Region

Đukanović: Potpisaću izmene Zakona o predsedniku, Crnoj Gori potrebni medijatori za rešavanje problema

Komentari

Autor: Tanjug

16/12/2022

-

14:26

Đukanović: Potpisaću izmene Zakona o predsedniku, Crnoj Gori potrebni medijatori za rešavanje problema
Đukanović: Potpisaću izmene Zakona o predsedniku, Crnoj Gori potrebni medijatori za rešavanje problema - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Crnogorski predsednik Milo Đukanović izjavio je danas da će poštovati Ustav i potpisati izmene Zakona o predsedniku i istakao da je realno očekivati da će problemi u Crnoj Gori morati da se rešavaju uz pomoć medijatora i da je najlogičnije da će to biti neko iz Evropske unije (EU).

Đukanović je to rekao u intervjuu agenciji Mina odgovarajući na pitanje da li će potpisati izmene Zakona o predsedniku. Đukanović je rekao da ne veruje da tu ima puno razloga za nedoumice.

"Kao i uvek do sada, ispuniću sve što su obaveze predsednika države propisane Ustavom“, naveo je Đukanović.

Govoreći o rešavanju krize, rekao je da nije pristalica uvođenja medijatora u domaće političke probleme i da je uoči parlamentarnih izbora 2016. godine bilo ideja da Crna Gora dobije medijatora.

"Mislim da dubina problema koje živimo u ovoj fazi političkog života u Crnoj Gori, sa ovako bahatim nepoštovanjem preporuka relevantnih međunarodnih institucija, neizbežno uslovljava njihovo rešavanje uz pomoć partnera“, rekao je Đukanović.

Najlogičnije je, kazao je, da će to biti neko iz EU.

O Lekiću kao kandidatu za mandatara, Đukanović je kazao da je i dalje aktuelno njegovo obrazloženje zbog čega nije prihvatio zakasneli predlog da on bude mandatar. Smatra da bi formiranje još jedne vlade bio novi neuspešan pokušaj parlamentarne većine formirane nakon parlamentarnih izbora 30. avgusta 2020. godine. 

"Sada, nakon izmena i dopuna Zakona o predsedniku, zakonodavne aktivnosti koja je naišla na osudu i domaće i međunarodne stručne javnosti, pokušavaju da naprave konstukciju putem koje bi izabrali vladu po svojoj meri“, rekao je šef crnogorske države.

On smatra da bi to bio potpuno promašen pokušaj zato što je veoma očigledno, iz mnogo primera, da je nepostojana parlamentarna većina veoma fluidna, nepouzdana i da se zapravo vodi nekim trenutnim i dnevnim političkim interesima. Tvrdi da je aktuelnoj parlamentarnoj većini jedini kohezivni faktor revanšizam u odnosu na prethodnu vlast, i da to svakako nije dovoljno za bilo šta dobro što treba napraviti u interesu države.

„Zato ne mislim da takva većina uopšte može da izabere vladu koja bi bila u stanju da rešava teške probleme u koje je zemlja u međuvremenu ušla“, naveo je Đukanović.

Strahuje, kazao je, da tako izabrana vlada ne može računati na bilo kakvo partnerstvo i saradnju sa evropskim institucijama i sa bilo kojom članicom EU.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa