Region

Đukanović nije došao na sednicu odbora, poslanici sutra raspravljaju o skraćenju mandata Skupštini

Komentari

Autor: RTCG

29/09/2022

-

10:44

Đukanović nije došao na sednicu odbora, poslanici sutra raspravljaju o skraćenju mandata Skupštini
Đukanović nije došao na sednicu odbora, poslanici sutra raspravljaju o skraćenju mandata Skupštini - Copyright Euronews/Stefan Goranović, Tanjug/SLUZBA ZA INFORMISANJE PREDSEDNIKA CRNE GORE

veličina teksta

Aa Aa

Zakonodavni odbor Skupštine Crne Gore odložio je raspravu o predlogu crnogorskog predsednika Mila Ðukanovića za skraćenje mandata parlamenta, jer predsednik države nije došao na sednicu.

Na sednicu Odbora došli su samo Ðukanovićevi savetnici, pa je predsednica Odbora Maja Vukićević navela da nema uslova da se raspravlja o toj tački dnevnog reda.

“Dok ne dođe predlagač ne možemo razmatrati ovu tačku”, poručila je Vukićević i dodala da ne opstruira raspravu o skraćenju mandata skupštini, prenosi RTCG.

Vukićević je kazala da danas na nema uslova da se rasprava o toj tački dnevnog reda održi jer joj mora prisustvovati predlagač, odnosno predsednik države Milo Ðukanović.

Ona je navela da je već jednom odložila sednicu jer joj je rečeno iz DPS da će predsednik države danas doći na sednicu, i dodala da je spremna da još jednom odloži taj sastanak. "Ja ću ovu sednicu još jednom odložiti dok se ne steknu uslovi da se održi", navela je Vukićević.

Poslanica DPS-a Jovanka Laličić kazala je da nema prepreka da se sednica Odbora održi, jer na Odbor mogu da dođu i predstavnici predlagača.

Laličić je navela da će sednici skupštine, kada se bude raspravljalo o skraćenju mandata, prisustvovati predsednik države, ali da nijedan propis ne predvića da Ðukanović mora biti prisutan i na sednici parlamentarnog odbora.

Predsednik LP Andrija Popović saopštio je da je očekivao da će Ðukanović doći na današnju sednicu, mada kako dodaje, zakonima ta obaveza nije precizirana.

Ðukanović je u obrazloženju inicijative naveo da se nisu stekli uslovi da mandat za sastav vlade poveri lideru Demosa Miodragu Lekiću.

Kako je rekao, konsultativni proces je jasno pokazao da nema osnova da se u Ustavom predviđenom roku predloži mandatar koji bi obezbiedio podršku u Skupštini za sastav 44. Vlade Crne Gore.

“Skraćenje mandata Skupštini najoptimalnije je rešenje u datoj političkoj situaciji, i u najboljem je interesu svih građana Crne Gore, jer se time otvara mogućnost za organizovanje prevremenih parlamentarnih izbora u što kraćem roku", smatra Ðukanović.

To će, smatra predsednik, omogućiti izbor Vlade koja će đelovati u punom kapacitetu. Crnogorski parlament će o predlogu Ðukanovića raspravljati na sednici koja je zakazana za petak, prenosi RTCG.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa