Region

Obeležavanje godišnjice rođenja Goce Delčeva u Skoplju uz povećane tenzije, ministri pozivaju na smirenost

Komentari

Autor: Tanjug

03/02/2023

-

12:31

Obeležavanje godišnjice rođenja Goce Delčeva u Skoplju uz povećane tenzije, ministri pozivaju na smirenost
Obeležavanje godišnjice rođenja Goce Delčeva u Skoplju uz povećane tenzije, ministri pozivaju na smirenost - Copyright AP/ Visar Kryeziu

veličina teksta

Aa Aa

U Skoplju će sutra tradicionalno i svečano biti obeležena 151. godišnjica rođenja Goce Delčeva, a zbog povećanih tenzija poslednjih dana između Severne Makedonije i Bugarske, ulica koja vodi do crkve Sv. Spasa, gde počiva telo ovog revolucionara već je blokirana.

Pod nadzorom policije je i crkva Sv. Spasa, koja se nalazi u staroj skopskoj čaršiji, kao i okolne ulice. Ceo događaj obezbeđivaće pojačane policijske snage, a iz MUP-a poručuju da neće dozvoliti bilo kakve incidente.

Ministar unutrašnjih poslova Oliver Spasovski pozvao je građane da ne podležu eventualnim provokacijama bilo kog političkog subjekta, a političare iz zemlje da budu odgovorni i oprezni u svojim izjavama.

Spasovski je poručio je da će se institucije države postarati da sutrašnji dan protekne bez tenzija, incidenata i ponižavanja makedonskog naroda i države od bilo koga.

"Kao ministar unutrašnjih poslova neću dozvoliti ponižavanje makedonskog naroda! Institucije rade i prikupljaju se informacije što znači da će se očekivanje građana ostvariti. Moramo da deeskaliramo situaciju koju neodgovorni političari, grupe i pojedinci žele da pogoršaju", napisao je Spasovski na svom Fejsbuk profilu.

Političarima je poručio da su mir i stabilnost odgovornost svih.

"Prošlost je pokazala da oni koji motivišu ljude da navodno štite demokratiju, državu i naciju, ostaju netaknuti. Oni, pak, koji dopru do države, do institucija sada su u zatvoru", naveo je Spasovski.

Ministar spoljnih poslova Severne Makedonije Bujar Osmani apelovao je na mirno i dostojanstveno obeležavanje 151. godišnjice rođenja revolucionara Goce Delčeva, sutra u Skoplju.

"Pozivam na dostojanstveno, mirno obeležavanje dana kada odajemo poštovanje njegovom idealu za napredna društva i za izgradnju civilizacijskih vrednosti“, rekao je Osmani.

U obraćanju javnosti, Osmani je istakao da je svaki građanin Republike Bugarske i bilo koje druge zemlje dobrodošao u Severnu Makedoniju. Istakao je da se prema Severnoj Makedoniji i prema makedonskom narodu svi moraju odnositi sa poštovanjem.

"Pokažimo zrelost i ne dozvolimo da se nacionalizam podgreva govorom mržnje i omalovažavanjem. Mi smo država koja ima evropsku perspektivu. Sa svojom tradicijom međuetničkog dijaloga, kohezije i mirnog rešavanja bilateralnih sporova, mi smo primer u svetu. Pozivam vas da istrajete u ovim našim vrednostima“, naveo je Osmani.

On je apelovao na građane da zaštite interese države i da ne dozvole sebi da podlegnu provokacijama.

"Nemojmo dozvoliti da provokatori i kidnaperi otmu našu evropsku budućnost ili pokvare imidž koji smo izgradili kao država. To je u interesu svih građana i zajedničkog napretka", poručio je Osmani, preneli su skopski mediji.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa