Region

Apelaciono veće Suda BIH potvrdilo presudu za otmicu i ubistvo u Štrpcima: Bivšim pripadnicima VRS 91 godina zatvora

Komentari

Autor: Fonet

29/08/2023

-

20:52

Apelaciono veće Suda BIH potvrdilo presudu za otmicu i ubistvo u Štrpcima: Bivšim pripadnicima VRS 91 godina zatvora
Apelaciono veće Suda BIH potvrdilo presudu za otmicu i ubistvo u Štrpcima: Bivšim pripadnicima VRS 91 godina zatvora - Copyright Prinskrin/Youtube/Forum Info

veličina teksta

Aa Aa

Apelaciono veće Suda Bosne i Hercegovine potvrdilo je danas prvostepenu presudu kojom su sedmorica bivših pripadnika Vojske Republike Srpske osuđena na 91 godinu zatvora za učešće 27. februara 1993. godine u otmici 20 civila iz voza u Štrpcima, koji su ubijeni na području Višegrada, dok je Luka Dragičević oslobođen optužbi.

Miodrag Stojanović, branilac Dragičevića, Petko Pavlović, branilac Obrada Poluge, i Slaviša Prodanović, branilac Olivera Krsmanovića, potvrdili su da je Sud BiH u potpunosti potvrdio prvostepenu presudu, objavila je Fena.

Obrad i Novak Poluga, Petko Inđić, Radojica Ristić, Dragan Šekarić, Oliver Krsmanović i Miodrag Mitrašinović su prvostepenom presudom osuđeni na po 13 godina zatvora, jer su kao saizvršioci učestvovali u ubistvima 20 civila izvedenih iz voza koji je saobraćao na liniji Beograd - Bar, dok je Dragičević oslobođen optužbe da je kao komandant Druge podrinjske brigade iz Višegrada dao naređenje za to.

U presudi se navodi da su se optuženi, sa ostalim pripadnicima naoružane formacije, kamionom dovezili do stanice u Štrpcima, gde su neki od njih ušli u voz i nakon legitimisanja izveli 20 putnika, među kojima je bio i kondukter, koje su kamionom odvezli u školu u Prelovu, gdje se nalazila komanda Prvog bataljona Druge podrinjske brigade.

Civilima su naredili da uđu u salu škole i skinu odeću, posle čega su ih pretukli, žicom im vezali ruke, da bi ih krvave, kamionom odvezli do srušene kuće Rasima Polje u Mušićima, gdje su ubijeni iz vatrenog oružja, a njihova tela su potom bačena u Drinu.

Kasnije su u jezeru Perućac pronađeni i identifikovani posmrtni ostaci samo četiri žrtve, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa