Region

Izborna noć "bez kraja": Trivić tvrdi da su izbori pokradeni, Dodik da je pobedio, a tačku na sve će staviti CIK

Komentari

Autor: Euronews Srbija/T. Kostić

05/10/2022

-

17:46

Izborna noć "bez kraja": Trivić tvrdi da su izbori pokradeni, Dodik da je pobedio, a tačku na sve će staviti CIK
Izborna noć "bez kraja": Trivić tvrdi da su izbori pokradeni, Dodik da je pobedio, a tačku na sve će staviti CIK - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Da će izbor novog predsednika Republike Srpske biti veoma neizvestan bilo je jasno još u izbornoj noći. I dok je na drugim nivoima izbora bilo jasno ko je pobednik, a ko izborni gubitnik, u Banjaluci se zbio događaj bez presedana. Pobedu u trci za predsednika su proglasili i kandidatkinja opozicije Jelena Trivić i njen izborni suparnik lider SNSD-a, dosadašnji srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik.

Dok je Dodik u svom kabinetu pratio kako u izborni štab njegove stranke stižu podaci o prebrojanim glasovima i fotografije preseka objavljivao na Tviteru, kandidatkinja opozicije Jelena Trivić proglasila je svoju pobedu.

"Ovo je pobeda naroda u Republici Srpskoj. Kao što sam nekoliko puta u kampanji rekla, ovo ne treba biti ničija lična pobeda već pobeda RS", rekla je Trivić kojoj je izborni slogan bio "Pobeda naroda".

Ali, tako nisu mislili u SNSD-u. Da je pobeda ipak u rukama Dodika, više puta u toku noći izjavljivao je potparol te stranke Radovan Kovačević. Optužio je izborni štab opozicije da su izgubili svaki kredibilitet, te da njihovi podaci nisu tačni.

Kako se "nedostižna razlika" u glasovima topila

U 15 minuta do 22 sata predsednik PDP-a Branislav Borenović izneo je podatke kako je Trivić osvojila 263.560 glasova ili 51,2 posto, a njen protivkandidat Dodik 225.265 glasova ili 48,7 posto. Kako je rekao, razlika u korist Jelene Trivić je nedostižna.

Pred novinare Dodik nije izlazio, ali je objavljivao fotografije rezultata na kojima Trivić ni u jednom trenutku nije imala prednost nad njim.

Da se razlika u broju glasova polako topi, bilo je jasno oko 23 sata. "Vodi se borba sa brojanjem glasačkih listica, imamo primer gde je Dodik u Doboju ima 90 odsto podrške. Tražićemo tu ponovno glasanje", rekao je tada Igor Crnadak iz PDP-a. Prednost od 13.000 glasova, već oko ponoći smanjila se na 11.000.

Da situacija bude još komplikovanija, Centralna izborna komisija najpre je brojala glasove sa drugih nivoa glasanja, a Republiku Srpsku ostavila za kraj. To je ostavilo dovoljno vremena i prostora da se iz izbornih štabova čuju oprečni podaci.

Dodik se pred novinarima prvi put pojavio u 1 sat iza ponoći. Nije hteo da proglasi svoju pobedu u tom trenutku, ali je kazao kako vodi u trci. "Što se mene tiče, ja sam pobedio", rekao je kratko i dodao da će razlika između Trivić i njega na kraju biti 40.000 glasova.

Pomalo nevoljno, priznao je novinarima da je pobedu u Banjaluci odnela Trivić, ali je istakao da je on pobedio na teritoriji cele Republike Srpske.

I dok je Trivić izašla iz štaba na ulicu da uz trubače slavi pobedu, Dodik je nešto pre 3 sata po ponoći objavio svoju pobedu. "Sada možemo biti ozbiljni kada kažemo da je kandidat SNSD-a, tj. ja pobedio", rekao je on.

Opozicija traži ponovno brojanje glasova

Da iza svega stoji krađa glasova tvrde stranke koje su kandidovale Trivić. Tim povodom danas su predsednik SDS-a Mirko Šarović i predsednik Partije demokratskog progresa (PDP) Branislav Borenović predali Centralnoj izbornoj komisiji zahtev za ponovno brojanje glasova za nivo predsedika RS.

Borenović navodi da je zabeleženo oko 100 nepravilnosti, gde je reč oko 65.000 glasova,a da ih je najviše zabeleženo u Doboju, Zvorniku i Prijedoru.

"Brojne glasove su dobili nepoznati kandidati, a naš je kandidat dobio 0. Za nekoliko dana idem za dopunjenim zahtevom za ponovno brojanje. Ovo je obaveza institucija da se stane u kraj političkoj korupciji, koja je preduslov svakoj korupciji", rekao je Borenović prilikom predaje zahteva.

Borenović je naveo kako smatra da nije bilo preuranjeno proglašenje pobede Trivić, a najavio je krivične prijave. "Biće stotinu krivičnih prijava, možda i hiljade. Svi će odgovarati za falsifikovane dokumente. To meni daje snagu da se borim do kraja", izjavio je Branislav Borenović.

Kao primer izborne krađe, Trivić je navela rodno selo svoje majke, Kajišnik, u kojem prema objavljenim rezultatima nije osvojila nijedan glas. "Dok drugoplasirani kandidat koji nije poznat široj javnosti ima preko stotinu glasova, isti takav slučaj zabeležen je i u Čelincu", navela je Tirivić. O tome šta u rodnom selu kažu o izbornoj trci pročitajte u odvojenoj vesti.

Za to vreme, Dodik kaže da je pobedio na predsedničkim izborima u Republici Srpskoj održanim u nedelju "uprkos mešanju Zapada".

"Moje ukupno vođstvo, prema rezultatima izbora, je 30.000 glasova, odnosno oko 5 ili 6 odsto. U trenutnim okolnostima, to je veoma značajan rezultat koji se ne može dovesti u pitanje bilo kakvim postupkom opozicionih stranke, koje su zapadne ambasade podstakle da izazovu nestabilnost", rekao je Dodik.

Dodao je da je situacija nakon izbora "mirna i stabilna", da se razmatra formiranje nove vlade i da će danas biti održani prvi sastanci.

"Da sam izgubio već bih davno četitao i završio tu priču. Ne očekujem da meni neko čestita. Mislim da ovu priču koju šire baziraju na nekim iracionalnim stvarima", rekao je Dodik.

Šta kaže Centralna izborna komisija

Tačku na ovaj nesporazum staviće Centralna izborna komisija koja je do sada prebrojala više od 94 odsto glasova. Prema njima, Dodik je osvojio 277.703 glasa, ili 48,28 odsto, dok je Trivić dobila 249.595 što je 43,39 odsto podrške.

Dodik je pobedio u trci za predsednika Republike Srpske u 46 od 63 opštine u kojima su obrađeni izborni podaci, dok je Trivić pobedila u 17 lokalnih zajednica, navodi se na sajtu Centralne izborne komisije BiH.

Predsednik centralne izborne komisije BiH Suad Arnautović pojasnio je za Euronews Srbija da je u pitanju veliki izborni sistem sa skoro 6.000 biračkih mesta i 143 gradske izborne komisije, ali je istakao da će svaki prigovor biti proveren.

"Glavni teret unosa podataka u naš jedinstveni informacioni sistem je na tim organima za sprovođenje izbora. U jednom selu, mesnoj zajednici birački odbor mora završiti svoj posao i mora to dostaviti gradskoj komisija. ta gradska izborna komisija za celu teritoriju te svoje opštine, odnosno svog grada mora objediniti podatke i uneti ih u jedinstveni sistem", rekao je Aranutović.

Kako navodi, dok taj posao objedinjavanja podataka u gradskoj komisiji nije urađen, odnosno, dok odbori u selima nisu završili svoj posao, pojedini politički subjekti su izašli sa ocenama da su pokradeni.

Ipak, i sam CIK je zatražio da se pojedine vreće sa glasovima otvore i ponovo prebroje. "Mi smo naredili na primeru u Bijeljini, da taj grad mora da objedini tačne rezultate i unese ih u sistem. Sve dok oni to ne urade, mi ne možemo izlaziti u javnost i iznositi šta se desilo. Potrebno je da na nivou opština i gradova svako uradi svoj deo posla", napominje on.

Zbog dostavljenih neurednih podataka novo prebrojavanje glasova već je naređeno u 60 izbornih komisija, sa oko 1.000 biračkih mesta, rekao je on.

"Da imaju pravo da otvore vreće, pogledaju šta se to dešva uz prisustvo posmatrača i javnosti  da taj posao danas zavšre do 24 sata", tekao je Arnautović.

O zahtevu opozicije da se izbori na nivou Republike Srpske ponove Arnautović kaže da je preuranjen. "Jedno je utvrđivanje rezultata, a drugo je potvrđivanje rezultata. Kada utvrdimo rezultate, a još nismo u toj fazi, tek ćemo za koji dan biti, mi ćemo dati rok svim subjektima da anredi ponovno brojanje na nekom biračkom mestu ili za celu teritoriju entiteta. Prema tome, ti zahtevi opozicije su u ovom trenutku preuranjeni2, podvukao je on.

Dodaje da će izborna komisija ako utvrdi da je bilo nepravilnosti će poništiti izbore na biračkom mestu, ali to je u ovom trenutku preuranjeno.na pitanje da li je sumnjivo da neki kandidat nema nijedan glas u nekom mestu, Arnautović kaže da će se svaka situacija ispitati, ali da to što neko nema nijedan glas nije dovoljan pokazatelj.

"Imate jednu neverovatnu situaciju da neko ko je nezavisni kandidat je dobio 0 glasova, imamo iskustvo i sa prethodnih lokalnih izbora. Neki je drugi motiv bio da se overi neka stranka i prijavi, imali smo 10 stranaka koji su overeni za učešće, al nisu predložili kandidatsku listu. O tome ćemo videti i mi i iz tužilaštva šta je pozadina", rekao je on.

Euronews

Međutim, Trivić je rekla kako ovakve izborne rezultate neće priznati. "Neću priznati i čestitati krađu, jer se protiv toga borim. Odbranićemo izbornu volju građana, to je moja obaveza prema svima onima kojima je prećeno i koji su maltretirani od strane batinaša, a danas smo mogli da vidimo u javnosti neke primere iz Doboja, ali i prema narodu Republike Srpske koji mi je dao podršku! Nisam pokradena ja, nego narod Republike Srpske", poručila je Trivić.

Konačni rezultati se i dalje čekaju, a da se neće na ovome završiti, najavila je opozicija. Za četvrtak je u Banjaluci najavljen protest do Trga Krajne. Trivić navodi kako ovo nije obojena revolucija, već da opozicija pravnim metodama predaje dokumentaciju i da prema Ustavu RS imaju pravo na mirne proteste.

Komentari (0)

Evropa