Region

Ðukanović pozvao građane Kine da posete Crnu Goru

Komentari

Autor: Tanjug

06/07/2021

-

19:17

Ðukanović pozvao građane Kine da posete Crnu Goru
Ðukanović pozvao građane Kine da posete Crnu Goru - Copyright Tanjug AP/Virginia Mayo

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Crne Gore Milo Ðukanović danas je, povodom 15 godina od uspostavljanja crnogorsko-kineskih odnosa, podsetio na odličnu saradnju dve zemlje i pozvao kineske državljane da posete Crnu Goru.


On je podsetio da se zahvaljujući zajedničkoj saradnji realizuje najvredniji infrastrukturni projekat u istoriji Crne Gore - gradnja prve deonice auto-puta koja će biti završena do kraja novembra.

"Bez obzira na geografsku udaljenost i razliku u veličini naših država, raduje nas što jedna svetska sila, koja je ujedno i naš tradicionalni prijatelj, poštuje strateški put Crne Gore u okviru evropske i evroatlantske integracije. Radili smo posvećeno, otvoreno, u zajedničkom interesu, poštujući međusobne izbore i vizije na putu razvoja, uvažavajući nacionalne prioritete, onako kako to rade prijatelji", rekao je Ðukanović za Čajna Media Grup (CMG).

On je podsetio i da je u nedavnom telefonskom razgovoru sa kineskim predsednikom Si Ðinpingom obostrano potvrđen visok kvalitet bilateralnih i ličnih odnosa, prenela je RTCG.

profimedia

 

Ðukanović je rekao da se iskrenost u prijateljstvu dokazuje u vanrednim vremenima i podsetio da je Kina, u takvim okolnostima, kroz brojne donacije, posebno u vidu 30 hiljada Sinofarm vakcina, Crnoj Gori uputila značajnu pomoć u borbi sa pandemijom.

On je ocenio i da je najznačajnija saradnja država u oblasti ekonomije, u okviru inicijative Pojas i put i mehanizma 17+1, čiji je Crna Gora aktivni učesnik na najvišem nivou od osnivanja.

"Zahvaljujući tim inicijativama realizujemo najvredniji infrastrukturni projekat u istoriji Crne Gore, izgradnju prve deonice auto-puta, koja će biti završena do kraja novembra i uz veoma pozitivno iskustvo saradnje sa China Road and Bridge Corporation (CRBC) i Exim bankom", naveo je Ðukanović.

On je podsetio i na druge važne zajedničke projekte, poput rekonstrukcije pruge Beograd-Bar i vetroelektrane, donaciju za rekonstrukciju mosta na reci Tari, kao i na planove za saradnju u oblasti životne sredine.

"Takođe, očekujem i obnavljanje turističkog prometa u narednom periodu i koristim priliku da pozovem kineske građane da posete Crnu Goru", rekao je Ðukanović.

Preporuka za vas

Vučić na onlajn samitu povodom 100 godina KP Kine:  Vek najvećih promena u istoriji čovečanstva

Komentari (0)

Evropa