Region

Ustavni sud Crne Gore od Vlade tražio mišljenje o inicijativi DF

Komentari

Autor: Tanjug

25/12/2022

-

10:40

Ustavni sud Crne Gore od Vlade tražio mišljenje o inicijativi DF
Tanjug/AP/Risto Bozović - Copyright Tanjug/AP/Risto Bozović

veličina teksta

Aa Aa

Ustavni sud je od Vlade Crne Gore zatražio mišljenje o navodima koje je Demokratski front (DF) izneo u inicijativi za ocenu ustavnosti i zakonitosti člana 18 i člana 19 Zakona o međunarodnim restriktivnim merama, koju su toj sudskoj instanci podneli pre pet meseci.

Taj politički savez se, pre tri dana nije obraćao Vladi novim dopisom, već je Ustavni sud, kako su obrazložili, shodno njihovoj inicijativi, od Vlade tražio mišljenje o navodima iznetim u predlogu, što je uobičajena procedura, prenele su Vijesti.

Nakon što je bivša Vlada Zdravka Krivokapića, posle dva ranija neuspešna pokušaja, 8. aprila usvojila paket sankcija EU prema Rusiji zbog napada te države na Ukrajinu, poslanici DF-a su krajem jula podneli Ustavnom sudu Predlog za ocenu saglasnosti sa Ustavom i potvrđenim i objavljenim međunarodnim ugovorima kojima se pokreće postupak pred Ustavnim sudom za ocenu ustavnosti i zakonitosti Zakona o međunarodnim restriktivnim merama.

Članom 18 pomenutog zakona je, između ostalog, precizirano da ograničenje raspolaganja i sticanja sredstava i/ili druge imovine (zamrzavanje) podrazumeva zabranu transfera, konverzije, raspolaganja ili prometa svim sredstvima i/ili drugom imovinom koja se nalazi u svojini, državini ili pod kontrolom označenog lica, posredno ili neposredno, na osnovu i za vrijeme primjene restriktivne mjere, kao i na pružanje finansijskih i drugih usluga označenom licu.

Članom 19 Zakona o međunarodnim restriktivnim merama se, između ostalog, precizira da u toku primene restriktivne mere označeno lice ima pravo da podnese zahtev radi odobravanja korišćenja dela sredstava i/ili druge imovine, koja su neophodna za osnovne troškove života - troškove za rođenje deteta, smrt i druge osnovne troškove označenog lica i članova njegove porodice, lekove i lečenje lica ili člana njegove porodice, plaćanje obaveza prema državi - prijavljivanje troškova za redovno održavanje sredstava i/ili druge imovine, čije je raspolaganje i sticanje ograničeno primenom restriktivne mere, i troškove pravne pomoći.

Iz DF-a su ranije obrazložili da su razlozi za pokretanje postupka pred Ustavnim sudom isključivo sadržani u "zaštiti ekonomskih interesa Crne Gore, zaštiti ljudskih prava garantovanih Ustavom i potvrđenih međunarodnim ugovorima".

”Bez prethodne odluke suda, zamrzavanje imovine ruskim državljanima dovešće Crnu Goru u ozbiljnu opasnost da se suoči sa višemilionskim zahtevima koje će biti obavezna da isplati. Imajući u vidu naš postojeći javni dug, najavljeni rebalans, gotovo potrošene budžetske rezerve, smatramo da US mora zaustaviti ovaj anticrnogorski i antiustavni naum, koji će ne kraju morati da plate crnogorski građani", naveli su iz DF-a.

Ocenili su da su i donosioci ovih odluka bili svesni da krše Ustav i međunarodno ratifikovane ugovore, ali da im je očigledno trenutna politička procena doprinela da zaborave na interese građana.

Portparol i poslanik DPS-a u Skupštini Crne Gore, Miloš Nikolić, juče je saopštio da je "zahtev DF-a, upućen smenjenoj Abazovićevoj Vladi, kojim se traži poništavanje odredbi Zakona o međunarodnim restriktivnim merama, što suštinski znači i - poništavanje odluke Vlade o pridruživanju sankcijama Rusiji, nastavak delovanja ovog političkog saveza u cilju udaljavanja Crne Gore od njenog članstva u EU".

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa