Region

Počelo ponovno brojanje glasova za predsednika Republike Srpske: "Proces može da traje sedam dana"

Komentari

Autor: Euronews Srbija

13/10/2022

-

15:59

Počelo ponovno brojanje glasova za predsednika Republike Srpske: "Proces može da traje sedam dana"
Počelo ponovno brojanje glasova za predsednika Republike Srpske: "Proces može da traje sedam dana" - Copyright Tanjug AP/Darko Vojinović

veličina teksta

Aa Aa

U Sarajevu prema naredbi Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine, počelo je organizovano otvaranje vreća i ponovno brojanje glasačkih listića za predsednika i potpredsednika Republike Srpske, javio je RTRS: 

Odluku o ponovnom brojanju glasova donela je Centralna izborna komisija, a tome su prethodile protesti opozicije u RS koja sumnja u regularnost izbornih rezultata. Ponovno brojanje glasova sada se održava u  glavnom centru za brojanje u sarajevskoj dvorani Zetra, a prema rečima predsednika Centralne izborne komisije Suada Armanutovića rezultati se mogu se očekivati za sedam dana.

"To je uobičajena tehnička radnja u skladu sa zakonom. Mi ćemo u glavnom centru koji se nalazi u Sarajevu u 15.30 početi sa ponovnim kontrolnim brojanjem glasačkih listića kako bismo otklonili sve nedoumice vezane za eventualne manipulacije i ono što je do sada ukazalo na mogućnost prekrajanja izborne volje birača u BiH", rekao je Arnautović za Euronews Srbija.

Odluku CIK pozdravile su je Ambasade Sjedinjenih Američkih Država i Ujedinjenog Kraljevstva, Delegacija Evropske unije i Misija Organizacije za evropsku sigurnost i saradnju u Bosni i Hercegovini.

"Iznenadan posao, kapaciteti podeljeni"

Centralna izborna komisija ponovo će brojati glasove iz Republike Srpske, a kako je naveo predsednik CIK, s obzirom na to da paralelno teče proces unošenja konačnih rezultata nakon izbora u celoj BiH, zaposleni će biti podeljeni pa proces može da traje do sedam dana.

"Mislim da će naša služba uspeti to da uradi u sedam dana radeći u tri smene. To je jedan posao koji je iznenada došao tako da ćemo pola kapaciteta usmeriti za ove redovne aktivnosti koje se tiču dovršetka brojanja i unosa glasova koji dolaze putem pošte i konzularnih predstavništava, kao i onih koji su glasali u odsustvu. To je jedan rednovni posao koji moramo da dovršimo, te će pola našeg kapaciteta biti usmereno na to, a pola na ovo ponovno prebrojavanje", rekao je predsednik CIK Suad Arnautović.

Euronews

On je rekao da su mediji pozvani da direktno prenose prebrojavanje glasova, i naglasio da svakako svi posmatrači, i strani i domaći, koji su akreditovani u CIK-u mogu da posmatraju proces.

On je rekao da ovaj proces nije ništa neuobičajeno, o čemu se spekuliše u javnosti.

"Po našem zakonu mi treba da potvrdimo rezultate u roku od 30 dana od održavanja izbora, dakle 2. novembra i to će sigurno tako biti. Za ove situacije u kojima ne stignemo da potvrdimo rezultate iz objektivnih razloga to će biti prolongirano. Nas ne intresu kako će izgledati rezultati, mi kao državni organ za sprovođenje izbora time se ne rukovodimo, mi se rukovodimo  time da izborni proces u svemu protekao u skladu sa izbornim zakonom, da zakon nije narušen, a rezultati će biti onakvi kako su birači glasali", naveo je Arnautović u izjavi za Euronews Srbija.

On je dodao da kruži dosta dezinformacija, te i da je jedna od tih da CIK nema nadležnost da donese ovakvu odluku.

"Visoki predstavnik u BiH je 3. avgusta uveo odredbu koja se odnosi upravo na ovo, da CIK kada odlučuje po službenoj dužnosti, ima ovlašćenje da naredi svim centrima za brojanje, da se to ponovi.  Mi smo tu primenili pravnu osnovu, imamo to ovlašćenje da kažemo da se utvrdi stanje. Ono što do sada imamo kao dokaze, da su se spaljivali listići, da su se prepravljali glasovi, to su teške povrede izbornog prava i nismo mogli da dozvolimo da to tako prođe", istakao je predsednik CIK, dodajući da pokušava da se diskredituje rad te institucije sa dezinformacijama.

Konfuzija od izborne noći

Podsetimo, izbori u celoj BiH održani su 2. oktbora. Između ostalog, glasalo se i u Republici Srpskoj, za predsednika tog entiteta. Ipak, proces i dalje nije završen jer su se nakon glasanja predstavnici opozicije pobunuli i iznosili dokaze o izbornoj krađi.

Tanjug/AP/Darko Vojinović

 

Odlukom Centralne izborne komisije glasovi za izbor predsednika Republike Srpske ponovo će da budu prebrojavani.

I dok ovakvu odluku pozdravlja kandidatkinja opozicije Jelena Trivić i njen PDP, sa druge strane SNSD stranka kandidata Milorada Dodika oštro je reagovala. Sam Dodik ovakav potez je proglasio "napadom na entitet", a novoizabrana srpska članica Predsedništva BiH Željka Cvijanović navela je da je reč o pokušaju manipulacije izbornom voljom građana i čak zatražila da se prebrojavanje snima i prenosi uživo u medijima.

Prema preliminarnim rezultatima Centralne izborne komisije, u trci za predsednika RS Milorad Dodik osvojio je 48,3 odsto glasova, dok je Trivić osvojila 43,4 odsto, odnosno oko 30.000 glasova manje. Međutim, oba kandidata proglasila su pobedu u izbornoj noći, a sada, deset dana kasnije, jedino što je poznato je da će se glasovi ponovo brojati.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa