Region

Dodik: Ambasador BiH u Savetu Evrope o Kosovu glasao bez procedure i saglasnosti Predsedništva BiH

Komentari

Autor: Fonet, Euronews Srebija

24/04/2023

-

20:53

Dodik: Ambasador BiH u Savetu Evrope o Kosovu glasao bez procedure i saglasnosti Predsedništva BiH
Milorad Dodik - Copyright Tanjug/Zoran Žestić

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas da je glasanje ambasadora Bosne i Hercegovine u Savetu Evrope o zahtevu Kosova za prijem u tu organizaciju dokaz stalnog kršenja Dejtonskog sporazuma i Ustava BiH, jer je to urađeno bez saglasnosti državnog Predsedništva.

"Ako je jasan stav da samoproglašeno Kosovo nije priznato, onda prema tome svi moraju tako da odnose. U BiH o spoljnoj politici odlučuje Predsedništvo, pa je i za tu odluku bila potrebna saglasnost. Oni sami ne poštuju sebe, a očekuju da ih drugi poštuju", rekao je Dodik u Laktašima, prenosi RTRS.

On je istakao da je ambasador BiH glasao bez procedure i saglasnosti Predsedništva BiH, mimo utvrđenih procedura.

Dodik je ponovio da Republika Srpska ne priznaje samoproglašeno Kosovo, naglasivši da je glasanje ambasadora nekorektno i neprihvatljivo i da se zaobilaženjem utvrđene ustavne procedure i instrukcijama baziranim na ličnim procenama neprestano nanosi šteta kako Srbima u BiH, tako i u regionu.

Dodik je rekao da oni koji zagovaraju takav pristup zahtevaju od Srbije da poštuje teritorijalni integritet BiH, a čim im se ukaže prilika spremni su da uruše integritet Srbije.

Ambasador BiH danas je bio uzdržan prilikom glasanja o zahtevu Kosova za članstvo u Savetu Evrope

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa