"Mnoge ljude s javne scene jako cenim i poštujem. Realno, tu bih voleo da vidim Vanju Ćalović Marković. To je moja lična preferencija. Takav profil osobe treba. Možda ljudi iz moje stranke razmišljaju drugačije...", rekao je Abazović na konferenciji za novinare nakon sednice vlade u tehničkom mandatu.

On je naveo da nema ništa protiv toga da dođe na sastanak lidera partija koji je najavio jedan od čelnika Demokratskog fronta Andrija Mandić, ali da još nije dobio zvanični poziv.

"Ali sam spreman da odem. Razgovaram s većinom njih, i neformalno, i telefonom, nekad se i srećemo. Moramo da vidimo šta je izlazak iz krize. Ali ne možemo da izađemo iz krize ako neko ima dogovor s DPS-om. Možemo da se sastajemo do beskonačnosti ako neko ima neke preuzete obaveze. Cilj rušenja vlade je da se stvori većina od najmanje 49 poslanika. Ta većina treba da posluži samo za jednu stvar - da se izabere VDT, da se smeni gđa Maja Jovanović, i da osoba koja dođe na njeno mesto smeni glavnog specijalnog tužioca Vladimira Novovića", rekao je Abazović.

On kaže da je to poenta rušenja vlade. "Bio bi red da većina koja je srušila vladu izabere novu, izabere VDT-a, smeni g. Novovića, i da vrate sistem na staro i sačuvaju Mila Ðukanovića, Damira Šehovića, Raška Konjevića... Ovde nije reč o većinama i manjinama, ovde je suština priče da se sruši borba protiv organizovanog kriminala", istakao je Abazović.

Premijer je kazao da je spreman da se povuče iz kandidature za mandatara, ako se, kako je naveo, nađe mandatar koji će na isti način da odgovori borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije.

"Druga stvar koja je važna je da moramo da vidimo kompletnu strukturu vlade. Oni su srušli vladu, ali ne znaju kako da realizuju plan. Nikome se, pred nacionalnim interesima Crne Gore neću povući nijedan jedini milimetar, neka dođu, neka pokažu strukturu vlade, nek se ne igraju igre treba žena, muškarac i slično, neka kažu ime i prezime", kazao je Abazović.

Ako je, ističe, ta osoba spremna da uradi bolje, veće i hrabrije stvari - nikakav problem.

"Mi to i manjinski možemo da podržimo. Spremni smo na svaku moguću varijantu ako neko pokaže plan gde će borba protiv organizovanog kriminala da bude smislenija, zaštita nacionalnih interesa veća i stabilizacija ukupnih prilika, uključujući ekonomske, značajnija nego u ovom momentu", naveo je Abazović, prenele su podgoričke Vijesti.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa