Region

Dodik pisao UN zbog Bisere Turković: Nema ovlašćenje da se obrati Savetu bezbednosti

Komentari

Autor: Klix.ba

28/06/2021

-

21:18

Dodik pisao UN zbog Bisere Turković: Nema ovlašćenje da se obrati Savetu bezbednosti
Dodik pisao UN zbog Bisere Turković: Nema ovlašćenje da se obrati Savetu bezbednosti - Copyright Tanjug/Rade Prelić

veličina teksta

Aa Aa

Predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik uputio je pismo ambasadoru Estonije, koja predsedava u Savetu bezbednosti UN-a. U pismu tvrdi da ministarka spoljnih poslova BiH Bisera Turković nema ovlašćenje da se obrati na sednici ovog tela, gde će jedna od tema biti ostavka Valentina Incka.

"Poučeni ranijim iskustvima u vezi sa ponašanjem ministarke Bisere Turković, a na osnovu informacija koje su se pojavile u medijima, predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik iz predostrožnosti je obavestio ambasadora Estonije u UN-u Svena Jirgensona da Turković nema ovlašćenje da govori na predstojećoj sednici", rekli su za "Glas Srpske" iz Dodikovog kabineta.

Iz Kabineta su naveli da je u pismu naglašeno da je razlog za izostajanje saglasnosti "jednostrani, politički nekorektan i maliciozan sadržaj izlaganja, te da u vezi sa imenovanjem visokog predstavnika za BiH nema konsenzusa svih strana potpisnica Dejtonskog mirovnog sporazuma", prenosi Klix.ba.

"Svaki stav koji govori suprotno jeste neistina. Zanemarivanje ove činjenice i uporno favorizovanje jedne političke i etničke strukture, gura BiH u novu nestabilnost za koju će odgovornost snositi upravo oni koji zanemaruju da je BiH sastavljena iz dva entiteta i tri konstitutivna naroda i da je za svaku odluku, svako obraćanje na međunarodnim skupovima potrebna saglasnost svih. Kada ova saglasnost izostane, a ovakva pisma upozorenja se ignorišu, tada govorimo o lažnom i nelegitimnom predstavljanju čiji je cilj dezavuisanje uvaženog skupa i širenje dezinformacija koje ne odgovaraju stvarnim procesima u BiH", naglasio je Dodik u pismu.

Dodao je da je odgovornost na Turković jer, "iako svesna da nema saglasnost najvišeg tela odgovornog za spoljnu politiku BiH, ipak pokušava da osigura poziv za obraćanje". Dodik je u pismu pozvao ambasador Estonije da zaustavi "političku i diplomatsku zloupotrebu pozicije ministra spoljnih poslova".

U Dodikovom kabinetu rečeno je da je on već uputio pisma ministrima spoljnih poslova čije države su članice Veća sigurnosti UN-a i Veća za implementaciju mira u kojem ih je "upoznao o Aneksu 10 Dejtonskog mirovnog sporazuma koji propisuje procedure za imenovanje visokog predstavnika".

Takođe, u pismu je "jasno i nedvosmisleno navedeno da je Veće sigurnosti UN-a jedino ovlašćeno telo da donese relevantnu rezoluciju o mogućem imenovanju visokog predstavnika, pod uslovom da su se strane potpisnice usaglasile u vezi sa tim".

"Uzimajući sve u obzir, koristim priliku da vas pozovem da delujete odgovorno u skladu sa svojim ovlašćenjima kako bi doprineli vladavini prava i punom poštovanju Opšteg okvirnog sporazuma za mir u BiH", naglasio je Dodik u pismu.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa