Region

Incidenti na Prajdu u Zagrebu, policija: Više privedenih zbog napada na učesnike i paljenja zastave

Komentari

Autor: Index

04/07/2021

-

13:06

Incidenti na Prajdu u Zagrebu, policija: Više privedenih zbog napada na učesnike i paljenja zastave
Incidenti na Prajdu u Zagrebu, policija: Više privedenih zbog napada na učesnike i paljenja zastave - Copyright Tanjug/HINA/Admir Buljubašić

veličina teksta

Aa Aa

Zagrebačka policija saopštila je da je juče tokom Parade ponosa u Zagrebu zabeleženo više incidenata.

Policija je u svom saopštenju navela da je više osoba privedeno zbog ovih incidenata, ali navela i o kakvim incidentima je reč.

Dve maloletne osobe privedene su u policiju jer su tokom kretanja povorke sati na Trgu bana Josipa Jelačića simboličnim porukama na svojima majicama iskazale nepodržavajući stav prema povorci.

Nakon kriminalističke istrage, maloletnici su pušteni na slobodu, a protiv njih će redovnim putem biti podnet optužni predlog zbog počinjenih prekršaja protiv javnog reda i mira i suzbijanja diskriminacije.

Tanjug/HINA/Admir Buljubašić

 

Osim toga, nepoznati počinilac automobilom je preprečio put dvema 30-godišnjakinjama i pritom ih verbalno napao po osnovu seksualne orijentacije. Jednu je pljunuo u lice, a zatim počeo da beži. Kako je saopštila policija, u toku je kriminalistička istraga čiji je cilj utvrđivanje identiteta počinioca.

U večernjim satima na autobuskoj stanici, kada je 18-godišnjakinji iz ruke ispala zastava duginih boja, prišla su joj četiri za sada nepoznata muškarca, od kojih je jedan uzeo zastavu i njome je udario u šaku. 

Tanjug/HINA/Admir Buljubašić

 

Malo kasnije dok su se tri osobe sa zastavom duginih boja nalazile na Trgu Marka Marulića, prišlo im je više nepoznatih osoba koje su ih napale i otele im zastavu i zapalile je.  Potom je za sada nepoznata ženska osoba prišla devojci i mladiću i oboje ih udarila šakom u lice.

Uhapšeno je pet osoba koje se dovode u vezu s tim događajem i nad njima se sprovodi kriminalističko istraživanje.

U Zgrebu je juče održana Parada ponosa Dvadeset prajdova zajedno u drugarstvu i otporu, uz geslo Prajd zauvek, poručili su organizatori koji su poslali proglas.

Povorka ponosa u kojoj je učestovalo stotinak građana, krenula je oko 15.30 sa Ruzveltovog trga u Zagrebu.

Učesnici skupa nosili su natpise, zastave, odeću i rekvizite duginih boja, prenela je Hina.

Povorka ponosa jedno je od prvih masovnih okupljanja od stupanja na snagu novih epidemioloških mera pocetkom jula u Hrvatskoj, prema kojima su učesnici vecih okupljanja, obavezni da imaju kovid digitalnu potvrdu.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa