Region

Ne prestaju tenzije na relaciji Sofija-Skoplje: Povratak ambasadora zavisi od razgovora dvojice premijera

Komentari

Autor: Tanjug

27/01/2023

-

13:31

Ne prestaju tenzije na relaciji Sofija-Skoplje: Povratak ambasadora zavisi od razgovora dvojice premijera
Ne prestaju tenzije na relaciji Sofija-Skoplje: Povratak ambasadora zavisi od razgovora dvojice premijera - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Ako se obezbede uslovi za početak dijaloga na visokom nivou između Bugarske i Makedonije ili ako premijer Dimitar Kovačevski ubedi bugarskog kolegu Galaba Doneva da će se odnosi dveju zemalja poboljšati, ambasador Angel Angelov će se vratiti u Skoplje, saopštio je ministar spoljnih poslova Bugarske Nikolaj Milkov.

Milkov je to rekao komentarišući odluku Sofije da povuče ambasadora Angelova zbog prošlonedeljnog prebijanja sekretara bugarskog kulturnog centra u Ohridu Hristijana Pendikova, 19. januara.

"Odlučili smo da povučemo ambasadora i to je koordinisano sa najvišeg nivoa. To je pravi državnički odgovor. Možda se toj situaciji ne pridaje takav značaj, ali je ambasador Angelov neophodan da bismo mi ovde koordinirali. On bi mogao da se vrati u Skoplje kada se za to stvore uslovi, odnosno ako počne dijalog na visokom ministarskom nivou u kome u principu, učestvuje u tim razgovorima", rekao je Milkov.

Milkov je najavio današnji telefonski razgovor premijera dve zemlje i istakao da ako dođe do popuštanja odnosa, onda će biti moguće razgovarati i o povratku ambasadora u Skoplje, preneli su bugarski mediji.

"Bugarska će notom tražiti pristup obeležavanju rođenja Goce Delčeva"

Milkov je saopštio da će zvanična Sofija od Severne Makedonije notom tražiti da se njihovim državljanima omogući dolazak na obeležavanje godišnjice rođenja Goce Delčeva, 4. februara. Milkov je rekao da će ovoj ceremoniji prisustvovati i predstavnici bugarske Ambasade u Severnoj Makedoniji. 

On je na konferenciji za novinare, prenosi BNT, rekao da je od ključnog značaja da se obezbedi bezbednost Bugara i nesmetano obeležavanje godišnjice rođenja Delčeva.

"Želimo deeskalaciju. Ne bežimo od dijaloga. Naš premijer će danas imati telefonski razgovor sa makedonskim kolegom Dimitrom Kovačevskim, a jedna od glavnih tema biće bezbednost tamošnjih Bugara i bugarskih državljana generalno u vezi sa događajima 4. februara", rekao je Milkov.

Istakao je da se nikako ne bi trebalo vratani na stanje od pre nedelju dana, jer bi to bila konkretizacija represije.

Šef bugarske diplomatije je istakao da bi to bilo bez presedana ukoliko bi  Severna Makedonija onemogućila pristup državljanima Bugarske na ovaj događaj i istakao da nema informaciju da su dve države proglasile neke građane personama non grata.

"Ako se to dogodi to će biti događaj bez presedana. Bugarska će tražiti garancije od vlasti u Makedoniji da će lokalne institucije ispunjavati svoje funkcije i raditi svoj posao", rekao je Milkov.

Dodao je da Bugari u Severnoj Makedoniji nemaju poverenja u makedonske institucije, da se njihove žalbe koje podnose ne razmatraju, ili ako se razmotre, dobiju negativan rezultat.

"Prebijanje Pendikova u Ohridu je deo hibridnog rata protiv Severne Makedonije"

Ministar unutrašnjih poslova Oliver Spasovski izjavio je da je nedavni slučaj prebijanja sekretara bugarskog udruženja u Ohridu Hristijana Pendikova, deo hibridnog rata protiv Severne Makedonije.

Pendikov je pretučen 19. januara u Ohridu, a ovaj incident je značajno narušio ionako krhke makedonsko-bugarske odnose.

Spasovski kaže da je reč o istoj grupi onih koji tuku i onih koji budu pretučeni.

"Poručujemo da ni u jednom trenutku nijedan građanin, bez obzira na nacionalnu, versku, političku ili bilo koju drugu pripadnost, ne može biti fizički napadnut i maltretiran. Država će se tome jasno suprotstaviti i preduzeti iste mere koje preduzima u ovom slučaju", rekao je Spasovski, preneli su skopski mediji.

Iako pokušavaju da nam kažu da država ne preduzima mere za zaštitu nekih građana i da ne sprovodi efikasne istrage, to nije tačno, istakao je prvi čovek makedonske policije.

Istakao je da su najnovija dešava deo šireg scenarija iza kojeg stoje pojedini neodgovorni političari koji, prema njegovim rečima, ne žele dobre odnose u regionu.

"Mnogo lažnih vesti se širi. Nije tačno da nisu regovali ni policija ni zdravstvo", istakao je Spasovski i istakao da makedonska javnost to mora da zna da, kako je kazao, nebismo bili izmanipulisani zbog neinformisanosti.

"To što je povređeni Pendikov ekspresno prebačen na lečenje u Bugarsku takođe je deo izmišljenog scenarija. Naravno, ovo je kreiranje scenarija, kojim se želi pokazati navodna briga, a ista i bolja se može dobiti u institucijama u Severnoj Makedoniji", kazao je Spasovski i poručio da ne treba dozvoliti da se podlegne provokacijama sa bilo čije strane koje bi mogle da naruše međudržavne objekte.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa