Region

Ambasada SAD o Dodikovom potezu: Smišljeni napad na Ustav i državu BiH

Komentari

Autor: Tanjug

07/07/2023

-

20:13

Ambasada SAD o Dodikovom potezu: Smišljeni napad na Ustav i državu BiH
Ambasada SAD o Dodikovom potezu: Smišljeni napad na Ustav i državu BiH - Copyright Tanjug/SRNA/Borislav Zdrinja

veličina teksta

Aa Aa

Ambasada SAD u Sarajevu ocenila je danas da je odluka predsednika Republike Srpske Milorada Dodika da potpiše izmene i dopune Zakona o objavljivanju zakona i drugih propisa Republike Srpske, koje je visoki predstavnik poništio 1. jula, neustavna i da predstavlja "smišljeni napad na Dejtonski mirovni sporazum, Ustavni poredak Bosne i Hercegovine i državu BiH". 

"Sjedinjene Države podržavaju suverenitet, teritorijalni integritet i multietnički karakter Bosne i Hercegovine i nastaviće da smatraju pojedince uključene u antidejtonsko ponašanje odgovornim za svoje postupke", navela je na Tviteru američka ambasada u Sarajevu.

Predsednik RS Milorad Dodik danas je potpisao Ukaz o proglašenju Zakona o izmeni Zakona o objavljivanju zakona i drugih propisa Republike Srpske, koji je Narodna skupština Republike Srpske usvojila na sedmoj posebnoj sednici, održanoj 21. juna 2023. godine.

Visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Kristijan Šmit, koga Republike Srpska ne priznaje, poništio je 1. jula zakon kojim se ukida obaveza objavljivanja odluka visokog predstavnika u Službenom glasniku Republike Srpske i Zakon o nesprovođenju odluka Ustavnog suda BiH na teritoriji Republike Srpske, koje je prethodno usvojila Skupština Republike Srpske. 

Šmit je takođe nametnuo izmene krivičnog zakona BiH na način da se radnje kojim se narušava ustavni poredak države tretiraju kao krivično delo.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa