Region

EU o uvođenju kazne za klevetu u Republici Srpskoj: Veliki korak unazad u zaštiti osnovnih prava

Komentari

Autor: Tanjug

26/08/2023

-

23:45

EU o uvođenju kazne za klevetu u Republici Srpskoj: Veliki korak unazad u zaštiti osnovnih prava
EU o uvođenju kazne za klevetu u Republici Srpskoj: Veliki korak unazad u zaštiti osnovnih prava - Copyright Tanjug/AP Photo/Jean-Francois BadiasEvropski

veličina teksta

Aa Aa

Evropska unija izrazila je žaljenje zbog stupanja na snagu Izmena i dopuna Krivičnog zakona Republike Srpske, kojima se ponovo uvode krivične kazne za klevetu, upozoravajući da ove zakonske promene nameću nepotrebna i nesrazmerna ograničenja nezavisnim medijima i civilnom društvu.

"Zakon ozbiljno utiče na okruženje civilnog društva i ograničava slobodu izražavanja i medija u Republici Srpskoj. To je za žaljenje i neosporan veliki korak unazad u zaštiti osnovnih prava", ističe se u saopštenju EU.

Kako se ocenjuje, Zakon je u suprotnosti sa očekivanjima koja su pratila dodeljivanje statusa kandidata za članstvo u EU, i suprotan je interesima svih građana Bosne i Hercegovine, uključujući i one sa prebivalištem u Republici Srpskoj.

EU očekuje od svih vlasti da konstruktivno rade na rešavanju ključnih prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije, koji su neophodni da bi Komisija preporučila otvaranje pristupnih pregovora sa Bosnom i Hercegovinom, navodi se u saopštenju 

''EU je posvećena podršci medijima i civilnom društvu u Bosni i Hercegovini, posebno u entitetu Republika Srpska'', zaključuje se u saopštenju.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa