Region

Najduža izborna trka u istoriji Crne Gore: U Šavniku se glasa deveti put, a postoji razlog zašto to možda neće biti kraj

Komentari

Autor: Teodora Kostić

17/12/2022

-

19:58

Najduža izborna trka u istoriji Crne Gore: U Šavniku se glasa deveti put, a postoji razlog zašto to možda neće biti kraj
Najduža izborna trka u istoriji Crne Gore: U Šavniku se glasa deveti put, a postoji razlog zašto to možda neće biti kraj - Copyright AP/Risto Bozovic

veličina teksta

Aa Aa

Iako su u 13 opština i Podgorici 23. oktobra održani lokalni izbori, oni još nisu zvanično gotovi zbog mesta u kojem nikako da glasanje bude završeno. Naime, u Šavniku se do sad glasalo osam puta, a glasaće se i deveti. Na dva biračka mesta, u zgradi Skupštine opštine Šavnik i u selu Kruševice na glasanje će 541 birač i ove nedelje.

Polupane glasačke kutije, uništen glasački materijal, sprečavanje ljudi da glasaju, prijave i saslušavanja u policiji, pa čak i prebijanje jednog člana glasačkog odbora, obeležili su dosadašnje krugove glasanja u Šavniku.

Problem je nastao u malom mestu u kojem prema popisu iz 2011. godine živi oko 2.000 stanovnika, pa se meštani međusobno poznaju. Međutim, kako su se izbori održali u samo 14 opština došlo je do premeštanja stanovništva iz jednog dela zemlje u drugi, a uoči glasanja u tom mestu pojavili novi stanovnici, tek registrovani sa novim ličnim kartama.

U Šavnik, iz kojeg se stanovništvo mahom iseljava, poslednjih meseci pred izbore prema nepotvrđenim informacijama doselilo se više od 300 ljudi, a najviše iz obližnjeg Nikšića.

Za izborni inženjering međusobno se optužuju DPS koji je na vlasti u Šavniku i Demokratski front koji u tom mestu učestvuje u koaliciji "Za budućnost Šavnika".

Kako su izgledali prethodni krugovi glasanja

Prethodnih nedelja, od 23. i 30. oktobra i 6. novembra glasnje u Šavniku je prekinuto jer neki članovi biračkih odbora iz koalicije DF-a nisu dozvolili građanima upisanim u birački spisak da glasaju, saopštila je Opštinska izborna komisija.

Zbog sprečavanja četiri lica da glasaju u mestu Kruševice 6. novembra fizički je napadnut član biračkog odbora ispred DF-a Radule Lazović. Iako Lazović tvrdi da ne poznaje lica koja su ga napala, iz DF su u saopštenju optužili političke oponente iz DPS da stoje iza tog napada.

"Upisani su u birački spisak u Kruševicama, ali nisu Šavničani niti sam ih ikada do sad video. Nismo im omogućili da glasaju, otišli su ali su se vratili nakon 10 minuta. Udarali su me i polomili sve na biračkom mestu što im je bilo pri ruci. Policija ih je uhapsila, a ja sam dao izjavu. Ne znam šta će oni preduzeti, ali ja znam da ću protiv njih podneti privatnu tužbu”, rekao je Lazović.

Napade su doživeli i novinari, pa je reporeter RTCG-a Darko Bulatović prijavio policiji osobu koja ga je ometala u radu i pokušala da mu oduzme mobilni telefon. Da nije sve bilo napeto, pokazuje i primer kada je na jednom glasačkom mestu došlo do pesme. Snimak pevanja ispred glasačkih kutija proširio se društvenim mrežama.

Izbori u Šavniku poprimili su tragikomičnu notu, poput one u Nušićevim dramama, a stanovnici kažu da se ne zna koliko će se puta glasati, jer niko ne želi da popusti. Javnost sada raspravlja da li će se glasati i za Novu godinu, jer 1. januar "pada" baš u nedelju.

U Pljevljima su saslušani osumnjičeni za ometanje izbora koji poručuju da će i ovoga puta glasati samo oni koji žive u tom gradu, te da će, kako kažu, Šavnik odbraniti po cenu života, piše RTCG.

"Ne daju nama da mi odlučimo o našoj sudbini. A kad če se završiti, dugo će potrajati… po cenu života nećemo im popustiti", kazao je optuženi Jadranko Ašanin. Kažu da se u Šavniku otkrilo ono što se radilo preko 25 godina u Crnoj Gori prilikom svakom izbornog procesa.

"Mi smo na pravdi volje da to rešimo i da ne damo više to da se dešava. I spremni smo da odgovaramo pred sudom, da vidimo da li nama treba da idu krivične prijave ili ovima što dolaze sa strane", poručio je jedan od optuženih Sava Ašanin.

Iako je u Crnoj Gori nedelja neradan dan, priliku da zarade uvideli su ugostitelji koji su odlučili da kafanu otvore i nedeljom zbog novinarskih ekipa koje svake nedelje dolaze kako bi pratili ove maratonske izbore.

U međuvremenu je pljevaljsko Osnovno državno tužilaštvo (ODT) podnelo Osnovnom sudu na Žabljaku četiri optužna predloga protiv sedam osoba zbog sprečavanja glasanja tokom lokalnih izbora u Šavniku.

 

Zašto je Šavnik toliko važan DF-u i DPS-u

Aktuelni predsednik lokalnog DPS-a i nosilac liste Jugoslav Jakić optužio je Demokratski front da opstruira izbore u Šavniku iz dva razloga, jer kako tvrdi, žele da osvoje vlast u tom mestu i povežu takozvanu Staru Hercegovinu, od Pljevalja do Herceg Novog gde su već na vlasti, ali tim partijama, kako tvrdi prosrpski orijentisanim, na putu tog povezivanja Šavnik stoji na putu. Drugi razlog je, tvrdi, veliki privredni potencijal tog mesta, pre svega vodni zbog hidroelektrana.

Nosilac liste "Za budućnost Šavnika" Gavrilo Cerović tvrdi pa da se "bitka" za Šavnik vodi jer DPS ne želi da izgubi još jednu opštinu, pošto je na lokalnim izborima 23. oktobra od 14 opština izgubio u 11.

Prinskrin/Youtube/Serbian On The Road

Šavnik je jedna od najsiromašnijih opština u Crnoj Gori

Demokrate predlažu da se, kako ocenju,  Šavnik više ne bi dešavao i u drugim opštinama, izmeni Zakon o registru prebivališta i boravišta sa dva ključna mehanizma.

"Prvi je mehanizam za sprečavanje fiktivnog prijavljivanja i fiktivne promene prebivališta kao i sprečavanje pozajmljivanja adresa izbornim turistima. Drugi je mehanizam za terensku kontrolu u vidu ovlašćenja policije za tačnost prijavljenih podataka", pojasnio je poslanik Demokrata Momo Koprivica.

Lider Demosa Miodrag Lekić kazao je da je neophodno da "makar deblokiramo Šavnik ako već ne možemo državu". "A bilo bi poželjno i ovo drugo da uredimo. Sprečili bi ovaj ružni spektakl koji se tamo dešava", smatra Lekić.

S druge strane, iz DPS-a su ocenili skandaloznim to što Demokrate ne osuđuju opstrukcije izbornog procesa u Šavniku kojima se, kažu, krše ustavna prava građana.

I dok koalicija "Za budućnost Šavnika" poručuje da će izbori biti završeni tek onda kada se prekine sa izbornim inžinjeringom i "desantom" birača iz drugih opština, dosadašnji vladajući DPS u toj opštini ponavlja da opozicija nastavlja da "šamara" Crnu Goru pokazujući svu nemoć nadležnih institucija, čime je poražena država.

Ovo mesto samo po sebi politički je nezanimljivo, niti može da utiče na političke prilike u zemlji, ali nijedna od suprotstavljenih političkih strana ne želi da popusti, pa se iz nedelje u nedelju onima koji imaju važeće lične karte, ali ih meštani ne poznaju kao svoje susede iz sela, ne dozvoljava da glasaju. Kada se dogodi da ove pridošlice u Šavnik uspeju da glasaju, čim to uvide predstavnici izborne komisije namerno unište glasački materijal.

Premijer u tehničkom mandatu Dritan Abazović kaže da se "bitka" za Šavnik ne vodi zbog velikog vodnog potencijala i budućih hidroelektrana, kako se uveliko govori, već iz crnogorskog inata.

On je rekao da se zalaže da se lokalni izbori u Šavniku potpuno anuliraju i da se zakaže novi termin za njihovo održavanje, najbolje bi bilo na proleće naredne godine. Abazović je kazao da bi bilo neophodno da se u međuvremenu obavi kontrola biračkog spiska. To je, kaže, njegov apel Državnoj izbornoj komisiji.

I da se uspešno završe izbori, rezultati neće biti proglašeni skoro

Čak i kad bi se izbori napokon okončali, teško da bi rezultati bili brzo proglašeni. Naime, pravo da ulože žalbu na izborni proces imaju i političke partije i pojedinci, a o njima odlučuje Ustavni sud. Međutim, on ne može da donosi odluke, jer nema potreban broj sudija. Zbog naprečac usvojenog zakona o penzionisanju sudija, to telo je ostalo bez jednog člana i bez dovoljnog broja sudija. Da bi sudija bio izabran u Ustavnom sudu potrebno je da ga izglasaju poslanici u Skupštini Crne Gore tropetinskom većinom, međutim, ne postoji ni taj minimum dogovora među zavađenim strankama kako bi izabrali nedostajućeg člana Ustavnog suda.

Takvu sudbinu doživeli su izbori i u ostalim lokalnim samoupravama, jer u Ustavnom sudu na odlučivanje čeka više hiljada žalbi, među kojima su i neke bez kojih je nemoguće formirati vlast u mnogim opštinama. Vlast bez odluke Ustavnog suda o pritužbama ne može ni da se formira u Podgorici, pa glavni grad i dalje nema novu upravu.

Da bi vlast bila brže formirana pojedine stranke predložile su da se žalbe na izborni proces povuku, kako bi rezultati mogli biti proglašeni. Ipak, takav dogovor nije uspeo. Nosilac liste pokreta Evropa sad Jakov Milatović koji je viđen za gradonačelnika Podgorice, rekao je da su ustavne žalbe u tom gradu podnele četiri organizacije ili pojedinca koji su, kako tvrdi, u direktnoj vezi sa DPS-om.

"Jedino DPS-u što je ostalo je da koriste desničarske organizacije i pojedince da blokiraju mirni prenos vlasti", kazao je on.

Kako sada stvari stoje, svi putevi za rešenje vode u Podgoricu i to na relaciji Njegoševa 2 gde je zgrada Ustavnog suda i na Bulevar Svetog Petra Cetinjskog 10 gde se nalazi Skupština Crne Gore. Tek kada poslanici izaberu nedostajuće sudije Ustavnog suda, moći će da se donesu odluke o pritužbama i rezultati napokon proglase. A tek tada kreće krug pregovora i dogovora o vlasti koji takođe može biti dug i spor.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa