Region

Beroš: U KBC Split upućena zdravstvena inspekcija zbog slučaja trudnice

Komentari

Autor: Tanjug

11/01/2023

-

17:15

Beroš: U KBC Split upućena zdravstvena inspekcija zbog slučaja trudnice
Vili Beroš - Copyright Tanjug/HINA/Lana Slivar Dominić

veličina teksta

Aa Aa

Hrvatski ministar zdravlja Vili Beroš uputio je zdravstvenu inspekciju u KBC Split nakon što je trudnica sa Brača jutros u automobilu na trajektu donela mrtvorođenče, a dan ranije satima čekala na hitni medicinski prevoz, jer su oba glisera hitne pomoći na ostrvu u kvaru, pa je pacijentkinja satima čekala na transport helikopterom.

Beroš je rekao da je Ministarstvo informisano o ovom slučaju i da je u toku prikupljanje svih relevantnih informacija od svih uključenih zdravstvenih institucija.

"Po dobijanju svih informacija u najkraćem roku odlučićemo o proceduri koja uključuje upućivanje zdravstveno-inspekcijskog nadzora u zdravstvene ustanove u kojoj je pacijentkini pružena zdravstvena zaštita:, rekao je Beroš.

U međuvremenu je, kazao je, odlučeno da se u KBC Split uputi zdravstvena inspekcija, preneo je hrvatski portal Index.

O slučaju trudnice s Brača javnost je obavestila do detalja gradonačelnica Supetra Ivana Marković na svom Fejsbuk profilu, najveću primedbu je imala na to što su lekari splitskog KBC trudnici vratili kući na ostrvo nakon što su joj dali inekciju za izazivanje pobačaja, iako su znali da su gliseri hitne pomoći za transport pacijenata u kvaru.

Gradonačelnica  je napisala da je trudnica tokom prošle noći trpela velike bolove, pa je danas trajektom krenula u KBC Split, ali se tokom plovidbe porodila u automobilu uz pomoć supruga.

Šef Klinike za ženske bolesti i porodilište u KBC-u Split dr. sc. Marko Dražen Mimica je za hrvatski portal 24sata rekao da je žena dobila samo pripremne tablete za pobačaj, a za dva dana je trebalo da dobije i one za trudove. 

On tvrdi da je sve urađeno u skladu sa propisima i pacijentkinja nije bila hitan slučaj.

"Prema mojim saznanjima od kolega, reč je o pacijentu koja je imala trudnoću od tri meseca i plod po dolasku u bolnicu više nije bio živ. Nije bio hitan slučaj. U našoj je dnevnoj bolnici ona je obrađena, napravljene su sve uobičajene pretrage, i postupak u takvim slučajevima - tabletama se izaziva pobačaj, a tablete se daju u dva navrata", rekao je dr Mimica.

Odluka da bude puštena kući je, kaže, doneta zajedno sa pacijentkinjom.

"Očito da nije bilo moguće sve predvideti. Rutinski takve pacijentice ne ostavljamo u bolnici, to napravimo samo onda kad očekujemo da bi se nešto moglo događati. Ne znam da li je lekar znao da je žena s Brača i da li su to iskomunicirali međusobno", rekao je dr Mimica.

Na pitanje da li bi plod bio spašen da je žena s Brača dovedena ranije u KBC Split, Mimica kaže da je plod po njenom dolasku već bio mrtav i puno pre toga.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa