Region

U Zagrebu održana Parada ponosa pod sloganom "Zajedno za trans prava"

Komentari

Autor: Tanjug

10/06/2023

-

18:49

U Zagrebu održana Parada ponosa pod sloganom "Zajedno za trans prava"
profimedia - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

U Zagrebu je održana 22. Parada ponosa LGBTQ osoba koja se ove godine održava pod sloganom "Zajedno za trans prava".

Parada je krenula oko 16 sati prema parku Ribnjak sa punog zagrebačkog Ruzveltovog trga praćena zvucima bubnjeva i prošla kroz centralne gradske ulice.

Brojni učesnici parade nosili su šarenu odeću, kao i simbolične zastave u bojama duge, napise i rekvizite, prenela je Hina.

Organizatori su upozorili da se u poslednje vreme pojačala transfobija, govor mržnje, kao i diskriminacija i nasilje usmereno prema trans osobama. 

"Na meti smo raznih političkih aktera koji svoje karijere grade nauštrb trans ljudi i naših prava i života. Politika, raznorazne stranke, institucije i crkve, javni i medijski prostor ispunjeni su transfobnim porukama kojima pokušavaju da degradiraju naše identitete i dokinu nam temeljna ljudska prava", istaknuto je u proglasu uoči povorke.

Na Ribnjaku se održava protesni skup, a zatim sledi zabavni i aktivistički program koji će trajati do 21.30 sati, a after-party "HeatRave" održaće se u Boogaloo-u u 22 sata.

Paradi su se pridružili i gradonačelnik Tomislav Tomašević sa zamenicima Danijelom Dolenec i Lukom Korlaetom, predsednik SDP-a Peđa Grbin, poslanice u Saboru Rada Borići i Katarina Peović i poslanik socijaldemokrata Davor Bernardić.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa