Fokus

SAD opredelile dodatnih 23 miliona dolara za Vojsku Crne Gore

Komentari

Autor: Tanjug

12/09/2022

-

17:40

SAD opredelile dodatnih 23 miliona dolara za Vojsku Crne Gore
profimedia - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Vlada SAD opredelila je dodatnih 23 miliona dolara za opremanje i modernizaciju Vojske Crne Gore, kao zemlji koja deli zajedničke vrednosti sa SAD i koja je u potpunosti usaglasila svoju spoljnu politiku sa politikom SAD i EU u vezi sa agresijom Rusije na Ukrajinu, izjavio je danas ministar odbrane Raško Konjević.

Konjević je u izjavi za podgorički portal CdM rekao da je ovaj novac deo nove tranše u iznosu od od 2,2 milijarde dolara, koje su SAD opredelile za pomoć Ukrajini i drugim državama koje mogu biti ugrožene od Rusije.

Prema njegovim rečima, dobijena 23 miliona dolara biće opredeljena za modernizaciju i opremanje Vojske Crne Gore, ispunjavanje NATO ciljeva sposobnosti kao i za jačanje kapaciteta u domenu sajber odbrane.

“Izuzetno sam zahvalan Vladi SAD koja je prepoznala, pre svega činjenicu da se Crna Gora ponaša kao odgovorna članica NATO koja je u Alijansu ušla ne samo zbog benefita već i da bi, u delu svojih mogućnosti, doprinosila globalnom miru i bezbednosti. U tom cilju je do sada kroz nekoliko kontigenata slala pomoć Ukrajini nakon ruske agresije na ovu suverenu državu u srcu Evrope”, istakao je ministar odbrane Konjević.

Napomenuo je kao činjenicu da je Vojska Crne Gore u drugom kvartalu ove godine od SAD dobila 4,9 miliona evra za modernizaciju vojske, govori o poverenju koje je ova institucija zavredila kod partnera, kao i kapacitetima da pomoć koju dobija iskoristi na efikasan i valjan način.

“Ova pomoć, kao i svi drugi napori koji se ulažu u jačanje, profesionalizaciju i modernizaciju vojske, šalju jasnu poruku građanima da u vojsku mogu da imaju poverenja i da se na nju oslone. VCG će uvek biti podrška građanima i stub na kojem počiva država Crna Gora”, zaključio je Konjević u izjavi za CdM.

Komentari (0)

Svet