Region

CRNA GORA BIRA PREDSEDNIKA Analitičari očekuju neizvesnu izbornu trku među kandidatima

Komentari

Autor: Euronews Srbija

19/03/2023

-

08:50

CRNA GORA BIRA PREDSEDNIKA Analitičari očekuju neizvesnu izbornu trku među kandidatima
CRNA GORA BIRA PREDSEDNIKA Analitičari očekuju neizvesnu izbornu trku među kandidatima - Copyright Tanjug/Zoran Žestić

veličina teksta

Aa Aa

Građani Crne Gore glasaju danas u prvom krugu predsedničkih izbora, a na glasačkom listiću je sedam imena. Reč je o prvom odmeravanju snaga na državnom nivou još od parlamentarnih izbora održanih 2020. godine, ali i o jednim od najneizvesnijih predsedničkih izbora do sada. Analitičari predviđaju da će konačan pobednik biti poznat tek posle drugog kruga, tačnije 2. aprila. 

Građani će danas moći da se opredele između aktuelnog predsednika i lidera Demokratske partije socijalista Mila Đukanovića, zamenika predsednika Pokreta Evropa sad Jakova Milatovića, lidera Demokratskog fronta Andrije Mandića, influensera Jovana Radulovića, predsednika Ujedinjene Crne Gore Gorana Danilovića, lidera Demokata Alekse Bečića, te poslanice Socijaldemokratske partije Draginje Vuksanović Stanković. 

Predsednik se bira na period od pet godina, a pravo glasa ima 543.175 građana.

Ključni događaji:

  • Građani Crne Gore biraju predsednika između sedam kandidata 
  • Pravo glasa ima 543.175 građana 
  • Analitičari procenjuju da su u pitanju jedni od najneizvesnijih izbora i očekuje se da idu u drugi krug 
  • Predsednički izbori biće "uvertira" za vanredne parlamentarne izbore koje je Đukanović raspisao za 11. jun 
  • CDT: Do 19 sati glasalo 60,6 odsto birača

19.40 Pogledajte uključenje reportera Euronews Srbije iz Crne Gore 

Euronews

19.20 CDT: Do 19 sati izlaznost 60,6 odsto

Centar za demokratsku tranziciju objavio je da je do 19 sati na izborima u Crnoj Gori glasalo 328.800 birača, što čini 60,6 odsto od broja ukupno upisanih u birački spisak.

19.00 Još sat vremena do zatvaranja biračkih mesta

Ostalo je još sat vremena do zatvaranja biračkih mesta na predsedničkim izborima u Crnoj Gori, a na kojima pravo glasa ima nešto više od 543.000 stanovnika. Podsetimo, prema dosadašnjim ocenama analitičara i istraživanjima javnog mnjenja, ovo bi trebalo da budu najneizvesniji izbori od sticanja crnogorske nezavisnosti. Za pobedu u prvom krugu potrebna je natpolovična većina od ukupnog broja birača, a ukoliko bude bilo neophodno održavanje drugog kruga, datum za to je 2. april. 

18.40 CeMI: Žene predsedavaju četvrtinom biračkih odbora

Još jedna zanimljiva statistika dolazi od CeMI. Ovaj centar izneo je podatke prema kojima je mnogo više muškaraca na mestima predsednika biračkih odbora u Crnoj Gori, nego žena. Prema ovoj statistici, muškarci predsedavaju na 73,4 odsto biračkih mesta, dok je su žene na predsedničkom mestu na 26,5 odsto.

18.20 CDT: Do 18 sati izlaznost 56,6 odsto

Centar za demokratsku tranziciju objavio je da je do 18 sati izlaznost na dašanjim predsedničkim izborima bila 56,6 odsto, odnosno na birališta je izašlo oko 306.700 crnogorskih građana koji imaju to pravo.

18.05 Predsednik opštine Šavnik o prekinutom glasanju na biračkom mestu Dubrovsko: Članovi odbora jednoj osobi nisu dozvolili glasanje

Glasanje je prekinuto na biračkom mestu Dubrovsko u opštini Šavnik, a predsednik ove opštine Jugoslav Jakić kazao je da članovi biračkog odbora nisu dozvolili glasanje jednoj osobe.

"Članovi biračkog odbora iz opozicionih partija nisu dozvolili jednom glasači da ostvari svoje biračko pravo iako je upisan u birački spisak. Na tom mestu je prekinuto glasanje, a policija je obaveštena i očekujemo brzu reakciju nadležnih organa kako bi se izborni proces nastavio na tom biračkom mestu", rekao je Jakić za podgorički Dan. 

17.50 Uporedna analiza izlaznosti, odziv veći za parlamentarne nego za predsedničke izbore

CeMi je objavio podatke u kojima se izlaznost do 17 sati upoređuje sa parlamentarnim izborima 2020, predsedničkim 2018, kao i sa parlamentarnim izborima 2016. godine. Kada se pogleda ova uporedne analiza, evidentno je da je u Crnoj Gori izlaznost na parlamentarnim izborima tradicionalno dosta veća nego na predsedničkim, ali i da je sada nešto veća nego 2018. godine.

Twitter.com/@CeMI_ME

 

17.22 CeMI: Izlaznost do 17 sati 52,4 odsto 

Izlaznost na biralištima do 17 sati iznosila je 52,4 odsto, saopštio je CeMI na konferenciji za medije. Ovo ukazuje na nešto veću izlaznost u odnosu na prethodne predsedničke izbore 2018. godine, kada je izlaznost do 17 sati bila 49,5 odsto. 

17.15 CDT: Zbog incidenta zatvoreno biračko mesto u opštini Šavnik

Biračko mesto u selu Dubrovsko u opštini Šavnik zatvoreno je zbog nasilnog incidenta, objavio je CDT na svom Tviter nalogu. Iz ovog centra naveli su i da im je potvrđeno da glasanje tu neće biti nastavljeno. 

16.10 Nenezić (CeMI): Moguća izlaznost i do 68 odsto

Ana Nenezić iz CeMI kazala je za TVCG da je izlaznost nešto veća nego na prethodnim predsedničkim izborima 2018. godine, i negde na nivou parlamentranih iz 2016, prenosi RTCG. Ona je dodala da je na predsedničkim izborima izlaznost uvek nešto manja nego na parlamentarnim, ali da veruje da sada može ići do 68 odsto jer ima čelnika predsedničkih partija koji su kandidati.

15.50 Bešić: Tri aspekta zbog kojih su današnji zbori u Crnoj Gori specifični

Profesor Fakulteta političkih nauka u Beogradu Miloš Bešić u razgovoru za Euronews Srbija rekao je da dosadašnji broj birača, iako manji nego 2018. godine, nije iznenađujuć i da se očekuje izlaznost od 65 do 66 odsto do kraja dana. Prof. Bešić pak, kaže da su današnji izbori specifični po većem broju stvari, a pre svega zbog posledica koje će proizvesti.

"U ovoj političkoj konstalaciji ove ili one strukture, snage koje dobiju ove izbore imaće ozbiljan zamajac za nastupajuće parlamentarne izbore koji su raspisani neposredno pre izborne tišine. Onaj koji bude dobio predsedničke izbore, imaće veliku prednost na ovim parlamentarnim, a po tradiciji znamo da kad imamo takav spoj - imamo prvog čoveka u Crnoj Gori kojeg prati dobar izbor na parlamentarnim izborima - to bi trebalo da znači prilično stabilnu arhitekturu vlasti i moći u narednih nekih 10 godina", rekao je on i nastavio:

"Druga specifičnost je što su ovo prvi izbori koji se dešavaju nakon gubitka vlasti DPS-a 2020. godine. Dakle, prvi put predsedničku trku gledamo u situaciji kada DPS nije na vlasti što je praćeno trećim aspektom, a to je što imamo veliki broj kandidata od kojih su neki prilično kompetitivni"

Euronews

15.42 CDT: Do 15 sati glasalo 45,4 odsto birača

Prema podacima Centra za demokratsku tranziciju (CDT), na predsedničkim izborima koji se danas održavaju u Crnoj Gori do 15 sati glasalo je 45,4 odsto ili oko 246.200 upisanih birača. Prema podacima CeMI-ja do 13 sati glasalo je 35,5 odsto birača, prenose Vijesti.

15.30 Glasalo svih sedam predsedničkih kandidata

Euronews

13.47 CEMI: Do 13 sati izlaznost 35,5 odsto

Do 13 sati na biralištima u Crnoj Gori na predsedničkim izborima je glasalo 35,5 odsto birača, saopšteno je iz Centra za monitoring i istraživanje (CEMI). U centralnoj regiji glasalo je 38,2 odsto birača, na severu 36,9, a na jugu 30,7 odsto birača, prenosi portal RTCG. Kako se navodi, na izborima 2016. godine do 13 sati glasalo je 39,9 odsto birača, 2018. godine 32,8 odsto, a 2020. godine 54,1 odsto.

13.17 Abazović: Verovatno drugi krug izbora, ali Crna Gora dobija predsednika

Predsednik Vlade Crne Gore Dritan Abazović izjavio je danas u Ulcinju, pošto je glasao na predsedničkim izborima, da očekuje da Crna Gora verovatno uđe u drugi krug predsedničkih izbora, ali da definitivno dobija novog predsednika i to kako je ocenio na radost onih koji žele da vide promene, boljitak i da se konačno raskrsti sa politikama prošlosti.

"Da ne bude nikakvih tajni, ja sam javno podržao svog kolegu Aleksu Bečića i mislim da on od svih kandidata koji učestvuju na izborima može na najbolji način predstavljati Crnu Goru prema međunarodnoj javnosti, ali i prema sopstvenim građanima. On je vrlo odgovoran čovek koji je zaslužio da se njegova borba za boljitak Crne Gore kruniše predsedničkim mestom", istakao je Abazović.

Apelovao je na sve da izbori proteknu mirno i demokratski i da bi svi nezavisno od toga ko će dobiti više a ko manje glasova, trebalo da grade zajedničku budućnost i budu posvećeni tome da Crna Gora ide napred. "Nadamo se da će ona biti prva naredna članica Evropske unije", istakao je Abazović.

12.30 Kakva je atmosfera u Podgorici pogledajte u izveštaju Euronews Srbija

Euronews

12.15 Odziv birača do 12 sati 29 odsto

Prema podacima Centra za demokratsku tranziciju (CDT) do 12 sati je glasalo 29 odsto ili oko 157.100 birača.

12.00 Ko je influenser koji je uzburkao Crnu Goru? 

Kandidatura influensera Jovana Radulovića Jodžira na predsedničkim izborima u Crnoj Gori predstavljala je iznenađenje, a nakon predaje potpisa usledile su spekulacije o tome kakav bi rezultat mogao da postigne i kome bi eventualno mogao da "preuzme glasove". 

Jodžir je jedini nestranački kandidat predsedničkim izborima, piše RTCG. Navodi se da je po zanimanju mašinski tehničar, ali da je poznatiji kao influenser na društvenim mrežama. Na Instagramu ima više od 240.000 pratilaca. Bio je član karate reprezentacije od 1996-2015. i osvojio više međunarodnih medalja. Opširnije u posebnom tekstu.

11.55 Do 11 sati na birališta izašlo više od 20 odsto birača

Prema podacima Centra za monitopring i istraživanje (CeMI) do 11 sati glasalo je 20,1 odsto upisanih birača.

Podaci Centra za demokratsku tranziciju (CDT) pokazuju da je do 11 sati glasalo je 20,6 odsto upisanih birača ili oko 111.600 birača

11.07 Mitropolit Joanikije glasao jutros na Cetinju

Mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije glasao je jutros na predsedničkim izborima u Crnoj Gori. On je glasao na biračkom mestu u Biblioteci i čitaonici “Njegoš” na Cetinju.

10.59 Politička situacija i izbori u Crnoj Gori u fokusu pažnje EU 

Trenutna politička situacija i predstojeći izbori su fokusu pažnje Evropske komisije i preduslov su za ponovno ubrzanje pregovaračkog procesa, kazao je generalni direktor Generalnog direktorata EU za susedstvo i pregovore o proširenju (DG NEAR) Gert Jan Kopman na sastanku sa ministrom javne uprave Crne Gore Marašem Dukajem u Briselu. 

Kopman je kazao da procesi digitalne transformacije javne uprave i uvođenje elektronskih servisa predstavljaju važan deo procesa reforme javne uprave i najavio tešnju saradnju Evropske komisije i Crne Gore u oblasti javne uprave i sajber bezbednosti. 

“Trenutna politička situacija i predstojeći izbori su fokusu pažnje Evropske komisije i preduslov su za ponovno ubrzanje pregovaračkog procesa”, rekao je Kopman. 

09.33 CDT: Do devet sati glasalo sedam odsto birača

Prema podacima Centra za demokratsku tranziciju (CDT) do devet sati glasalo je sedam odsto upisanih birača ili oko 37.700 birača. Na severu je glasalo 5,8 odsto upisanih birača, centralnoj regiji 8,3 odsto, a na jugu 5,6 odsto upisanih birača.

08.45 Izvestan drugi krug, ali neizvesno ko će u njega 

Nijedan od predsedničkih kandidata, veruju analitičari, neće imati više od 50 odsto glasova pa će se predsednik birati između dva kandidata sa najvećom podrškom birača u drugom krugu 2. aprila. 

Profesor Fakulteta političkih nauka Miloš Bešić ocenio je da će na predsedničkom izborima u Crnoj Gori biti drugog kruga i da će se u njemu naći aktuelni predsednik Milo Đukanović, ali da je neizvesno ko će od ostalih kandidata u toj trci, iz prvog kruga preći u drugi krug.  

"Ono što je izvesno je da će u drugi krug ići aktuelni predsednik. Neizvesnost kada je reč o prvom krugu jeste ko je taj kandidat koji će preći taj prag, dovoljan, da uđe u drugi krug od preostalih kandidata, i ne mislim na bilo kog kandidata. Realnu šansu imaju Jakov Milatović, Andrija Mandić i Aleksa Bečić", rekao je Bešić za Tanjug. 

08.30 Do osam časova glasalo 2,9 odsto birača

U Crnoj Gori su jutros u sedam sati otvorena biračka mesta za predsedničke izbori, a glasanje će trajati do 20 sati. U Podgorici, gde je registrovano najviše birača, i Nikšiću glasanje protiče regularno. Prema podacima Centra za demokratsku tranziciju (CDT) do osam sati glasalo je 2,9 odsto upisanih birača.

Tanjug/Zoran Žestić

 

08.00 URA podržala Bečića 

Predsednik crnogorske vlade u tehničkom mandatu Dritan Abazović podržao je nedvosmisleno predsedničkog kandidata Demokrata Aleksu Bečića na izborima. 

"Od mnogih ćete čuti da predsednik neće biti izabran u prvom, već u drugom krugu, a ja vam kažem da se sve završava 19. marta kad Aleksa Bečić uđe u drugi krug, jer je u drugom krugu njegova pobeda neupitna", rekao je Abazović. 

07.30 Ko su kandidati za predsednika? 

Prema redosledu kandidata koji je utvrdila Državna izborna komisija (DIK) prvi na glasačkom listiću biće aktuelni predsednik Crne Gore i lider Demokratske partije socijalista (DPS) Milo Đukanović. Drugi na listiću biće zamenik predsednika Pokreta Evropa sad Jakov Milatović, dok je pod rednim brojem 3. lider Demokratskog fronta (DF) Andrija Mandić. 

 Influenser Jovan Radulović biće četvrti na glasačkom listiću, a peti Goran Danilović, predsednik Ujedinjene Crne Gore (UCG). Pod rednim brojem 6. naći će se lider Demokratske Crne Gore Aleksa Bečić, dok će jedina dama među kandidatima za predsedničko mesto poslanica Socijaldemokratske partije (SDP) Draginja Vuksanović Stanković biti sedma. Opširnije u posebnom tekstu.

07.15 Đukanović raspisao vanredne parlamentarne izbore 

Crnogorski predsednik Milo Đukanović raspisao je vanredne parlamentarne izbore u Crnoj Gori za 11. jun. Prethodno je doneo ukaz o raspuštanju Skupštine, pozivajući se na ovlašćenja koja mu da je član 92 Ustava Crne Gore.  

 U međuvremenu, predsednica Skupštine Crne Gore Danijela Đurović potvrdila je da su poslanici parlamentarne većine danas predali zahtev za ocenu ustavnosti Ukaza predsednika Mila Đukanovića o raspuštanju parlamenta i Zahtev da Ustavni sud naredi da se obustavi izvršenje svih pojedinačnih akata ili radnji po osnovu pomenutog Ukaza do donošenja konačne odluke Ustavnog suda. Opširnije u posebnom tekstu.

profimedia

 

07.00 Najznačajniji predsednički izbori od uvođenja višestranačja 

Iako je u crnogorskom sistemu podele vlasti funkcija predsednika znatno slabija od premijerske, ove izbore analitičari ocenjuju kao jedne od najznačajnijih od uvođenja višestranačja 1990. godine.  

Od uvođenja višestranačja 1990. godine do ovih izbora svi predsednici Crne Gore dolazili su iz redova DPS-a. Pre Mila Đukanovića, sada prvog čoveka Crne Gore, predsednik u tri manadata, u periodu od 2003. do 2018. godine bio je Filip Vujanović.  Vujanovićevim mandatima prethodio je takođe jedan Đukanovićev predsednički mandat kada je u oktobru 1997. pobedio na neposrednim izborima Momira Bulatovića. Đukanović je na izborima 2018. godine pobedio kandidata koga je podržala tadašnja opozicija Mladena Bojanića i to u prvom krugu, sa osvojenih 53,9 odsto glasova.   

Međutim, u međuvremenu, političke okolonosti u Crnoj Gori znatno su se promenile. Stranka Mila Đukanovića DPS je posle 30 godina vlasti poražena na parlamentarnim izborima 2020. godine, a takođe, DPS je izgubio vlast u većini crnogorskih opština, od kojih je po mišljenju mnogih najvažniji gubitak vlasti u prestonici Crne Gore, Podgorici. 

 

Komentari (0)

Evropa