Region

U Podgorici završen protest opozicije predvođene DPS-om, novi najavljen do 28. decembra

Komentari

Autor: RTCG

20/12/2022

-

23:03

U Podgorici završen protest opozicije predvođene DPS-om, novi najavljen do 28. decembra
U Podgorici završen protest opozicije predvođene DPS-om, novi najavljen do 28. decembra - Copyright Printskrin/Twitter/@ima_nas_cg

veličina teksta

Aa Aa

Večerašnji protest na platou ispred crnogorskog parlamenta u Podgorici protiv vlade u tehničkom mandatu Dritana Abazovića i aktuelne stare-nove parlamentarne većine završen je, a učesnici su se uputili u šetnju ulicama Glavnog grada.

Potpredsednik i poslanik Demokratske partije socijalista (DPS) Jevto Eraković poručio je na protestu "Ima nas" da je ovo borba za opstanak Crne Gore, preneo je RTCG.

Eraković je, na četvrtom protestu pokreta "Ima nas" ispred zgrade Skupštine Crne Gore, poručio da su izbori jedini ispravan način na kojima će, kako je kazao, pobediti oni koji nikada neće biti "izdajnici lažovi i lopovi".

"Na nama je da se izborimo za izbore. Ovo proleće mora biti crnogorsko, mora biti proleće izbora i pametnih odluka. Mi moramo biti njegovi vesnici", istakao je Eraković.

Okupljenima je poručio da ne dozvole da, kako je kazao, lud vetar ugasi luču slobode i postojanja. 

Izvršni direktor NVO-a Forum "Luča" Nebojša Mrvaljević poručio je da više nema vremena za čekanje.

"Vreme je pokazalo sa kim imamo posla u Vladi i u Skupštini. Svi smo odgovorni pred sobom, precima i potomcima", istakao je Mrvaljević.

Pozvao je okupljene da budu, kako je rekao, dostojanstveni i civilizovani.

Glumac Zoran Vujović poručio je da je sve je više onih koji uzaludno rade na rušenju Crne Gore. 

Pozvao je prisutne ispred zgrade Skupštine Crne Gore da na moguće pokušaje provokacije ne reaguju i ostanu civilizovani.

Demonstranti su nakon govora ispred zgrade Skupštine, krenuli u šetnju ulicama Podgorice.

Oni su prvo stali ispred zgrade Specijalnog državnog tužilaštva, gde su poručili tužiocima, koji su, kako navode, bacili pod noge pravdu i zakon, da prestanu s progonom poštenih ljudi po nalogu premijera u tehničkom mandatu Dritana Abazovića i da i procesuiraju one koji ruše Ustav i ustavni poredak.

Nakon toga su nastavili prema zgradi Delegacije Evropske unije (EU) u Crnoj Gori, gde je pročitan proglas. Pozivaju na povlačenje Zakona o predsedniku, hitan dogovor o izboru sudija Ustavnog suda, dogovor o datumu vanrednih parlamentarnih izbora, odustajanje od pristupanja inicijativi "Otvoreni Balkan". Dolazak na večerašnji protest organizovan je iz svih crnogorskih gradova.

Mrvaljević je najavio novi protest do 28. decembra.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa