Region

Blinken: Dodik potpisivanjem zakona krši ustav BiH i Dejtonski sporazum

Komentari

Autor: Tanjug

08/07/2023

-

08:55

Blinken: Dodik potpisivanjem zakona krši ustav BiH i Dejtonski sporazum
Tanjug/AP/Emmi Korhonen/Lehtikuva - Copyright Tanjug/AP/Emmi Korhonen/Lehtikuva

veličina teksta

Aa Aa

Američki državni sekretar Entoni Blinken ocenio je da je predsednik Republike Srpske Milorad Dodik prekršio Ustav BiH i Dejtonski sporazum potpisivanjem zakona koje je ranije poništio visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Kristijan Šmit.

Blinken je na Tviteru napisao da SAD podržavaju teritorijalni integritet i suverenitet BiH i odluke Visokog predstavnika.

"Potpisivanjem zakona kojim se odbijaju ovlašćenja visokog predstavnika od strane predsednika RS Milorada Dodika krši se Ustav Bosne i Hercegovine i podriva Dejtonski sporazum. Sjedinjene Američke Države podržavaju OHR, Bosnu i Hercegovinu i njen suverenitet, teritorijalni integritet i multietnički karakter", naveo je Blinken.

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik potpisao je u petak izmene i dopune Zakona o objavljivanju zakona i drugih propisa Republike Srpske, koje je visoki predstavnik poništio 1. jula.

Visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Kristijan Šmit, koga Republike Srpska ne priznaje, poništio je 1. jula zakon kojim se ukida obaveza objavljivanja odluka visokog predstavnika u

Službenom glasniku Republike Srpske i Zakon o nesprovođenju odluka Ustavnog suda BiH na teritoriji Republike Srpske, koje je prethodno usvojila Skupština Republike Srpske. 

Šmit je takođe nametnuo izmene krivičnog zakona BiH na način da se radnje kojim se narušava ustavni poredak države tretiraju kao krivično delo.

Eskobar: Više od mogućeg rata u BiH me zabranjiva mogućnost ekonomskog kolapsa

Zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara i specijalni predstavnik za Zapadni Balkan Gabriel Eskobar izjavio je da ga od rata u Bosni i Hercegovini "više zabrinjava" mogućnost ekonomskog i demografskog kolapsa. 

To je puno realnija opcija, rekao je u petak Eskobar u Zagrebu, pre polaska na ovogodišnji Dubrovnik forum.

Upozorio je da u prilog tome ide što BiH ima "daleko najgori ekonomski rast u regionu" i što je najgora po indeksu korupcije u reginu u 2022. godini, a svake godine gubi jedan odsto stanovništva, uglavnom mladih ljudi, prenosi Hina.

Eskobar je rekao da politička prava svih potpisnika Dejtonskog sporazuma "treba očuvati i zaštititi", ali da je uveren da mlade ljude manje opterećuju politička prava od korupcije i nepovoljnih ekonomskih prilika u zemlji.

"Ti ljudi odlaze ne zato što ne žele da žive u multietničkom društvu. Odlaze jer ne mogu da pronađu posao bez korupcijskih veza", naglasio je američki diplomata.

On je ocenio da je privreda Republike Srpske "u jako jako lošem stanju" i da se njen lider Milorad Dodik, kako je rekao, "više ne smatra efikasnim po pitanju ekonomskog upravljanja". 

Eskobar je rekao da će SAD zaštititi Dejtonski sporazum, teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine, kao i institucije od Dodikove najave referenduma o statusu Republike Srpske. 

"Nećemo napustiti Dejtonski sporazum i nećemo napustiti naše obaveze prema toj zemlji. Nema pravnih puteva za otcepljenje entiteta. Nadam se da je to samo politička retorika, ali ako nije, bićemo spremni da reagujemo pravnim sredstvima", naglasio je američki izaslanik. 

Eskobar je ponovio da SAD podržavaju put BiH prema Evropskoj uniji, koji, po njemu, između ostalog, usporava ruski uticaj, dodajući da ne vidi ništa pozitivno u Dodikovim odnosima sa Moskvom. 

Komentari (0)

Evropa