Region

Dobrosavljević: Spajić želi da formira vlast bez grupacija zahvaljujući čijim glasovima je Milatović postao predsednik

Komentari

Autor: RTCG

24/08/2023

-

12:36

Dobrosavljević: Spajić želi da formira vlast bez grupacija zahvaljujući čijim glasovima je Milatović postao predsednik
Dobrosavljević: Spajić želi da formira vlast bez grupacija zahvaljujući čijim glasovima je Milatović postao predsednik - Copyright Printscreen YouTube/UNA TELEVIZIJA

veličina teksta

Aa Aa

Politički konsultant Vladimir Dobrosavljević ukazao je na važnost političkog fokusa mandatara i lidera Pokreta Evropa sad (PES) Milojka Spajića, koji, kako kaže, pokazuje intencije da formira vlast bez onih grupacija zahvaljujući čijim glasovima je njegov partijski kolega postao predsednik države, i time omogućio uspeh PES-a na parlamentarnim izborima.

Pravo pitanje je, ističe s druge strane Dobrosavljević, politički fokus mandatara.

- Šta je Spajiću, sem projekta 'Evropa sad 2', koji je potencijalno visokorizičan za javne finansije Crne Gore, još od suštinskog političkog značaja, kada pokazuje intencije da formira vlast bez onih grupacija zahvaljujući čijim glasovima je njegov partijski kolega postao predsednik države, i time omogućio uspeh PES na parlamentarnim izborima, pita se Dobrosavljević. 

Printscreen YouTube/UNA TELEVIZIJA

 

Iz načina na koji su vođeni pregovori o formiranju parlamentarne većine i sastavu nove Vlade, smatra da reforme u pravosuđu, izborno zakonodavstvo, pa i ustavne promene, očito nisu "sfera političkog interesovanja lidera PES-a i njegovih, novostečenih, saveznika".

Dobrosavljević za RTCG podseća da su u svojim godišnjim izveštajima, iz proleća 2021. godine Stejt dipartment i organizacija Fridom haus, upravo ove dve devijacije akcentovale kao najveće izazove sa kojima se crnogorsko društvo suočava.

- Samim tim izvršna vlast koja se odriče formiranja skupštinske većine, sa jasnim reformskim potencijalom i kapacitetom, transparentno stavlja do znanja, kako domaćoj javnosti, tako i međunarodnim partnerima, da joj implementacija evropskih standarda i prakse u pomenutim oblastima, nije u fokusu, navodi Dobrosavljević.

Podsetimo, Albanska alijanska, Albanski forum i Bošnjačka stranka potvrdili su da će biti deo nove vlade.

Spajić je 10. avgusta dobio mandat od predsednika države Jakova Milatovića da formira vladu.

Klub poslanika PES-a na sastanku u petak dobiće od Spajića informacije kako treba da izgleda nova vlada, ko će biti njeni konstituenti i koji će joj biti glavni prioriteti. 

Prema informacijama crnogorskih medija, sednica poslaničkog kluba biće održana u petak veče, a posebno je važna ako se zna da deo poslanika sa liste Pokreta Evropa sad (PES), prema njihovim ranijim izjavama, nije spreman da podrži vladu ako ne bude imala podršku najmanje 49 poslanika.

Očekuje se da Glavni odbor Evrope sad bude održan tokom vikenda. 

Komentari (0)

Evropa