Region

U Hrvatskoj u nedelju manjinski izbori

Komentari

Autor: Tanjug

06/05/2023

-

13:14

U Hrvatskoj u nedelju manjinski izbori
U Hrvatskoj u nedelju manjinski izbori - Copyright Pixabay

veličina teksta

Aa Aa

Oko 250.000 birača pripadnika nacionalnih manjina Hrvatskoj u nedelju će šesti put birati svoja veća i predstavnike širom Hrvatske, u 19 županija i Gradu Zagrebu, u 65 gradova i 116 opština. Biraće se 339 veća i 106 predstavnika.

U birački spisak za izbor manjinskih veća upisana su 232.053 birača, a u spisak za izbor predstavnika 17.760 birača, navodi Hina.

Pravo glasa imaju svi punoletni državljani Hrvatske koji se nalaze u Registru birača i u njemu im je upisana nacionalnost i koji imaju prijavljeno prebivalište na području grada, opštine ili županije gde su raspisani izbori za njihovu nacionalnu manjinu.

Na izbore izlazi oko 5.700 kandidata. Veća će birati 14 nacionalnih manjina, a predstavnike njih 19. Manjinska veća biraju se u županijama, gradovima i opštinama u kojima pripadnici pojedine manjine čine najmanje 1,5 odsto stanovništva, u gradovima i opštinama u kojima živi više od 200 i u županijama u kojima živi više od 500 pripadnika neke manjine.

Ako ti uslovi nisu ispunjeni, a u nekoj županiji, gradu ili opštini živi najmanje 100 pripadnika neke manjine, njeni pripadnici biraju svog predstavnika.

U opštinska manjinska vijeća bira se 10 članova, u gradska 15, a u županijska 25. Državno izborno poverenstvo (DIP) pozvalo je pripadnike nacionalnih manjina da izađu na izbore.

"Pozivamo birače da izađu na birališta i izaberu najbolje kandidate koji će ih u manjinskim većima predstavljati u iduće četiri godine", poručio je član i portparol DIP-a Slaven Hojski.

Birače je pozvao da pre odlaska na biračko mesto provere njegovu adresu, jer je broj biračkih mesta manji u odnosu na redovne izbore, pa su im adrese u nekim slučajevima izmenjene.  

Birači te adrese mogu pronaći na sajtu DIP-a ili na sajtovima svojih opština ili gradova, podsetio je Hojski. U nedelju će od 7 do 19 sati biti otvoreno 840 biračkih mesta. DIP će u podne i u 17 sati objaviti podatke o odzivu, dok će objedinjene rezultate manjinskih izbora objaviti u ponedeljak.  

Srpsko narodno vijeće pozvalo je pripadnike srpske manjine u Hrvatskoj da izađu na manjinske izbore, ističući da se izlaskom na izbore za manjinska veća i manjinske predstavnike jačaju i institucije manjinske samouprave i daje podrška za nastavak aktivnosti poput obeležavanja ključnih događaja antifašističke i srpske istorije u Hrvatskoj, razvoja infrastrukture, informisanja, za nastavak izgradnje i opremanja kulturnih centara, kao i obrazovnih aktivnosti srba u Hrvatskoj.

Srpsko narodno vijeće (SNV) osnovano je 1997. godine i deluje kao centralna koordinacija srpskih veća u Hrvatskoj.

Komentari (0)

Evropa