Region

Mandić: Potpisivanjem izmenjenog Zakona o predsedniku otvoren put za izbor nove vlade

Komentari

Autor: RTCG

16/12/2022

-

17:39

Mandić: Potpisivanjem izmenjenog Zakona o predsedniku otvoren put za izbor nove vlade
Andrija Mandić - Copyright AP/Darko Vojinović

veličina teksta

Aa Aa

Jedan od lidera Demokratskof fronta i Nove srpske demokratije Andrija Mandić rekao je za TVCG da se potpisivanjem Zakona o predsedniku otvara put za izbor nove vlade. On je poručio da su spremni na razgovore sa predsednikom Crne Gore Milom Đukanovićem o predlaganju mandatara parlamentarne većine i izboru sudija Ustavnog suda. Mandić je rekao da je veoma važno što pre rešavati pitanje izbora sudija Ustavnog suda.

"Čestitam predsedniku Crne Gore Milu Đukanoviću što je povukao jedan odgovoran potez i potpisao Zakon o izmenama i dopunama Zakona o predsedniku. To je veoma važno iako je Zakon davao mogućnost da se to uradi na drugačiji način", poručio je Mandić.

Mandić je rekao da očekuju konsultacije, i ako je problem u samom pokretanju konsultacija spremni su da zatraže razgovore sa Đukanovićem, kako bi on dao mandat Miodragu Lekiću.

"Ovo je teško vreme za Crnu Goru, za celu Evropu. Mi u Crnoj Gori treba da obezbedimo mir, do mira se dolazi dijalogom i razgovorom", dodao je Mandić.

Konsultacije koje bi obavili sa predsjdnikom Đukanovićem, kako kaže, obezbedile bi ne samo da on da mandat kandidatu parlamentarne većine već i da se otvori jedna važnu tema oko izbora sudija Ustavnog suda.

"Tako bi pokazali da mi imamo snagu da dođemo do dogovra a da se niko sa strane ne meša, da nema medijacija niti dobrih usluga onih koji misle da je Crna Gora politički nezrelo društvo", poručio je on.

Pozvao je Đukanovića da obave te razgovore, i izaberu 44. Vladu za koju su se stekli uslovi danas sa potpisivanjem Zakona o predsedniku.

"Bez konsultacija i bez davanja mandata Zakon predviđa mogućnost da mandatar Miodrag Lekić i njegova vlada budu izabrani. Mislimo da je mnogo bolje da imamo razgovore i dijalog koji ćemo mi voditi u Crnoj Gori bez ikakvih arbitraža sa strane", rekao je on.

Mandić je istakao da nakon poptisivanja Zakona više ne postoji nikava mogućnost da se raspušti Skupština.

"Sam Ustav Đukanovića obavezuje na konsultacije. Mnogo je važno da posle ovog važnog koraka danas da imamo razgovore koji će nam omogućiti da dođemo do izbora sudija Ustavnog suda", zaključio je Mandić

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa