Region

Rasplet slučaja Ruskinje u hrvatskom zatvoru: Nakon pet meseci iza rešetaka dočekala slobodu

Komentari
Rasplet slučaja Ruskinje u hrvatskom zatvoru: Nakon pet meseci iza rešetaka dočekala slobodu
Rasplet slučaja Ruskinje u hrvatskom zatvoru: Nakon pet meseci iza rešetaka dočekala slobodu - Copyright Instagram.com/daria_falk

veličina teksta

Aa Aa

Nakon što je je Daria Falk, 35-godišnja ruska modna dizajnerka provela više od pet meseci iza rešetaka splitskog zatvora veće splitskog Županijskog suda tokom trećeg većanja odlučilo je da neće odobriti njeno izručenje Ukrajini, piše Slobodna Dalmacija, a kako prenosi Telegram danas je i oslobođena.

Telegram takođe prenosi da uprkos tome što je oslobođena, ona i dalje ne sme da napušta Split. Sada je u obavezi da prijavi boravak i da vlastima preda pasoš. Prema pisanju ovog portala, ovo su dve mere koje joj je izrekao sud.

Rođena Moskovljanka, majka dvoje dece od pet i devet godina, uhapšena je sredinom avgusta ove godine na Braču jer je za njom Ukrajina raspisala međunarodnu crvenu Interpolovu poternicu zbog optužbi da je u Odesi krajem 2017. godine neovlašćeno uzela, odnosno ukrala, nekoliko šivaćih mašina čija vrednost iznosi oko 20.000 evra.

Daria je sve vreme tvrdila da joj je hapšenje smestio bivši suprug, kojeg je u maju 2018. godine prijavila za porodično nasilje jer ju je napao i pretukao, zbog čega je posle pravosnažno osuđen.

Pretnje i nasilje u porodici

Kako je objasnila, suprug joj je ranije pretio oduzimanjem dece, a navodna krađa mašina je samo još jedan način zastrašivanja.

"Nakon što sam ga prijavila za nasilje, on je protiv mene pokrenuo priču o krađi nekih mašina za šivanje. Sve je to napravio kako bi me uplašio i zapretio mi da će mi uzeti decu", rekla je za Slobodnu Dalmaciju pritvorena Ruskinja, dodajući kako joj je bivši suprug, nakon što ga je prijavila, pretio govoreći da će je ubiti u Odesi i da je to lakše nego da plaća alimentaciju za decu u Austriji.

Nakon hapšenja na Braču, istražni sudija odredio joj je ekstradicioni pritvor, a veće splitskog Županijskog suda dva je puta odbijalo žalbe njenih branioca Tadiše Miloševića iz Splita i Lidije Horvat iz Zagreba te je donosilo rešenja po kojima su bili ispunjeni svi uslovi za njeno izručenje Ukrajini.

Falk je uporno tvrdila da će joj kao Ruskinji život biti ugrožen ako je Hrvatska izruči u Odesu, koja je izložena svakodnevnom granatiranju ruske vojske tokom agresije na Ukrajinu te se pozivala i na odluku Austrije u kojoj ima prijavljeno prebivalište, a koja je odbila uopšte da vodi postupak o njenom izručenju Ukrajini dok tamo traju ratni sukobi.

"Izručenjem bi potencijalno njen život bio doveden u opasnost. Čujemo se stalno, psihički je jako loše, teško joj pada odvojenost od dece", rekao je Horvat, prenosi Index.hr.

Inače, prema pisanju Slobodne Dalmacije, dva je puta Vrhovni sud ovoj Ruskinji ukidao rešenja splitskog suda. Poslednji put 11. januara ove godine kada su, među ostalim, naveli da "prigovor izručenice da bi zbog svog državljanstva u navedenim okolnostima rata njen položaj u zatvorima u Ukrajini mogao biti otežan nije ni u kakvoj korelaciji s demokratskim sistemom Ukrajine i neovisnim i nepristranim pravosuđem, tako da su navedeni razlozi iz obrazloženja saopštenog rešenja potpuno nejasni".

Naime, splitski je sud, uz ostalo, tvrdio da je Ukrajina država čiji je samo jedan manji deo teritorije pod okupacijom Ruske Federacije, da je to država s demokratski izabranom vlasti i da joj sve članice EU-a pružaju političku i ekonomsku pomoć pa je "jedini zaključak, kod takvog stanja stvari, kako je i pravosudni sustav Ukrajine neovisan i nepristran".

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Dasha Falk (@daria_falk)

 

"Isto se odnosi i na navode suda prvog stepena o tome da je neodlučno za ocenu jesu li ispunjene zakonske pretpostavke za izručenje to što je Republika Austrija donela odluku o trenutnom odustajanju od izručenja Darije Falk zbog ratnih okolnosti u Ukrajini jer da konačnu odluku donosi ministar pravosuđa", navode.

Šta kažu Međunarodne konvencije?

"Ovakav stav suda potpuno je nejasan i ona s pravom u žalbi ukazuje da se Republika Hrvatska, a time i domaći sudovi, obavezali ratifikacijom međunarodnih konvencija da će razmotriti postojanje okolnosti u vezi s ljudskim pravima. Stoga sud koji odlučuje u postupku izručenja mora pri donošenju odluke o izručenju imati u vidu i konvencijsko pravo i ne može, prebacujući konačnu odluku na ministra pravosuđa, da donese odluku uprkos tome što bi to imalo za posledicu povredu nekog od temeljnih ljudskih prava koja se odnose na izručene osobe koja su zaštićena Konvencijom", naveo je Vrhovni sud u svojoj posljednjoj odluci povodomo ovog slučaja.

I konačno, u ponedeljak je održana treća sednica sudskog veća splitskog Županijskog suda, na kojoj je odlučeno da "nije udovoljeno zakonskim pretpostavkama za izručenje Darije Falk sudbenim vlastima Ukrajine".

Sudije u Splitu su, nakon uputstva Vrhovnog suda, utvrdili da se "u konkretnom slučaju može opravdano pretpostaviti da bi izručenica, u slučaju izručenja u Ukrajinu, bila krivično progonjena ili kažnjena zbog svoje rase, veroispovesti, državljanstva, pripadnosti određenoj društvenoj grupi ili zbog svojih političkih uverenja, odnosno da bi njen položaj bio otežan zbog jednog od tih razloga".

"Naime, činjenica je da je Ruska Federacija izvršila vojnu agresiju na Ukrajinu te je veliki deo teritorija Ukrajine pod učestalim borbenim delovanjem vojske Ruske Federacije. Stoga, uzimajući u obzir tu okolnost, kao i činjenicu da je izručenica državljanka Ruske Federacije, opravdano je zaključiti da bi njezinim izručenjem u Ukrajinu bila narušena njezina prava", navodi se nakon sednice.

Komentari (0)

Evropa