Region

Index: Iz preduzeća za naplatu dugova u Hrvatskoj iscurilo više od 180.000 ličnih podataka

Komentari

Autor: Tanjug

26/03/2023

-

23:10

Index: Iz preduzeća za naplatu dugova u Hrvatskoj iscurilo više od 180.000 ličnih podataka
Pixabay - Copyright Pixabay

veličina teksta

Aa Aa

Iz kompanije koja pomaže preduzećima da profesionalno naplate dugove, procurilo je više od 181.000 ličnih podataka građana Hrvatske, a među njima su i podaci par stotina maloletnih osoba, što je najveće curenje ličnih podataka do sada, prenosi agencija Tanjug pozivajući se na saznanja hrvatskog portala Index.

Agencija za zaštitu ličnih podataka (AZOP) potvrdila je za Index da je započela nadzorno postupanje. Kako se navodi, AZOP je dobio anonimnu prijavu da postoji osnovana sumnja da veći broj agencija za naplatu potraživanja, koje deluju na području Hrvatske, razmenjuje baze podataka, što ne bi smele da rade, pri čemu dolazi do curenja tih podataka.

Iz kompanije su naveli za Index da njihova baza podataka zaista sadrži podatke o maloletnicima, ali navode da je to urađeno na osnovu pravosudnih rešenja o nasleđivanju, odnosno za osobe za koje je utvrđeno da su naslednici osoba koje su dužnici.

EOS Matrix: "Nije utvrđeno interno neovlašćeno postupanje s ličnim podacima"

Kompanija EOS Matrix saopštila je da je je nakon uvida u vlastite sisteme utvrdila da se nije dogodio sigurnosni proboj, "niti je utvrđeno interno neovlašćeno postupanje s ličnim podacima". 

"EOS Matrix od 2008. u Hrvatskoj obavlja delatnost naplate potraživanja od građana te u istu svrhu i na valjanoj pravnoj osnovi, u skladu sa Zakonom o obveznim odnosima, Ovršnim zakonom, Zakonom o parničnom postupku te Zakonom o nasleđivanju obrađuje lične podatke. U svakodnevnom poslovanju EOS Matrix kontinuirano sprovodi sve propisane procese, poštujući visoke organizacione i tehničke standarde u zaštiti osobnih podataka. O špekulaciji oko navodnog „curenja“ podataka, EOS Matrix je doznao iz medijskog upita, po čemu je još u utorak, 21. marta obavestio Agenciju za zaštitu ličnih podataka. Uvidom u vlastite sisteme, EOS Matrix je utvrdio kako se sigurnosni proboj nije dogodio, niti je utvrđeno interno neovlašteno postupanje s ličnim podacima. Isto nije utvrđeno niti prethodnim kontinuiranim i intenzivnim proverama informacionih sistema", navodi se u saopštenju.

Kompanija je navela da se lični podaci čuvaju primenjujući adekvatne organizacione i tehničke mere zaštite ličnih podataka, a sve u skladu s pozitivnim propisima Opšte uredbe o zaštiti podataka (GDPR). 

"Naglašavamo i kako je EOS Matrix d.o.o. nosilac sertifikata ISO 27001, vodećeg svetskog standarda za informacijsku sigurnost. Ovakvo, neovisno standardiziranje, jamči dodatnu i sveobuhvatnu zaštitu, prepoznavanje i obradu rizika. Kad je reč o ličnim podacima maloletnih osoba, isti se izuuetno i pojedinačno obrađuju uvažavajući u celosti pozitivne propise RH i to u slučaju kad su maloletne osobe naslednici temeljem sudskog rešenja o nasleđivanju ili kada je imovina u vlasništvu maloljetnih osoba po bilo kojem pravnom osnovu (darovanje/nasleđivanje/kupoprodaja…). U situacijama kada maloletne osobe nasliede imovinu dužnika, tada se one mogu pojaviti i kao ovršenici. U tim slučajevima one imaju poseban pravni status u pogledu pravne sposobnosti, zastupanja kao i eventualnog raspolaganja imovinom te se tim predmetima postupa s osobitom pažnjom", saopštila je kompanija i navela da "u potpunosti sarađuju s hrvatskom Agencijom za zaštitu ličnih podataka".

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa