Region

"Lokalni izbori u Crnoj Gori kao bitka za Staljingrad": Neuspeh DPS-a i uspon novog pokreta otvaraju dva ključna pitanja

Komentari

Autor: Euronews Srbija/N. Z.

24/10/2022

-

17:04

"Lokalni izbori u Crnoj Gori kao bitka za Staljingrad": Neuspeh DPS-a i uspon novog pokreta otvaraju dva ključna pitanja
"Lokalni izbori u Crnoj Gori kao bitka za Staljingrad": Neuspeh DPS-a i uspon novog pokreta otvaraju dva ključna pitanja - Copyright AP/ Risto Bozovic

veličina teksta

Aa Aa

DPS nema razloga za slavlje, a pokret Evropa Sad je najveći dobitnik - to su ocene analitičara posle jučerašnjih lokalnih izbora u Crnoj Gori koji su održani u 14 opština, uključujući i Podgoricu. Koalicije okupljene oko DPS-a izgubile su većinu u čak 11 lokalnih samouprava. Međutim, i dalje je neizvesno kako će se ovi rezultati odraziti na zemlju i da li ćemo konačno imati rasplet višemesečne političke krize. 

Iako je pojedinačno osvojila najviše glasova, koalicija oko DPS izvesno je izgubila vlast u glavnom gradu posle 24 godine. Naime, Đukanovićev DPS neće biti u mogućnosti da samostalno formira vlast, a većinu u gradu u kom živi gotovo trećina stanovnika Crne Gore osvojile su stranke pobednice sa parlamentarnih izbora iz 2020. godine, koje, kako kažu, nemaju nameru da sarađuju sa DPS. Osim Podgorice, DPS je ostao bez vlasti i u Pljevljima, Danilovgradu, Žabljaku, Kolašinu i Zeti.

Sa druge strane, Evropa sad, pokret koji su pre samo nekoliko meseci formirali ministri iz nekadašnje vlade Zdravka Krivokapića Milojko Spajić i Jakov Milatović, smatra se najvećim dobitnikom izbora. Upravo Milatovića danas i mnogi vide kao budućeg gradonačelnika Podgorice, ali da bi i preuzeli vlast u gradu, nekadašnja stara većina sa državnog nivoa moraće da zakopa "ratne sekire".

Situacija u Podgorici, u kojoj živi najveći broj birača, mogla bi da se reflektuje na celu zemlju, kaže za Euronews Srbija Milka Tadić Mijović, direktorka Centra za istraživačko novinarstvo Crne Gore. Ona ističe da su izbori u Podgorici viđeni kao "bitka za Staljingrad" i da je gotovo sigurno da će tu vlast formirati opozicione partije predvođene pokretom Evropa sad. 

Ali, kada je reč o državi i kako će da se odmota klupo političke nestabilnosti, s obzirom na to da je vlada Dritana Abazovića zvanično pala i dalje je nepredvidivo. Dok iz DPS kažu da su rezultati lokalnih izbora izvesna najava izbornog procesa na državnom nivou i da oni pokazuju potrebu da se što pre organizuju državni izbori, analitičari ukazuju da je to i dalje veoma neizvesno.

"DPS nema razloga za slavlje, nisu razumeli poruku iz 2020"

Iako će DPS ostati na vlasti u opštinama kao što su Bar i Bijelo Polje, ova stranka nema razloga za slavlje, kaže Miloš Bešić sa Fakulteta političkih nauka u Beogradu. Kako on ističe, od avgusta 2020. godine, ova stranka na nivou cele Crne Gore ide ka "veoma jasnoj eroziji".

"Očigledno je da nisu razumeli poruku od 2020. Umesto da gubitak vlasti dožive kao neku vrstu poruke, oni su nastavili sa zaoštravanjem i ovo su rezultati tog zaoštravanja. Jasno je da takva priča podela i zaoštravanja ne doprinosi nikakvoj dobrobiti, već jača drugu stranu. Ako nastave istim tempom, i ako nastave istom strategijom ova erozija će se nastaviti", ocenio je Bešić, prenosi RTCG.

Sa tim je saglasna i Tadić Mijović, koja kaže da najveću gubitnik izbora nije čak ni DPS, već njen lider Milo Đukanović. 

"Zato što je njegova kampanja, koju je vodio svuda osim u Podgorici, jednostavno bila kampanja koja je govorila ako ne budete opet birali DPS, Crna Gora će kao država propasti. On je vodio tu kampanju biti ili ne biti za Crnu Goru koja je imala puno nacionalističke retorike. DPS je izgubila vlast u najvećem delu opština i u najvećem gradu Podgorici je katastrofalno prošla. Imala je na prošlim izborima 48 odsto i išla je samostalno, a ovaj put u širokoj koaliciji dobila je svega 38 odsto", istakla je ona.

Euronews

Nosilac liste pokreta "Svi za naš grad" Ivan Vuković (DPS) rekao je da su "pojedinačno gledano ubedljivi pobednik izbora".

"Osvojili smo gotovo 39 odsto glasova, što je u svakoj demokratiji respektabilan rezultat. Ako me pitate jesmo li očekivali više, odgovor je jasan - ja kao nosilac liste i svi mi smo očekivali da će ljudi na drugačiji način vrednovati naš prethodni učinak. Međutim, oni su dali svoj sud i s tim nema polemike", rekao je Vuković.

Evropa sad "pokupila" glasove ostalih

Pokret Evropa sad osnovan je pre samo četiri meseca i dobio je naziv po ekonomskom programu koji je usvojila Krivokapićeva vlada tokom svog jednogodišnjeg mandata. Taj pokret je na jučerašnjim izborima u Podgorici osvojio 21,7 odsto podrške i imaće priliku da formira vlast u glavnom gradu Crne Gore i time nakon 24 godine pošalje Demokratsku partiju socijalista Mila Ðukanovića u opoziciju.

Milatovićev i Spajićev Program pokreta Evropa sad predviđa povećanje minimallnih zarada u Crnoj Gori na 450 evra i reformisan poreski sistem tako da poslodavci više ne plaćaju zdravstveno osiguranje za zaposlene već taj novac njima isplaćuju u okviru neto zarade.

Bešić ističe da rezultat govori da biračko telo u Crnoj Gori reaguje veoma dobro na nove aktere, usled nezadovoljstva starim akterima, kao i da dobro reaguje na nova lica, a Tadić Mijović ističe da je ova stranka uzela glasove od svih pomalo.

"Evropa sad je uzela svima, i DPS, uzela i Demokratskom frontu i Demokratama i URA. Ta nova snaga koja se pojavila i koja nije koristila ovu nacionalističku retoriku nego se pre svega bazirala na ključne probleme koji se tiču ekonomije i socijalnog položaja", istakla je ona.

Wikipedia.org/Dulajle, EPA-EFE/Lukasz Gagulski POLAND

 

Jakov Milatović, sudeći prema rezultatima lokalnih izbora izvesni je gradonačelnik Podgorice, nakon pobede je građanima poručio da je Podgorica sada slobodan grad. Uoči izbora Milatović je u medijima predstavljen kao čovek "bez mrlje u karijeri i životu", pristojan i porodičan čovek.

A kada je reč o ostalim partijama, pored Evrope sad i Demokratski front mogao bi da ima najviše razloga za zadovoljstvo. Sa druge strane, Bešić ističe da bi Demokrate Alekse Bečića morali da promene svoju kommunikacionu strategiju.

Kako ističe Tadić Mijović, DF je popravio svoj rezultat u Podgorici i sa 12 odsto skočio na 18.

"Sa druge strane Demokrate i URA, oni su 2018. godine u koaliciji imali oko 25 odsto, a sada Demokrate imaju oko 10 odsto u Podgorici, a URA oko 6,4 odsto. DF je ostvario odličan rezultat u Budvi, gde je potpuno deklasirao Demokrate sa kojima je vršio vlast i u nekim drugim mestima na severu. Tako da imamo na neki način DF je ostvario dobar rezultat", rekla je ona.

Konačno razrešenje krize?

A pitanje svih pitanja je i kako će se ovo odraziti dalje na političku situaciju u Crnoj Gori. Politička kriza traje još od februara, a vlada Zdravka Krivokapića trajala je svega godinu dana. Još kraće trajala je vlada Dritana Abazovića, ali on i dalje vodi izvršnu vlast u tehničkom mandatu.

Vanredni parlamentarni izbori pominjani su u više navrata, a politički analitičari isticali su da oni zapravo nikome od političkih stranaka ne odgovaraju u trenutku kada niko ne može da osvoji većinu i kada između partija postoje nesuglasice.

Danas su glavni zagovornici izbora funkcineri DPS.

"Jučerašnji rezultati lokalnih izbora su izvesna najava izbornog procesa na državnom nivou. Preliminarni rezultati, koji su izraz volje skoro pola biračkog tela, pokazuju da su opozicione partije i one koje su van parlamenta, osvojile većinu glasova. To jasno ukazuje na sporni legitimitet većine iz 2020. i potrebu da se što pre organizuju državni izbori, kako bi se zaustavilo politički nakaradno stanje, u kojem stranka koja ima nekoliko procenata i njen lider, zloupotrebljavaju institucije i vlast", navodi DPS u saopštenju.

Kako ističe Tadić Mijović, u ovom trenutku postoje dva ključna pitanja. Prvo - da li će biti izbora i drugo koje se tiče kako će se u ovom trenutku ponašati DPS.

"Šta će biti na državnom nivou, znate jer je vlada Dritana Abazovića koja je pala u avgustu rezultatima ovih izbora dodatno delegitimisana. Da li ćemo imati prevremene izbore, kad će biti, da li će sa predsedničkim, to je veliko pitanje. Drugo pitanje je kako će se u ovoj situaciji ponašati DPS. partija nema šanse da se reformiše sa Đukanovićem na čelu. U ove dve godine partije koje su pobedile 2020. vodile su zemlju u dosta jednu nestabilnu situaciju i nisu imale adekvatne rezultate, to ipak pokazuje da iako su bile tako slabe, da je još slabija DPS jer se svi plaše njenog povratka", zaključila je ona.

Komentari (0)

Evropa