Region

Milatović za Euronews Srbija: Imao sam tri godine kada je Đukanović ušao u crnogorsku politiku, što je dosta, dosta je

Komentari

Autor: Euronews Srbija/Stefan Goranović

21/03/2023

-

10:54

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Kandidat za predsednika Crne Gore pokreta Evropa sad Jakov Milatović, koji je ušao u drugi krug izbora u kojem će odmeriti snage sa aktuelnim predsednikom Milom Đukanovićem rekao je za Euronews Srbija da se zalaže za najbolje moguće odnose sa Srbijom i sa svim ostalim državama Zapadnog Balkana jer smatra da su regionalne integracije temelj evropskih integracija. Ističe da mu znači podrška svih učesnika na izborima pred drugi krug predsedničke trke, uz napomenu da bi on bio "predsednik svih građana".

U prvom krugu izbora najviše glasova je osvojio Milo Đukanović - 35,2 odsto, a odmah iza njega je Milatović sa 29,2 odsto. Govoreći o svom rezultatu, Milatović kaže da je to posledica svega što je urađeno u prethodnom periodu, dobre kampanje, ali i poruka koje su slate.

"To je jedan novi sistem vrednosti, naspram ovog nakaradnog koji je bio do sada, čiji je najveći simbol bio gospodin Đukanović. I on će najzad da bude poslat u političku prošlost 2. aprila. Ja sam imao tri godine kada je Đukanović ušao u crnogorsku politiku. Što je dosta, dosta je", rekao je on i dodao da je zbog takve politike više od 100.000 ljudi napustilo Crnu Goru.

Posle prvog kruga, Milatoviću su podršku pružili lider DF-a Andrija Mandić, ali i kandidat Demokrata Aleksa Bečić, kao i lider URA Dritan Abazović. Milatović je naveo da mu znači podrška svih učesnika na izborima uz ocenu da je to "garant zajedničke pobede nad Đukanovićem".

"Crna Gora nije isto što i Milo Đukanović"

S obzirom da su u Crnoj Gori iza ćoška parlamentarni izbori, Milatović kaže za Euronews Srbija da očekuje da zemlja dobije stabilnu vladu i skupštinski saziv koji će realnije oslikavati političku realnost.

"Đukanović trenutno kontroliše pola crnogorskog parlamenta, što nije relano stanje. Zemlja mora da dobije politički snažnu vladu koja će nastaviti sa reformama, sa velikim investicionim projektima sa zemljama okruženja, sa unapređenjem vladavine prava i sa ekonomskim integracijama", poručio je. 

Na pitanje šta bi uradio drugačije od Đukanovića ako pobedi na izborima, Milatović je rekao da bio on bio "predsednik svih građana".

"On nije bio čak nije bio ni predsednk onih koji su negde glasali za njega. Iza njega je ostala razorena zemlja pre svega u privrednom smislu. Da je makar malo dobra mislio Crnoj Gori, ne bi u avgustu 2020. godine minimalna penzija bila 140 evra, a minimalna plata 200”, rekao je Milatović. 

Odgovarajući na navode pristalica Mila Đukanovića koji kažu da je aktuelni predsednik uveo zemlju u NATO, postavio je na evropski put i da je zaslužan za obnovu državnosti Crne Gore, Milatović je rekao da "Đukanović nije isto što i Crna Gora".

"Crna Gora je postojala i postojaće bez obzira na Mila Đukanovića, Jakova Milatovića ili bilo koga drugog", rekao i dodao da on nije saglasan da je Đukanović trasirao zemlju na evropski put uz ocenu da je Crna Gora bila "evropskija zemlja, pre nego što je Đukanović došao na vlast".

"Najbolji mogući odnosi sa Srbijom u interesu svih"

Upitan o odnosima sa Srbijom, Jakov Milatović je rekao da su najbolji mogući odnosi Srbije i Crne Gore u interesu svih građana obe države.

"Nažalost, u prethodnom periodu često nije bio takav slučaj. Sećate se onih politički zatvorenih granica 2020. godine koje su potupuno uništile privredu i turizam te godine? Mi sa svim zemljama u regionu želimo i hoćemo najbolje moguće odnose. Želimo da unapredimo ekonomsku saradnju. Mislim da postoji veliki potencijal", naveo je Milatović.

Kao primere projekata na kojima želi da radi sa Srbijom istakao je auto-put od Bara do Beograda i izgradnju jadransko-jonskog auto-puta.

"To su stvari o kojima želimo da razgovaramo sa Beogradom, Sarajevom, Tiranom. Ne želimo da se vraćamo u politike u koje nas je Milo Đukanović non-stop vraćao", rekao je Milatović.

Na pitanje o tome što ga pristalice DPS optužuju da je eksponent SPC i Beograda, kandidat pokreta Evropa sad je rekao da je kršten u Srpskoj pravoslavnoj crkvi, u Mitropoliji Crnogorsko-primorskoj, da je vernik, ali da je pre svega slobodan čovek, koji će kao predsednik da tretira na isti način sve građane.

Ponavlja da se zalaže za najbolje odnose sa Beogradom i dodaje da su regionalne integracije temelj evropskih integracija.

"Nemačka, Francuska, zemlje Beneluksa i Italija su upravo kroz regionalnu saradnju napravile prvi korak ka onome što su kasnije bile ekonomske integracije. Zato vidim regionalne ekonomske integracije kao suštinski neodvojivi deo naših evropskih integracija", naveo je Jakov Milatović za Euronews Srbija.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa