Region

Opstanak DPS-a na vlasti ili uvod u konačan poraz: Izbori u Podgorici i još 13 opština novi test za stranke u Crnoj Gori

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Teodora Kostić

22/10/2022

-

23:02

Opstanak DPS-a na vlasti ili uvod u konačan poraz: Izbori u Podgorici i još 13 opština novi test za stranke u Crnoj Gori
Izbori u Crnoj Gori - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

U Podgorici i 13 opština u Crnoj Gori održavaju se lokalni izbori, prvi nakon smene Demokratske partije socijalista sa vlasti. Biće ovo prvi test za stranke koje su tada uspele da smene DPS posle 30 godina vlasti, ali i da se suoče sa ocenom birača nakon pada dve vlade.

Iako su nakon izborne pobede stranke podržale vladu takozvanih eksperata, kojom je rukovodio Zdravko Krivokapić, dotadašnji profesor Mašinskog fakulteta, vlada je pala zbog toga što je izgubila podršku skupštinske većine.

Istu sudbinu doživela je i vlada lidera GP URA Dritana Abazovića formirana uz podršku DPS-a, a koja je izgubila poverenje te stranke nakon potpisanog Temeljnog ugovora sa Srpskom pravoslavnom crkvom.

Ovo je dakle prvi izborni test za sve političke aktere u Crnoj Gori koja je doživela velike političke promene, a koja je i dalje u turbulentnom političkom procesu, budući da vlada radi u tehničkom mandatu, a dva ministra smenjena su petak veče, tik pred izbornu tišinu. U subotu je stigla vest da je ostavku podneo i ministar bez portfelja Adrijan Vuksanović.

Osim u glavnom gradu, na birališta će i stanovnici Danilovgrada, Bijelog Polja, Bara, Budve, Tivta, Žabljaka, Kolašina, Pljevalja, Plava, Plužina, Rožaja i Šavnika, kao i nedavno formirane opštine Zeta, nastale izdvajanjem Golubovaca iz Podgorice.

Podgorica ključna izborna arena

Ipak, nema sumnje da će najvažnija izborna bitka biti u Podgorici. Upravo je glavni grad suvereno uporište DPS koji je rešio da na izborima u glavnom gradu učestvuje ujedinjen sa ostalim političkim partnerima. U pitanju je, kako je to rekao lider DPS-a Milo Đukanović - "suverenistički blok" koji osim njegove stranke čine Socijaldemokratska partija (SDP), Socijaldemokrate (SD), Bošnjačka stranka (BS), Liberalna partija (LP), Građanska inicjativa "21 maj", Demokratska unija Albanaca (DUA), Nova ljevica i Demokratska romska partija.

Zanimljivo da je DPS odlučio da ne stavi u naziv izborne liste ime svoje stranke, već će dosadašnji gradonačelnik Podgorice, kadar DPS-a Ivan Vuković, u izbornu trku pod listom Poket "Svi za naš GRAD - dr Ivan Vuković".

Ko sve učestvuje na izborima

Lista DPS-a je jedna od osam koje će učestvovati u Podgorci gde će u izbornu trku Socijalistička narodna partija čiji nosilac liste je Nebojša Vuksanović, dok su Demokrate ime lidera stranke Alekse Bečića stavili u naziv liste.

AP/ Risto Božović

 

Izborno iznenađenje u Podgorici je odluka Demokratskog fronta da umesto jednog od svojih lidera koji se sam predstavljao kao mogući kandidat za gradonačelnika - Milana Kneževića, ne kandiduje, već da za nosioca liste stavi Jelenu Borovinić Bojović, ministarku zdravlja iz vlade Zdravka Krivokapića i lekarku pokojnog mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija.

Novost u ovoj izbornoj trci je učešće novog Pokreta Evropa sad, čiji nosilac liste je Jakov Milatović, takođe ministar iz Krivokapićeve vlade, a koji je nakon minsitarskog mandata rešio da sa Milojkom Spajićem osnuje politički pokret. Biće ovo prvi put da dvojica, nekada najdražih Krivokapićevih ministara izmere na izborima podršku koju imaju kod građana.

Iako je u ime izborne liste GP URA stavio ime svog lidera Dritana Abazovića, nosilac njihove liste sa CIVIS-om i Albanskom alternativom je Luka Rakčević.

Na posredan način, u izbore se uključio i pomenuti Krivokapić, čiji je novoosnovani Demohrišćanski pokret na izborima u Podgorici podržao Demokrate.

"Teško da će bilo ko do apsolutne većine"

Profesor Fakulteta političkih nauka Miloš Bešić kaže da ishod izbora, pre svega u Podgorici zavisi od izlaznosti, te u nedelju veče ako izlaznost bude približna onoj iz 30. avgusta 2020. to će biti signal da će DPS jako teško doći do apsolutne većine.

Napominje da u nedelju na birališta izlazi 330.00 građana u Crnoj Gori, te da će rezultati biti dobar presek stanja na terenu.

"Ono što čekamo da vidimo jeste da li imamo povratak i jačanje DPS u odnosu na 30. avgust 2020. godine, ili bez obzira na sve ove deficite, alternativnih snaga, imamo i dalje proces rastakanja DPS-a i kretanje crnogorskog društva u ne-DPS smeru", navodi Bešić.

Navodi da prema njegovim analizama, bez obzira na probleme, DPS jako teško može do apsolutne većine. "Da bi došao do apsolutne većine, on sa svojim koalicionim partnerima treba da napravi više nego što e napravio 30. avgusta 2020. godine, to je jako teško", kazao je Bešić.

Ističe da je 30. avgusta 2020. deo apstinenata je izašao na izbore kako bi branio SPC, te da su u pitanju "srpski galasači koje je DPS uspevao da drži u apstinenciji godinama".

"Moji podaci pokazuju da su oni ušli u biračko telo i ostali u biračkom telu, a da DPS sada nema mehanizme da ih vrati nazad u apstinenciju, jednostavno nemaju mehanizme vlasti i potencijalnog pritiska kojim bi ih ostavili u apstinenciji", rekao je on.

Bešić napominje da DPS u ukupnom broju glasova nema značajan pad od 30. avgusta 2020. godine, ali ima značajan rast izlaznosti na štetu DPS, odnosno onih koji ne glasaju za DPS.

"Mala izlaznost će biti moguća šansa da DPS obrani vlast u Podgorici i pošalje poruku za očekivane predsedničke izbore u maju, a vrlo verovatno i ubrzo izbore parlamentarne", navodi Bešić.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa