Region

Abazović o brodu "Jadran": Ima širi kontekst, ne treba praviti dnevnu politiku

Komentari

Autor: Tanjug

04/08/2023

-

15:12

Abazović o brodu "Jadran": Ima širi kontekst, ne treba praviti dnevnu politiku
Abazović o brodu "Jadran": Ima širi kontekst, ne treba praviti dnevnu politiku - Copyright Tanjug MEDIA BIRO

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik crnogorske vlade u tehničkom mandatu Dritan Abazović izjavio je da brod "Jadran", koji potražuje Hrvatska, ima širi kontekst i istakao da od toga ne treba praviti dnevnu politiku.

Abazović je rekao da je lično za održiva rešenja, ali da Hrvati, kako je rekao, moraju da znaju da Crna Gora raspolaže svojom imovinom na način na koji misli da treba.

"Tu smo da razgovaramo i čujemo sve argumente, ali proslava 90 godina broda je nešto što je u našoj nadležnosti i prema tome se treba na taj način ophoditi", rekao je Abazović.

Istakao je da ne želi da upućuje kritike i "vatrene strelice" prema hrvatskoj strani.

"Ukoliko možemo na jedan dostojanstven, prijateljski, komšijski i bratski način da iznalazimo rešenja, tu smo. Do tada, Ministarstvo odbrane i ostala ministarstva će imovinom raspolagati na način na koji misle da je najprimerenije", rekao je Abazović.

Hrvatska je juče uputila protestnu notu Crnoj Gori zbog obeležavanja 90 godna postojanja školskog broda "Jadran", koji smatra svojim vlasništvom.

Službeni Zagreb je pozvao Podgoricu da prioritetno pristupi bilateralnom rešavanju sudbine tog broda, "simbola višestoletne hrvatske pomorske tradicije" i da do tada izbegava jednostrane aktivnosti. Komentarišući to što je Hrvatska predala amandaman na izveštaj Evropske unije (EU) o Crnoj Gori u vezi sa granicom između dve države, Abazović je rekao da se nada da će to pitanje prevazići.

"Trenutno ono što je na snazi funkcioniše, verujem da u dobrom duhu možemo pronaći konačna rešenja. To nisu brzopleta i jednostavna rešenja", rekao je Abazović, preneo je portal RTCG.

Veruje, dodao je, da je Hrvatska blagonaklona u vezi sa učlanjenjenem Crne Gore u EU.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa